Nemzeti Színház;Vidnyánszky Attila;

Vidnyánszky Attila: Bizonyos erők el szeretnék pusztítani a Nemzeti Színházat

Ő nem fél. 

„Fél éven keresztül halljuk mindenféle orgánumból és mindenféle szakértőtől, embertől, újságírótól, hogy mi nem fizettünk semmit. Erre azért csak kiderült most, hogy mégiscsak fizettünk” - jelentette ki a Nemzeti Színház igazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Vidnyányszky Atillát annak kapcsán kérdezték, hogy vita indult azzal kapcsolatban, mennyi kártérítést kapott  a tavaly novemberben, előadás közben megsérült két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó. Az igazgató szerint több mint ötmilliós kártérítést folyósítottak nekik, ám ez Szász Júlia szerint nem igaz. Erre pedig a színház reagált és fölsorolta, hogy milyen jogcímeken mennyit, és hogy azok mégis jelentős összegek, továbbá, hogy Szász Júlia nem együttműködő, nem veszi át azt a pénzt, amelyet esetleg kaphatna.

Vidnyányszky Attila elmondta, hogy a két színész ügyvédjével találkoztak nemrégiben, „ott elhangzott egy összeg, ők mondtunk egy másik összeget, arra még nem jött válasz. Beszélt arról is, hogy van egy nézeteltérés a felelősséget illetően, hogy kizárólag a színház vagy a színész is hibázott. Szász Júliával kapcsolatban nem merült fel az ő felelőssége, de Horváth Lajos Ottóval van egy vitájuk. Ő az igazgató szerint a baleset estéjén nem oda lépett a díszleten, ahová a próbák alatt harmincháromszor, hanem egy másik irányba, és emiatt zuhant le. 

Vidnyányszky Attila később arról kezdett értekezni, hogy bizonyos erők el szeretnék pusztítani a Nemzeti Színházat - úgy véli, ugyanazon erők gondolatfolytonosságáról van szó, mint akik 1965-ben felrobbantották a színház régi épületét. Ezek az erők tizenegy éve mást se csinálnak, csak nagyítóval néznek bennünket, és keresnek fogást rajtuk - magyarázta az igazgató. Határozott igennel felelt arra a kérdésre, hogy Szász Júlia csak azért áll-e bele a saját ügyébe, hogy őt, illetve az intézményt bántsa.

Úgy véli, 

„nem mérgesedett volna ennyire el a történet, ha nem lennének erők, amelyek abban érdekeltek, hogy minket meghurcoljanak, állandóan pellengérre állítsanak.”

Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, nincs félnivalója, csak állandóan résen kell lenni és egy „nagyító alatti létet” kell megélniük. „Juli ilyen értelemben tiszta, így ha lenne normális kommunikáció, nagyon hamar túllendülnénk és tudnánk fizetni” - fogalmazott. Közölte azt is, hogy Horváth Lajos Ottó eddig 6,3 millió forintot kapott, emellett ő sem élt a 2,4 milliós biztosítási ajánlattal. 

A vezérigazgató a két megsérült színészre visszatérve azt mondta, azt kívánja nekik, hogy találjanak maguknak egy olyan színházat, ahol jobban vigyáznak rájuk, mint ahogy azt ő tette.