Anglia;összefoglaló;Svájc;negyeddöntő;futball-Eb 2024;

Az angoloknak sikerült, ami 28 éve egyszer sem, a jobbszélsőjük már az egész Európa-bajnokság megnyeréséről beszél

Gareth Southgate csapata tizenegyespárbajban győzte le Svájcot és jutott a németországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjébe.

Mindkét csapat óvatosan kezdett, nagy iram, kevés helyzet jellemezte az első félidőt. Veszélyes, kaput eltaláló lövést egyik oldalon sem lehetett látni, az angolok birtokolták valamivel többet a labdát, de a svájci védelem jól zárt.

A második felvonásban az 51. percben láttuk az első kapura lövést, Embolo közeli próbálkozását megfogta Pickford. Továbbra is az óvatosságra helyezték a hangsúlyt a csapatok, ez a 75. percben változott, amikor Embolo megszerezte a vezetést a svájciaknak.

Egyik pillanatról a másikra megváltozott a mérkőzés képe, az angolok kitámadtak és a 81. percben Saka lövésével egyenlítettek.

A folytatásban ismét óvatosak voltak a csapatok, sem a rendes játékidőben, sem a kétszer tizenöt perces ráadásban nem született gól, Shaqiri szöglet után a felső lécre csavarta a labdát.

A tizenegyespárbajban az angolok – akik Európa-bajnokságon 1996 óta nem nyertek párharcot ebben a műfajban – mind az öt kísérletüket eredményesen zárták, a svájciaknál Akanji kihagyta. Ez döntötte el, hogy anglia jut a legjobb négy közé, ahol szerdán a Hollandia–Törökország párharc győztese várja.

Bukayo Saka a meccs után azt mondta, nagyon boldog, úgy érzi, a mérkőzés nagy részében az angolok irányítottak.– Nehéz volt egyenlíteni a svájciak ellen, örülök, hogy ez az én gólommal sikerült. Hátrányban sem adtuk fel, meg akarjuk nyerni az Eb-t – mondta az Arsenal és az angol válogatott jobbszélső. Svájci oldalon nem volt elégedetlen Xherdan Shakiri sem, aki szerint óriási élmény volt az Eb-n szerepelni, nagyon jó meccset játszottunk az angolok ellen. Erős csapatnak voltunk méltó ellenfelei, a tizenegyeseknél ötven-ötven százalék az esély a győzelemre, ezúttal nem volt szerencsénk, de büszkék vagyunk arra, amit elértünk.

UEFA Euro 2024, negyeddöntő

Anglia-Svájc 1-1 (1-1, 0-0), tizenegyesekkel: 5-3

Düsseldorf, 53 000 néző, 18 óra. Járékvezető.: Daniele Orsato (Ciro Carbone, Alessandro Giallatini) – olasz

Anglia:

Pickford – Walker, Stones, Konsa, Trippier – Mainoo, Rice – Saka, Bellingham, Foden (Alexander-Arnold, 115.)– Kane (Toney, 109.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Svájc:

Sommer – Schär, Akanji, R. Rodríguez – Aebischer, Freuler, G. Xhaka, Rieder (Zuber, 64.) – Vargas (Widmer, 64.), Embolo (Shaqiri, 109.), Ndoye (Zakaria, 98.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin

Gól: Embolo (75.), illetve Saka (81.)

Sárga lap: Kane (67.), Schär (32.), Widmer (85.)