rendőrség;feljelentés;Szijjártó Péter;sajtószabadság;TEK;Telex;

Feljelentést tesz a Telex, amiért rendőrt küldtek a tudósítójára, hogy Szijjártó Pétert ne lehessen kérdezni az orosz hackertámadásról

A lap riporterét egyértelműen azzal a szándékkal vegzálták, hogy ne végezhesse el a munkáját.

Még májusban lapunk is beszámolt arról, hogy a jelek szerint új szintre lépett a hatalom Magyarországon, ugyanis a rendvédelmi szervek munkatársait küldik rá az újságírókra – ebben az esetben a TEK-et a Telex riportereire –, nehogy elvégezhessék a munkájukat normálisan.

A lap munkatársai tudósítani akartak a kalocsai rendezvényről, ám a helyszínen közölték velük, hogy nem sajtónyilvános az esemény, pontosabban csak a „meghívott” média vehet részt az eseményen. Ekkor a riporter jelezte, hogy szeretne beszélni azzal, aki ezt a döntést hozta. A biztonsági szolgálat erre nemmel felelt. Amikor az újságíró visszakérdezett, hogy miért nem, arra is csak annyi választ kapott, hogy nincs rá magyarázat. A portál stábja így a parkolóban várt Szijjártó Péterre, de a rendőrség műveleti területté nyilvánította pont azt a néhány métert, ahol a miniszter az autójához sétált. Eközben igazoltatni kezdték a riportereket és azt is fontosnak tartották ellenőrizni, hogy a kamera nem lopott-e.

A Telex most úgy döntött, panaszt és feljelentést tesz az ügy miatt. Mind a fórumról való kizárással, mind a munkatársaikat akadályozó rendőrségi intézkedéssel szemben jogi eljárást kezdeményeztek - áll a lap szolgálati közleményében.

A Telex álláspontja szerint a kalocsai rendezvény választási gyűlés volt, az arról való kizárással a szervezők megvalósították a gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértését, illetve a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadsághoz való jogot is korlátozták. Emiatt a Telex feljelentést tett, megjegyezve, hogy a jog a „részben sajtónyilvános” esemény fogalmát sem ismeri. A lap a munkáját akadályozó rendőri intézkedéssel szemben a Magyar Helsinki Bizottság segítségével hivatalosan is panaszt tett. E szerint mind az igazoltatás maga, mind a kamerájuk gyári számának kvázi lopás gyanújával való ellenőriztetése is jogszerűtlen és jogalap nélküli volt.

A lap kérdéseket is küldött a rendőrségnek és a TEK-nek, de egy hónap alatt sem kapott választ egyik helyről sem. „Azt szerettük volna megtudni tőlük, mi indokolta a műveleti területté nyilvánítást, ki és mi alapján döntött erről, bárki vagy bármi jelentett-e veszélyforrást, mióta számítanak veszélyforrásnak a munkájukat végző újságírók. Azt is megkérdeztük, mennyire bevett gyakorlat, hogy egy igazoltan újságíró kamerájának sorszámát ellenőrzik a riport készítése közben. Igazoltattak-e bárkit azon fotósok, videósok, újságírók közül, akik bementek a fórumra a külügyminiszter közvetlen közelébe, ellenőrizték-e a rendezvényre bejutó bármelyik fotós, videós eszközének sorszámát. Azt is megkérdeztük mindkét szervezettől, hány esetben fordult elő olyan intézkedés, hogy egy újságíró kamerájának gyári számát szúrópróbaszerűen ellenőrizték, és kiderült, hogy lopott a kamera. És egyáltalán: milyen jel mutatott arra, hogy újságíró kollégáink esetleg körözött kamerával dolgoznának? És természetesen azt is megkérdeztük mindkét szervezettől, hogy végül kiderítettek-e valamit, hiszen látható volt, hogy az igazoltatás, a számellenőrzés teljesen értelmét vesztette, ahogy a miniszter elhagyta a helyszínt. Egyetlen kérdésünkre sem kaptunk választ egy hónap alatt” - írja közleményében a lap, hozzátéve, nem szeretné természetesnek venni, hogy újságírókat zárnak ki nyilvános eseményekről, és a rendőrséget arra használják, hogy indokolatlan módon megpróbálják elzárni a sajtót a hatalom gyakorlóitól.