magyar labdarúgó-válogatott;kiesés;Marco Rossi;futball-Eb 2024;

Papírforma

Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa – tartja a mondás. Persze előfordul, hogy külső segítséggel sikerül elérni a hőn áhított célt. A magyar labdarúgó-válogatott elég sok támogatást kapott a Németországban zajló Európa-bajnokságon. Albánia a 95. percben egyenlített Horvátország ellen, Szerbia ugyanekkor egalizált Szlovéniával szemben, a grúzok pedig kihagyták a meccslabdát a csehek ellen. Mindezek alapvetően kellettek ahhoz, hogy a két forduló után nulla pontos magyar válogatottnak legyen még esélye számolgatni.

Marco Rossi szövetségi kapitány az Európa-bajnokság előtt arról beszélt, a futballhoz szerencse is kell, mert egyetlen centiméter is dönthet arról, hogy kapufa vagy gól lesz. Csoboth Kevin kapufát lőtt a skótok elleni mérkőzés hajrájában, aztán a 100. percben újabb esélyt kapott, amellyel már élni tudott. Hazaküldte Skóciát, de a magyar csapat sorsa nem volt a saját kezében.

Amióta 24 csapattal rendezik meg a kontinensviadalt, még sosem fordult elő, hogy egy csapat három ponttal, mínusz hármas gólkülönbséggel továbbjusson a nyolcaddöntőbe. Úgy tűnt, ezúttal sikerülhet.

Olaszország egy 98. percben lőtt góllal hazaküldte Horvátországot, ezután pedig csak arra lett volna szükség, hogy a már továbbjutó Anglia legyőzze Szlovéniát, vagy pedig a szintén nyolcaddöntős Portugália ne kapjon ki Grúziától. Ők azonban nem tettek újabb szívességet, ami nem mondható rendhagyónak, hiszen például két éve a katari világbajnokságon Franciaország is elhasalt Tunézia ellen, amikor számára nem volt tétje a csoportmérkőzésnek.

Lehet, de nem érdemes hibáztatni a riválisokat, tulajdonképpen az történt, ami a papírforma. Legalábbis a magyar válogatott az általa mutatott játékkal aligha szolgált rá a továbbjutásra, még ha fáj is ezt bevallani.