Egyesült Államok;kémkedés;vádalku;Julian Assange;WikiLeaks portál;

Vádalkut kötött Julian Assange az amerikai hatóságokkal

Véget ért a WikiLeaks-alapító évek óta tartó jogi kálváriája. 

Szabadon engedték az 52 éves ausztrál újságírót, és már el is hagyta az Egyesült Királyságot, ahol 2019-ben, a Ecuador londoni nagykövetségéről való eltávozásakor börtönözték be.

Annak köszönhetően nyerte vissza szabadságát és térhet vissza Ausztráliába, hogy váratlanul megegyezett az amerikai igazságszolgáltatással. Assange már hétfőn elhagyta börtönt. A brit legfelsőbb bíróság óvadék ellenében szabadlábra helyezte, ezután hagyta el a brit fővárost - közölte a WikiLeaks a Twitteren.

"Ez egy olyan globális kampány eredménye, amely az alulról szerveződő szervezetektől, sajtószabadság-aktivistáktól, törvényhozóktól és vezetőktől kezdve a politikai spektrum minden területéről egészen az ENSZ-ig terjed"

- áll a közleményben. A WikiLeaks által az X-en közzétett videón Assange kék ingben és farmerben aláír egy dokumentumot.

Az amerikai igazságügyi minisztériummal való megállapodás értelmében Assange részben bűnösnek vallja magát a vele szemben indított kémkedési ügyben, cserébe az amerikai hatóságok eltekintenek az esetleges amerikai börtönbüntetéstől. A bírósági dokumentumok szerint Assange egyetlen vádpontban,

a minősített amerikai védelmi dokumentumok megszerzésére és nyilvánosságra hozatalára irányuló összeesküvésben vallja bűnösnek magát.

Assange-nak szerdán kell megjelennie egy bíróság előtt a Mariana-szigeteken. A Csendes-óceán nyugati részén fekvő szigetcsoport Assange szülőhazájától, Ausztráliától északra fekszik, és amerikai fennhatóság alatt áll. Ezt követően Ausztráliába utazik tovább. Az amerikai média úgy tudja, hogy mintegy öt év börtönbüntetésre ítélik, ezt azonban már letöltötte Nagy-Britanniában, így nem kell börtönbe vonulnia.

Assange felesége egy videóban arra kérte támogatóit, segítsenek a WikiLeaks-alapítónak a szabadulása után. "Egy sürgősségi alapot szándékozunk létrehozni Julian egészségére és felépülésére" - mondta Stella Assange a YouTube-on közzétett klipben.

"Hálás vagyok, hogy fiam megpróbáltatásai végre véget értek" - idézte kedden az ABC ausztrál televízió a WikiLeaks-alapító édesanyja, Christine Assange nyilatkozatát. "Ez megmutatja, milyen fontos és erőteljes a csendes diplomácia".

Assange édesapja, John Shipton az ABC-nek elmondta, minden jel arra utal, hogy fia visszatérhet Ausztráliába:

"Amennyire én tudom, Julian normális életet élhet a családjával és feleségével, Stellával".

Shipton köszönetet mondott minden támogatónak és különösen Anthony Albanese ausztrál miniszterelnöknek. A kormányfő, aki az ügy megoldásáért kampányolt, egyelőre nem nyilatkozott nyilvánosan.

A WikiLeaks 2010-ben több százezer oldalnyi titkosított anyagot tett közzé az amerikaiak afganisztáni és iraki katonai műveleteiről, emellett számos diplomáciai dokumentumot is elérhetővé tett a világhálón. Az Egyesült Államok akkor államtitkok elárulásával vádolta meg az ausztrál újságírót. Ha Assange nem kötött volna megállapodást az amerikai hatóságokkal, akár 175 év börtönbüntetésre is számíthatna az Egyesült Államokban kémkedés miatt. Assange megítélése kétes. Míg egyesek az amerikai érdekek elárulójának tartják, mások szerint újságíróként „háborús bűnöket leplezett le”.

Assange-ot először 2010-ben tartóztatták le az Egyesült Királyságban svéd elfogatóparancs alapján, szexuális bűncselekmény vádjával. Később Ecuador londoni nagykövetségére menekült, ahol hét évet töltött el, 2019 óta pedig a szigorúan őrzött Belmarsh börtönben tartják fogva. Ott vette feleségül élettársát, Stellát, akivel két gyermekük született.