„Azért gazdagodott meg Orbán az EU pénzén, mert az Unió még nem elég erős”

Publikálás dátuma
2019.05.19. 20:35
A kép a Republikon Intézet rendezvényén készült
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Egyedül a Fidesztől nem képviseltette magát senki az eseményen. Az ellenzéki képviselők a legtöbb kérdésben egyetértettek, főként abban, hogy a szélsőséges populista erőket vissza kell szorítani Európában.
A Partizán országjáró EP képviselőjelölti vitasorozatának utolsó állomását Budapesten tartották a listavezetők részvételével. Az eseményen részt vett Vágó Gábor (LMP), Dobrev Klára (DK), Tóth Bertalan (MSZP-P), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Cseh Katalin (Momentum) és Döme Zsuzsanna (MKKP) is. Minden olyan listát állító szervezeteket elhívtak, amely legalább egy százalékot el tudtak érni a választásokon, a meghívást egyedül a Fidesz nem fogadta el, így Trócsányi László nem volt jelen. Gyöngyösi kiemelte, hogy az EP-választásokon jóval alacsonyabb szokott lenni a részvétel,mint a parlamenti választásokon és ez „vélhetően a Fidesznek kedvez”. Amellett érveltette a jelölteket, miért fontos a 26-i részvétel. Tóth szerint a tét, hogy sikerül-e Salvinit és Orbán szélsőjobboldali barátait kispadra ültetni. Dorbev optimistán látta a helyzetet: „Többségben lesznek az Európa-párti erők”- A DK listavezetője szerint most a kérdés, hogy Orbán nyer-e, aki szövetkezett Európa újfasiszta pártjaival vagy Európa. Cseh szerint ez a lehetőség arra, hogy megálljt parancsoljunk a korrupciónak. 
„Ahhoz, hogy reformokat tudjunk elérni az EU-ban, új politikusokra van szükség akik felteszik a kényelmetlen kérdéseket”

– mondta.

Vágó szerint a legfőbb tét, hogy Európa zöld lesz, vagy nem lesz. És ahhoz, hogy az EU-ban a környezetvédelem kérdését komolyan vegyék, radikális lépésekre van szükség, többek között a zöld gazdaság terén.
„Ha most nem cselekszünk, ha következő öt évben nem tudunk változtatni az életformánkon, később már nem lesz miről szavazni. A túlélés a tét”

– mondta a listavezető.

Gyöngyösi kiemelte, pártjának célja, hogy az ország elinduljon a bérfelzárkóztatás útján. Az MKPP listavezetője a Kutyapárthoz híven némi iróniával fogalmazott: „Ennek az EP-választásnak a tétje a világ megmentése és a régi ellenzék megmaradása.” Gulyás arról is faggatta vendégeit, kiknek a példáját tartják leginkább követendőnek, és mik a legfőbb teendők most az EP-ben. Döme kiemelte, hogy a Kutyapárt más módszerekkel és stílusban cselekszik, mint amit a hagyományos politikai pártok,de továbbra is a saját módszereikkel szeretnének dolgozni. Gyöngyösi szerint a legfontosabb cél, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak az egyes tagállamok állampolgárai, valamint a szociális Európa megszületése. 
„A földrajzi különbségeket kell felszámolni a tagállamok között”

– fogalmazott.

Vágó Gábor és Cseh Katalin egyetértettek abban, hogy közelebb kell hozni az Európai Parlamentben zajló vitákat az emberekhez. Dobrev Klára Niedermüller Péter és Molnár Csaba munkáját emelte ki: „ők azt szeretnék megmutatni, hogy Orbán Viktor és barátai hogyan lopják szét az országot”. A műsorvezető az EU-s intézményrendszerek demokratikus kritikájára biztatta a résztvevőket, amire Tóth elmondta, hogy ő és pártja olyan intézményt nem tudnak támogatni, amely nem transzparens, és amelyekben az emberek tudta nélkül születnek meg különböző döntések. Dobrev ehhez hozzátette: a legnagyobb problémájuk, hogy nem tudjuk, hogy a Tanácsban milyen döntések születnek. Vágó Gábor ezt azzal egészítette ki, hogy Európai hitelminősítőre lenne szükség, Európa pénzügyi szuverenitása szempontjából. Arról, hogy mi Magyarország EU tagságának előnye és hátránya, Cseh Katalin úgy reagált: „Óriási lehetőség volt, amivel nem éltünk megfelelőlen. Nem sikerült elérni azt, hogy az EU-s pénzek tényleg az ország fejlődésére menjenek. Szorosabb kontrollt kell gyakorolnia az Európai Uniónak arra, hogy mire mennek az EU-s támogatások és Európai Ügyészségre lenne szükség.” Dobrev szerint az unió egyik legnagyobb előnye, hogy ez az intézményrendszer még mindig korlátot jelent a totális diktatúrához. Viszont még mindig nem látja elég erősnek a EU-t, szerinte ezért gazdagodhatott meg Orbán az unió pénzéből. Vágó
a legnagyobb negatívumnak azt látja, hogy a tőkeszegény országok – mint amilyen Magyarország is- az embereik legjavát kieresztik Nyugat-Európába.

A közös valutaövezethez való csatlakozás kérdésére,illetve, hogy az EU alapjogi chartája kimondja-e, hogy a lakhatás alapjog legyen, a listavezetők igennel reagáltak. Szóba került a 7-es cikkelyes eljárás is, ami helyett az LMP jelöltje azt reagálta, hogy minden egyes tagállamnál legyen minden évben jogállami vizsgálat, ahelyett, hogy egyesével szankcionálják a tagállamokat. 
Szerző
Témák
EP-választás

Modern gépekkel csábítják az újoncokat

Publikálás dátuma
2019.05.19. 19:38

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Szombaton és vasárnap bemutatkoztak a százmilliárd forintos beszerzések következtében a Magyar Honvédség kötelékébe kerülő haditechnikai eszközök a Budaörsi Repülőtéren, ahol a Honvédelem Napja – Találkozz jövő technikáival névre hallgató rendezvényen több tízezren vettek részt.
A toborzó eseményen a már ismert gépek közül felvonultak a Mi-17 és H145M típusú helikopterek, a JAS-39 Gripenek, valamint a Dassault Falcon 7x és az Airbus A319 fajtájú szállítógépek. Az újak közül megismerhették a látogatók a magyar légierő egyik újdonságát, az Airbus H145M típusú, többcélú helikoptert, valamint megnézhették a Leopard 2-es harckocsikat is.
– A mostani helikopterek be vannak skatulyázva képességeiket tekintve – mondta Bali Tamás ezredes. – A Mi-8-as és Mi-17-es gépek szállítóhelikopterek, ezeket csak erre tudjuk használni, illetve vannak harci merevszárnyú repülőink is, azokat kizárólag harcászati célra lehet igénybe venni. Ezzel szemben a H145M mindkét képességet magában rejti. A gép kilenc fő szállítására alkalmas, a fegyverzeti rendszere tartalmaz minden olyan eszközt, ami a harci helikoptereken is rajta van.
Bali ezredes szerint óriási váltás ez a pilótáknak, a jelenleg használt orosz helikoptercsalád ugyanis analóg rendszerre épül, azonban ez az új már számítógép által vezérelt. A digitalizáció szinte sokkoló, a pilóták élete is átalakul, hiszen míg az orosz helikoptereket folyton vezetni kell, addig a komputer nagyon sok terhet levesz a katonák válláról. Sokkhatásként élték meg a tesztek alkalmával azt is, hogy a gép magától száll fel és le.
– A régi gépeink körülbelül 12 tonnás gépek, míg ez a „kicsi” nagyjából 2-2,5 tonna, tehát viszonylag mozgékony. Az ezredes elmondása szerint 2019 októberétől vehetik használatba ezeket a helikoptereket, az első hat darab az év végéig érkezik meg Szolnokra, már a gyártósoron vannak. A 145-ösök mellé érkezik még ennek a modellnek a kistestvére, a 225-ös is. 2025-ig ez a két típus fogja kiváltani a mostani helikoptereket, összesen 36 darab lesz belőlük a Magyar Honvédség tulajdonában. 
A légierő mellett egyébként fejlesztik a szárazföldi flottát is: csaknem 50 teljesen új, modern harckocsit, 24 önjáró löveget, és az ehhez tartozó szolgáltatásokkal és kiegészítő eszközöket vásárol a Magyar Honvédség.
Témák
honvédelem
Frissítve: 2019.05.20. 09:14

Viharos széllel és jégesővel indul a hét

Publikálás dátuma
2019.05.19. 17:27
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 19 és 24 fok között alakul.
Több hullámban érkeznek hozzánk a zivatarok az előttünk álló órákban és az éjszaka során, hétfőre hét megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. A hét első napján a többórás napsütés mellett általában gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, de a keleti országrész fölött több lehet a fátyolfelhőzet. Bár a reggeli órákra elhagyják a zivatarok az országot, az átmeneti szünet után napközben ismét többfelé számítani kell képződésükre, legkésőbb az északkeleti országrészben. Ezek már kevésbé lesznek hevesek az esti, éjjeli zivatarrendszerekhez képest, de viharos széllökés, felhőszakadás és kisméretű jég is társulhat hozzájuk. BékésBorsod-Abaúj-ZemplénCsongrádHajdú-Bihar, HevesSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás veszélye miatt, az érintett területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 16 fok között alakul, délnyugaton lesz hűvösebb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19 és 24 fok között várható.  
Kedd délelőttig az északkeleti megyékben még erősen felhős lesz az ég, és ott eső, zápor is valószínű. Napközben azonban már országszerte erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és szórványos jelleggel kell záporra, zivatarra számítani. A délnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, délnyugaton lehet a hűvösebb.
Szerdán felhős idő valószínű inkább rövidebb, mint hosszabb napos időszakokkal. Többfelé lehet zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik, majd estétől északnyugatira fordul az áramlás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között várható.
Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés is lehet. A Dunántúl északi felén és Budapest körül csak kis eséllyel valószínű csapadék, máshol szórványosan zápor, zivatar jöhet. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul.
Pénteken gomolyfelhős, napos idő várható, csak helyenként lehet futó zápor. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű. 
Szombaton délnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és nyugat, délnyugat felől záporok, zivatarok várhatóak. A délkeleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul. 
Szerző