MSZP;lemondás;Kunhalmi Ágnes;választmányi ülés;Komjáthi Imre;

Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre

„Az MSZP vezetésében is végig gondoltuk, hogy milyen út vezetett a kialakult helyzethez. Vállalni kell a felelősséget és le kell vonni a megfelelő következtetéseket, tanulságokat a választási eredményekből” – közölte Komjáthi. Kunhalmi leszögezte, szerinte világos az előtte álló időszak feladata.

Az MSZP országos választmányi ülésén a párt két társelnöke, Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes is lemondott a tisztségéről.

Erről elsőként az ATV számolt be, a lap úgy tudja,

az elmúlt napokban több szocialista politikus, köztük Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó is szorgalmazta a lemondásukat, valamint egy tisztújítást. 

Később Kunhalmi Ágnes a Facebook-oldalán erősítette meg a hírt.

„Ma tartotta meg első ülését az MSZP Választmánya a június 9-ei választások óta. A társelnöki megbízást az MSZP közösségétől kaptam, így itt kellett először bejelentenem a lemondási szándékomat, nem pedig a nyilvánosságban”

– írta a politikus.

Hozzátette, továbbra is meggyőződése, hogy nincs jó társadalom baloldal nélkül. „A baloldali értékek érvényesítésére, az ember és ember közti különbségek csökkentésére, a társadalmi mobilizáció kiszélesítésére, kisebbségi jogok védelmére – egy szóval: a baloldali progresszióra óriási szüksége van Magyarországnak” – fogalmazott. Kunhalmi Ágnes szerint az előtte álló időszak feladata világos, „a hazai baloldal értékeinek képviseletén túl a XVIII. kerület egyéni országgyűlési képviselőjeként, ahogy 2018-ban és 2022-ben, úgy 2026-ban is újra legyőzzem Orbán jelöltjét”.

Kunhalmi Ágnes még egy múlt heti posztjában többek közt azt írta, „az értékelés elkezdődött és a tisztújítás folyamata is hamarosan elindul. Ezzel párhuzamosan nekem is végig kell gondolnom a saját szerepemet, hogy a jövőben hogyan és mivel tudom leginkább segíteni a hazai szociáldemokrácia, a baloldal jövőjét”. Egyben megköszönte az ellenzéki pártra leadott szavazatokat, s gratulált mindazoknak, akik mandátumhoz jutottak.

Komjáthi Imre szombaton ugyancsak megszólalt a Facebook-oldalán, kiemelve, munkás emberként úgy tanulta, hogy mindennek van következménye, és a kongresszustól kapott bizalmat és társelnöki mandátumot visszaadja azoknak, akiktől kapta, az MSZP közösségének.

„Az MSZP vezetésében is végig gondoltuk, hogy milyen út vezetett a kialakult helyzethez. Vállalni kell a felelősséget és le kell vonni a megfelelő következtetéseket, tanulságokat a választási eredményekből”

– írta, hozzátéve, az MSZP rendezi sorait, ezek után pedig az építkezés veszi kezdetét. „Az MSZP az emberségre, a megbecsülésre és a gondoskodásra fogja helyezni a fókuszt a politikában. Feladatunk van abban, hogy szeretett hazánkban visszaállítsuk a szabadságot, a jogbiztonságot és megteremtsük a társadalmi igazságosságot. Ez a közösség nem fogja feladni a küzdelmet, hiszen az MSZP a politika emberi hangja volt és lesz!” – jelentette ki Komjáthi Imre.

Az EP-választáson a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség listája 367 162 szavazatot, 8,03 százaléknyi voksot kapott, két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, szemben a 2019-es eredménnyel, amikor az önállóan induló DK-ra még 557 081-en (16,05%) az MSZP-Párbeszédére pedig 229 551-en (6,61%) szavaztak. A DK akkor két, az MSZP-Párbeszédnek egy EP-képviselője lett. Június 9-én ráadásul Magyar Péter pártja, a Tisza Párt lépett elő az ellenzék legnagyobb erejévé, amelynek az EP-listája 1 352 699 voksot (29,60%) kapott. Ez hét EP-képviselőre volt elég.

Szerda délután Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt közölte, hogy megbeszélések és tanácskozások érik egymást. Egy következtetést mindenesetre levont: „Az elég világos, hogy erős kohézió tart össze bennünket. Ez nem változott. Folytatjuk.” Ez minden valószínűség szerint azt jelenti, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke a június 9-i választási szereplés ellenére nem mond le.