tüntetés;Székesfehérvár;igazgató;gimnázium;tankerület;

„Kérjük vissza az igazgatónkat!”

Diákok, szülők, tanárok demonstráltak szerda késő délután Székesfehérvár főterén, tiltakozásul a helyi Vasvári Pál Gimnázium igazgatójának eltávolítása ellen. A diákok szerint a kialakult helyzet azt mutatja, hogy nem a volt igazgatójuk, hanem a tankerület vezetése alkalmatlan szakmailag, ezért Török Szabolcs tankerületi igazgató lemondását követelik.

Horváth József 15 éven keresztül vezette az intézményt, a teljes iskolai közösség megbecsülését és támogatását élvezte, ennek ellenére az újból benyújtott igazgatói pályázatát a Székesfehérvári Tankerületi Központ és a köznevelésért felelős Belügyminisztérium sem támogatta.

A tankerületnek „szakmai kifogásai” voltak az igazgató munkájával kapcsolatban, amely – mint nem sokkal később kiderült - arra vezethető vissza, hogy

a gimnázium 21 tanára a kifizetetlen túlmunkák miatt pert indított a tankerület ellen.

– A döntéssel nemcsak az iskola közösségét, hanem az egész várost köpte szembe a tankerület – fogalmazott a Vasvári egykori diákja és a tüntetés főszervezője, Horváth Bence. Elmondta azt is, az igazgató visszahelyezéséért indított petíciót több mint hétezren írták alá, a tüntetésre pedig meghívta Török Szabolcs tankerületi igazgatót is, aki állítása szerint azért nem ment el, mert a demonstráció politikai síkra terelődött. - Nem terelődhetett politikai síkra, mert a döntés már eleve ott született. Ez egy politikai döntés volt, nem szakmai – mondta Horváth Bence.

Felolvastak egy, a szülői közösség által írt levelet is, amelyben a vasváris szülők arra hívták fel a figyelmet, a munkaügyi pereknek és a személyes ellentéteknek nem lenne szabad, hogy hatásuk legyen az iskola működésére. Hangsúlyozták: a tankerület és a minisztérium döntése bizonytalanságot kelt, és bár egy évre ideiglenesen új igazgatót neveztek ki a Vasvári egyik megbecsült pedagógusának személyében, semmilyen garancia nincs arra, hogy egy év múlva az iskola nem kerül ugyanilyen vagy ennél is rosszabb helyzetbe.

A Vasvári tantestülete és diákönkormányzata is levelet írt, ám azokat nem a tanárok és a diákok képviselői olvasták fel, mert attól tartottak, hogy retorzió érheti őket a nyilvános szereplés miatt. A diákok szerint a kialakult helyzet azt mutatja, hogy nem a volt igazgatójuk, hanem a tankerület vezetése alkalmatlan szakmailag, ezért Török Szabolcs tankerületi igazgató lemondását követelik.