Horvátország;Mészáros Lőrinc;cementgyár;Mészáros Csoport;

Sokba került a balkáni terjeszkedés Mészáros Lőrincnek, de kapott hozzá állami segítséget

A boszniai cementgyár és a horvát almatermelő cég megszerzése összesen 79,4 milliárd forintba került. Ez mostanában a felcsúti milliárdos vagyonának a 8 százaléka.

Mozgalmas volt 2023 júliusa Mészáros Lőrinc számára, hiszen néhány nap különbséggel két nagy tranzakciót is bejelentett a Mészáros Csoport. Először azzal büszkélkedett, hogy a Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o felvásárlásáról, pár nappal később pedig közölte, hogy sikerült megvenni Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelőjét, a Rabo d.o.o.-t. Most kiderült, mindez nagyon sok pénzbe került a felcsúti üzletember cégcsoportjának, de kapott némi pénzügyi segítséget az államtól – írja a 444.

Magukról a tranzakciókról, illetve azok forrásigényéről gyakorlatilag semmilyen információ nem látott napvilágot, de szerencsére a vásárlásban érintett magyar cégek május végére leadott beszámolóiból kiderült, hogy iszonyatosan sokba került mindez.

A 444 azt írja, a két külföldi cég megszerzése összesen 79,4 milliárd forint volt, ami Mészáros Lőrinc vagyonának a 8 százaléka. Ezen belül

  • a cementgyár megszerzése 76,3 milliárd forintba került, ennek 70 százalékát az állami fejlesztési bank biztosította,

  • az almatermelő cég felvásárlása pedig 8,1 millió euró volt, amiből Mészáros Lőrinc 4,89 millió eurót (1,8 milliárd forintot) tett a cégbe. 3,18 millió eurót (1,22 milliárd forintot) az MKB (MBH) Magántőkealap biztosított, a Talentis Agro 31,2 millió forinttal járult hozzá a tőkeemeléshez.