Európai Unió;Oroszország;Orbán Viktor;levél;Vlagyimir Putyin;

Orbán Viktor levélben számolt be az uniós vezetőknek arról, miről beszélt moszkvai látogatásán Vlagyimir Putyinnal

A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy szerinte autonóm kezdeményezéseket kell tenni Európában, mivel az Egyesült Államokban mindenki túlzottan el van foglalva a választási kampánnyal.

Újságírók birtokába jutott annak a július 5-i keltezésű levélnek a másolata, amit Orbán Viktor miniszterelnök küldött az uniós vezetőknek a Vlagyimir Putyinnal folytatott múlt heti megbeszélés tapasztalatairól – írja a Meduza, a hírt elsőként a 444 vette észre.

A levélben Orbán Viktor leszögezte, hogy

a kijevi és a moszkvai útján nem az egész Európai Unió nevében beszélt, csak szerette volna megismerni a harcoló felek álláspontját.

Végül főként az orosz elnök véleményét és gondolatait közvetítette az uniós vezetőknek.

A magyar kormányfő szerint Vlagyimir Putyin meg van győződve arról, hogy az idő nekik kedvez a háborúban. Az orosz háborús veszteségekről az orosz elnök nem tett említést, de az ukránok veszteségét havi 40-50 ezer fő katonára teszi. Orbán arról is beszámolt, Putyint meglepte, hogy Ukrajna elutasította az ideiglenes tűzszünetet. Ugyanakkor a moszkvai és a kijevi vezetők is attól tartanak, hogy egy bármiféle tűzszüneti megállapodást az erői átcsoportosítására használna fel a másik fél.

A levél szerint az orosz elnök azt is kijelentette, hogy továbbra is elkötelezett a 2022 márciusában megállapított előzetes békefeltételek mellett; ezek Ukrajna biztonsági garanciát, Kijev semlegességi ígéretét és Moszkva katonai segítségnyújtásra vonatkozó vétójogát tartalmazták.

Orbán a levele végén a találkozók konklúzióját is összefoglalta:

szerinte mivel az Egyesült Államokban mindenki túlzottan el van foglalva a választási kampánnyal, Európában autonóm kezdeményezéseket kell tennie az ügyben.

„Ha ezt a folyamatot nem tudjuk megfékezni vagy megállapítani, akkor a következő két hónapban minden eddiginél drámaibb veszteségeknek és katonai eseményeknek leszünk tanúi a fronton” – zárta sorait a miniszterelnök.

Orbán Viktor július 2-án járt Kijevben, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt. Ám a magyar kormány szuverenitását demonstrálva Szijjártó Péter már az Orbán-Zelenszkij-találkozó közben szükségét érezte felhívni Szergej Lavrovot, a miniszterelnök pedig három napra rá repülőre ült, hogy vizitet tegyen Vlagyimir Putyin előtt is.