Magyarország;Európai Bizottság;túlzottdeficit-eljárás;

Javaslatot tett a túlzottdeficit-eljárás elindítására Magyarországgal szemben az Európai Bizottság

 Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia esetében is. Az Orbán-kormány idén sem tudja teljesíteni az egyensúlyozott költségvetési gazdálkodás minimális szabályait.

Véleményezte a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság az Európai Bizottság jelentését arról, hogy hét tagállam esetében indokoltnak tartja a túlzottdeficit-eljárás megindítását. Ezért a Bizottság hétfőn azt javasolta a Tanácsnak, hogy hozzon határozatot a túlzott hiány fennállásáról Magyarország, Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia esetében – írja közleményében az Európai Bizottság.

A következő lépés tehát a Tanács határozata lesz, majd a kiigazítási pályára és a befejezési határidőre vonatkozó ajánlást bocsátanak ki. 

Már korábban beszámoltunk arról, hogy a kormány idén sem tudja teljesíteni az egyensúlyozott költségvetési gazdálkodás minimális szabályait, vagyis azt, hogy az államháztartás hiánya ne haladja meg a GDP 3 százalékát. A kormány jelenleg 4,5 százalékot vár a tavalyi 6,7, de a 2,9 százalékot csak 2026-ban az országgyűlési választások évében szeretné elérni.