Csehország;Oroszország;Európa;veszély;Andrej Babis;Petr Fiala;Petr Pavel;

Széles egyetértés van Csehországban, hogy az agresszív Oroszország egész Európát veszélyezteti

Prágában nemzeti csúcsot tartott az államfő, a kormányfő és a legfőbb ellenzéki vezető. Mindannyian kiálltak Ukrajna szuverenitása, területi integritása visszaszerzésének támogatása mellett, egyben szorgalmazták a konfliktus békés megoldását is.

A cseh politikai vezetők között egyetértés van abban, hogy Oroszország agresszív politikája jelenti a legnagyobb veszélyt Csehországra és Európára – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő kedden Prágában, miután a Hradzsinban találkozott Petr Fiala miniszterelnökkel és Andrej Babis volt kormányfővel, az ellenzéki Független Polgárok Akciója (ANO) mozgalom elnökével.

Az államfő kiemelte, hogy Csehország hosszú távú nyugati orientációját, tagságát az Európai Unióban és a NATO-ban sem a kormány, sem az ANO képviselői nem kérdőjelezik meg, sőt úgy vélekednek, hogy aktívnak kell lenniük ezekben a szervezetekben. – Az ország alapvető kül- és biztonságpolitikai elvei tekintetében teljes az egység. A megbeszélés konstruktív volt, bár néhány kérdésben eltérő nézetek is megfogalmazódtak – jegyezte meg Petr Pavel. A cseh köztársasági elnök egyébként tavaly márciusi hivatalba lépése óta rendszeresen találkozik a kormányfővel és az ellenzék vezetőjével, hogy megvitassák a legfontosabb belpolitikai és külpolitikai témákat.

– Egyetértés volt köztünk abban is, hogy elítéljük az Ukrajna elleni agressziót és szükségesnek tartjuk a megtámadott ország támogatását szuverenitása és területi integritása visszaszerzése érdekében – mondta Petr Pavel újságíróknak. Hozzátette, mindhárman szorgalmazzák Ukrajna támogatásával párhuzamosan a konfliktus békés megoldására irányuló igyekezetet is.