Európai Unió;Grúzia;uniós csatlakozás;

Az Európai Unió felfüggesztette Grúzia csatlakozási eljárását

A döntés azt követően született meg, hogy Grúziában elfogadták a több száz nem kormányzati szervezet és médium külföldi ügynökké minősítésével fenyegető törvényt.

Felfüggesztették Grúzia európai uniós integrációjának folyamatát – írja az APA hírügynökség Pawel Herczynski, az Európai Unió grúziai nagykövetének bejelentése alapján.

Herczynski azt is közölte, hogy az EU által Grúzia védelmi szektorának szánt, 30 millió eurós támogatást határozatlan időre elhalasztották. Azonban ez nem minden folyamatban lévő ügyet érint, szavai szerint a grúz kormánynak juttatott forrásokat a civil társadalom és a média fejlesztésére fogják fordítani, az erről szóló megállapodás már megszületett.

– Szomorú ilyen mélyponton látni az Európai Unió és Grúzia közti kapcsolatokat, amikor a csúcson is lehetett volna – fogalmazott Herczynski a Politico szerint.

A döntést azt követően hozták meg, hogy széles körben elítélték azt a Grúziában nemrég elfogadott törvényt, amely több száz nem kormányzati szervezet és médium külföldi ügynökké minősítésével fenyeget. A jogszabály értelmében minden olyan civil társadalmi csoportnak, amelynek tevékenységét több mint 20 százalékban külföldről finanszírozzák, „külföldi hatalom érdekeit szolgáló szervezetként” kell majd regisztráltatnia magát. Megfigyelők azzal vádolják a kaukázusi volt szovjet köztársaság kormányát, hogy a jogszabályt az orosz ügynöktörvény mintájára dolgozta ki, és célja a kritikus szervezetek és a média munkájának korlátozása, az ellenzéki hangok elnémítása.