Robert Fico;merénylet;Szlovákia;

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban a szlovák miniszterelnök várhatóan ismét mutatkozik majd a nyilvánosság előtt.

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap.

„Nem lehet azt mondani, hogy minden a tervek szerint alakulna, de elmondhatjuk, hogy az egészségi állapota olyan mértékben jobb lett, hogy a kormányfő már aktívan bekapcsolódott az e heti EU-csúcsról, valamint a tíz nappal ezelőtt tartott informális találkozóról folytatott egyeztetésekbe is” - mondta Robert Kalinák, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. A tárcavezető közölte, hogy az orvosok jelenleg mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kormányfő teljes mértékben el tudja látni munkafeladatait, bár megismételte, hogy az ellene elkövetett merényletnek maradandó hatásai is lesznek. Robert Kalinák ez utóbbiról több konkrétumot ezúttal nem mondott.

Robert Fico a merénylet után először és egyidejűleg legutóbb három hete mutatkozott meg a nyilvánosság előtt, egy a közösségi médiában nyilvánosságra hozott videóbejegyzésében. Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában állítólag azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.