Orbán Viktor;béke;Európai Néppárt;elítélés;Ursula von der Leyen;Tarr Zoltán;

Tarr Zoltán: Az Európai Néppárt és Ursula von der Leyen is elítéli Orbán Viktor „hazug és cinikus” békeútját

A Tisza Párt EP-delegációvezetője az EPP frakcióülésén vett részt, amelyen az uniós bizottságok frakciók közötti elosztásáról is tárgyaltak.

Az Európai Néppárt (EPP) egyértelműen elítéli Orbán Viktor útját, amelyen felhatalmazás nélkül, az EU soros elnökeként tárgyalgat – tudatta Facebook-oldalán kedden Tarr Zoltán. Az EPP EP-frakciójához a június 9-i választás utáni héten csatlakozó Tisza Párt héttagú delegációjának vezetője, aki kedden az Európai Parlament (EP) legnagyobb képviselőcsoportjának folytatódó előkészületi ülésén vett részt. 

„Orbán Viktor »békeútja« hazug, cinikus. Orbán nem képviseli Európát, az EU-t, csak saját érdekeit. Orbán útjai nem a békét szolgálják” – idézte Tarr Ursula von der Leyennek az ülésen elhangzott, a jövőbeni politikai elképzelésekről is szóló beszéde egy részletét, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság elnöke a Tisza Párt nevében is szólt. 

Tarr Zoltán közlését alátámasztja a német Michael Gahlernek, az EPP képviselőcsoportjának külügyi szóvivőjének Twitter-bejegyzése is, amelyben azt vázolta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan „egomániás” emberek, mint Orbán Viktor hatására érzi úgy, hogy folytatnia kell az Ukrajna megsemmisítéséért folytatott brutális háborúját. – A gyerekkórház és a civil infrastruktúra minapi lerombolása is azt mutatja, Putyin mindent akar, megosztja Európát az ilyen látogatásokkal, „Orbán pedig játékszerré válik egy piszkos játszmában”.

– A frakcióülésen felszólalt Manfred Weber, az EPP elnök-frakcióvezetője is, aki jelentős és fontos lépésnek, egyben a néppárti család kiállásának is nevezte Magyar Péter szerdára tervezett kijevi látogatását. A gyermekkórház orosz bombázását pedig Orbán látogatásának és „békemissziójának” egyetlen látható és visszataszító eredményeként emlegette – emelte ki Tarr Zoltán.

aki hozzáfűzte, hogy a néppárti képviselőcsoportban a delegációvezetők értekezletén már az uniós bizottságokról, azok frakciók közötti elosztásáról is egyeztetés kezdődött. Megállapították, hogy céljuk továbbra is a választáson győztes európai jobbközép, így a választók többségének, véleményének erős képviselete.