Ukrajna;Orbán Viktor;Volodimir Zelenszkij;

Orbán–Zelenszkij: a magyar kormányfő kérte az ukrán elnököt, hogy gondolkodjon a tűzszüneten, Magyarországon ukrán tannyelvű iskola nyílik

Volodimir Zelenszkij szerint alakul a magyar-ukrán viszonyt rendező kétoldalú államközi szerződés, a váratlanul kijevi látogatásra induló Orbán Viktor most nem „különleges katonai műveletről”, hanem Ukrajna orosz megszállásáról beszélt.

A magyar miniszterelnök nem ellenzi Ukrajna háborút lezáró terveit, de megvalósításuk túl sok időt vesz igénybe. 

„Megmondtam az elnök úrnak, hogy a kezdeményezései a nemzetközi diplomácia szabályai miatt sokáig tartanak. Ezért megkértem elnök urat, hogy gondolja át, nem lehetne-e valami másképp eljárni: tűzszünetet kötni, majd tárgyalni Oroszországgal, mert a tűzszünet felgyorsítaná a tárgyalások ütemét” - idézte a European Pravda a Orbán Viktort. Bár a lap nem írja, de a Magyar Távirati Iroda (MTI) híre szerint ezt egy meg nem nevezett határidőhöz kötötte. Emlékeztetett, hogy az EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. A háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot. Más kérdés – fűzhetjük hozzá – , hogy a magyar miniszterelnöknek tűzszünetre inkább az Ukrajna ellen a háborút 2022. február 24-én elindító Vlagyimir Putyin orosz elnököt kellene felszólítania. Orbán Viktor mindenesetre háláját fejezte ki Volodimir Zelenszkijnek, amiért ebben a kérdésben őszintén elmondta véleményét, és ígéretet tett, hogy a hallottakat továbbítja az uniós vezetőknek. 

A Volodimir Zelenszkij Twitter-oldalán közzétett videó tanúsága szerint Orbán Viktor jelezte, a magyar EU-elnökség legfontosabb kérdésének nevezte Ukrajna, az orosz-ukrán béke és az Ukrajna orosz megszállásának az ügyét. Utóbbi azért igencsak figyelemre méltó, mert amikor 2023. október 17-én Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, még orosz elvárásoknak megfelelően „különleges katonai műveletnek” nevezte a háborút.

Arról, hogy Orbán Viktor kijevi látogatást tesz, a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón született döntés. Jelezte, hogy még hétfő éjfél előtt érkezett, 12 év után kerített sort újra utazásra Ukrajnába az EU-s politikai vezetők között gyakorlatilag utolsóként. 2023. október 17-én az EU vezető politikusai közül másodikként, a NATO tagországok politikai vezetői közül elsőként találkozott Vlagyimir Putyinnal egy pekingi látogatás alkalmával. 

Volodimir Zelenszkij a maga részéről kerülte a háború kérdését, már csak azért is, mert az ukrán álláspont világos, a kijevi vezetés nem támogatja a tűzszünet ötletét, mert azzal az oroszok csak időt nyernének a hatalmuk stabilizálására a megszállt területeken. Az ukrán elnök ezzel együtt emlékeztetett, hogy Magyarország a svájci békecsúcstalálkozón támogatta Ukrajna békére irányuló kezdeményezéseit. Ez mutatja Magyarország készségét arra, hogy hatékony legyen a valódi, hosszú távú biztonság visszaállítása érdekében - vélekedett. 

Beszélt arról is, hogy tárgyaltak az Ukrajna és Magyarországot érintő alapvető kérdésekről,  ez pedig egy kétoldalú államközi szerződés alapjául szolgálhat.

Ami a többi témát illeti, Orbán Viktor ígéretet tett arra, hogy Magyarországon megnyitják az első ukrán tannyelvű iskolát. Mint mondta, az ukrán fél vetette fel ezt a kérdést és ő támogatta, mivel sok menekült érkezett, éppen ezért felmerült az igény, hogy anyanyelvű oktatásban részesüljenek. Orbán Viktor megjegyezte, az ukrán gyerekek jelenleg Budapesten különféle iskolákban tanulnak, ő pedig megérti, hogy szükség van egy olyan iskolára, ahol az ukrán nyelv az első. Jelezte, hogy a magyar állam finanszírozni fogja ezt az intézményt és annyit nyitnak, amennyire szükség van. Fontos számunkra, hogy az ukránok otthon érezzék magukat Magyarországon - tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor egyúttal jelezte, elvárja Ukrajnától, hogy vegye figyelembe a kárpátaljai magyar kisebbség érdekeit is.