Európai Unió;Ukrajna;Moldova;Belgium;soros elnökség;csatlakozási tárgyalások;

Kedden megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával

A hírt a soros belga elnökség jelentette be az X-en. 

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, rohamtempóban keresték a konszenzust a magyar EU-elnökség előtt a tagállamok nagykövetei az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges iránymutatásokról és elvekről.

A tárgyalások már ott tartanak, hogy a konkrét időpontokat is kitűzték. Jövő héten kedden 15.30-kor Ukrajnával, majd 18 órakor Moldovával tartják az első úgynevezett kormányközi konferenciát Luxemburgban. A soros belga elnökség jelentette be a hírt az X-en, amit a hvg.hu vett észre.

A konszenzust korábban Magyarország blokkolta kétoldalú ügyek, köztük a kisebbségek jogainak érvényesülését érintő problémák miatt.

A kormányok képviselőiből álló EU Tanács soros belga elnöksége szeretné, ha elnöki mandátumának június végi lejárta előtt elindulnának az EU-ukrán csatlakozási tárgyalások. Ehhez a huszonheteknek először meg kellett állapodniuk a megbeszélés-sorozat iránymutatásairól és elveiről, az úgynevezett tárgyalási keretről, amelynek a tervezetéről szakértői szinten már több vitát is tartottak. A várhatóan évekig tartó csatlakozási tárgyalások lebonyolításához szintén a tagországok konszenzusára van szükség.

Csak teljes egyetértésükkel lehet ülést, azaz tárgyalási fordulót tartani, megnyitni vagy lezárni a 35 tárgyalási fejezet valamelyikét.