Bejegyezték Tiborcz luxusszállós érdekeltségeinek összevonását

Publikálás dátuma
2019.05.21. 13:06

Fotó: Németh Dániel
A Dorottya Investment Zrt. 22,7 milliós, ugyancsak negatív vagyona ezzel a lépéssel 783 milliós pozitívumba fordulhat.
A Tatabányai Törvényszék Cégbíróságágának döntése értelmében a Fortuna Pince Kft., a Viona Projekt Kft. és az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft. beolvadt a Dorottya Investment Zrt.-be. Utóbbi tulajdonosa a Tiborcz István többségében lévő BDPST Group, amely április 8-án kapta meg az engedélyt arra, hogy a Vörösmarty téren álló épületet átalakítsa – írja az mfor.hu. A portál információi szerint a cégjogi aktust az is indokolttá tette, hogy az érintettek közül három vállalkozásnak is negatív volt a saját tőkéje, a Viona Projekt Kft.-nek mínusz 204 millió, míg a Fortuna Pince Kft.-nek mínusz 52 millió, így azokat a törvényi előírások miatt mindenképpen rendezni kellett. A harmadik beolvadó, az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft. viszont 3,2 milliárd forintos saját tőkével rendelkezett, amelynek eredményeként a triót befogadó Dorottya Investment Zrt. 22,7 milliós, ugyancsak negatív vagyona 783 milliós pozitívumba fordulhat. 
Az esztergomi székhelyű Dorottya Investment Zrt. szavazati jogainak többségét a Tiborcz többségi befolyása alatt álló BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. birtokolja.

Szerző
Témák
Tiborcz

Nemsokára indulhatnak a munkagépek a Hajógyári-szigeten

Publikálás dátuma
2019.05.21. 12:41

Fotó: H. Szabó Sándor / MTI
A kormánysajtó szerint azért nem lesz világörökség a sziget, hogy a kormány megvédhesse azt.
„Munkaterület” feliratot viselő mobilkordonokkal határolták el az Óbudai (Hajógyári-sziget) azon részét, ahol a mélyben a felbecsülhetetlen értékű, II.-III. századi helytartói palota romjai rejtőznek – vette észre ma reggel a tudósítónk. Lapunk megkérdezte a terület tulajdonosát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy miféle munkálatok kezdődhetnek a területen, ám az MNV nem válaszolt lapunknak. A III. kerületi Önkormányzat csak annyit közölt, hogy ugyan a terület közigazgatásilag a III. kerülethez tartozik, ám az egykori helytartói palota romjai állami tulajdonú területen helyezkednek el. Ennél fogva önkormányzatunkhoz nem érkezett sem engedélyezési kérelem, sem pedig értesítés, hogy munkavégzés zajlik a területen.
Ingatlanmutyit sejtenek az ügyben. Jávor Benedek, a Párbeszéd és az MSZP EP-képviselő jelöltje szerint nem kétséges, hogy Fidesz-közeli oligarchák terveznek ingatlanberuházást a Hajógyári-szigeten. Ennek a beruházásnak pedig útjába állna, ha a terület UNESCO védettség alá kerülne. – Minden eszközt felhasználunk, hogy megakadályozzunk bármiféle természeti környezetet, műemléket veszélyeztető beruházást – fogalmazott a képviselő. Szabó Tímea, párbeszédes országgyűlési képviselő szerint Óbudán forr a hangulat a kormány döntése nyomán. Közölte: már hétfőn Orbán Viktor kormányfőhöz és az UNESCO-pályázat ügyében is illetékes Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult, s azt kérte, adjanak tájékoztatást arról, mire készülnek a Hajógyári-szigeten. A Magyar Nemzet kormánylapnak névtelen „kormányzati források” úgy magyarázták az UNESCO-pályázat visszavonását, hogy szerintük így „korhű módon tudják rekonstruálni” a helytartói palota romjait. Jávor Benedek szerint ez nonszensz, ha a kormánynak lett volna valami szakmailag védhető indoka, akkor azt beleírták volna a Hajógyári-sziget UNESCO-pályázatának visszavonásáról szóló kormányrendeletbe. A Római Birodalom egykori, határ menti védvonalának emlékhelyeit felsorakoztató UNESCO pályázat benyújtásáról még az Orbán-kormány döntött 2016-ban, majd 2018-ban el is küldték a terület védettségét kérelmező dokumentumot. Még miniszteri biztosa is lett a pályázatnak a téma szakértője, Visy Zsolt régészprofesszor személyében, aki már több mint egy évtizede foglalkozott ezzel – ő sem reagált lapunk megkeresésére.
Mint arról tegnap beszámoltunk, az Orbán-kabinet a múlt héten úgy döntött, hogy kiveszi a Hajógyári-szigetet a lassan két évtizede formálódó, dunai-limes világörökségi helyszínekre vonatkozó UNESCO-pályázatból. Azaz: bár több mint egy évtizede tervezik, hogy világörökség legyen a sziget és az Orbán-kormány 2016-ban külön miniszteri biztost is nevezett ki a pályázatra, a kabinet hirtelen úgy döntött, hogy nem lesz világörökség a hajógyári sziget, amely nem mellesleg az egykori limes egyik legfontosabb pontja volt. Ami még furább: a kabinet mindössze hetekkel az UNESCO döntése előtt vonta ki a szigetet a világörökségi pályázatból. Miután kérdéseinket elküldtük az érintettekhez megszületett az „Év Kormányzati Magyarázkodása” – díjra esélyes közlés a kormányközeli Magyar Nemzetnél. A lapnak nyilatkozó kormányzati források elmondták, hogy a kabinet azért nem akarja világörökséggé minősíttetni a Hajógyári szigetet, mert „a világörökségi minősítés Hadrianus palotájának korhű helyreállítását lehetetlenné tenné.” „Az Óbudai-sziget jövőbeni hasznosításáról a kormány még nem döntött, de a korhű restauráció lehetőségét mindenképpen nyitva kívánja tartani.”
Frissítve: 2019.05.21. 22:07

Kovács Zoltán a Washington Post újságírójának: „Menj a francba!”

Publikálás dátuma
2019.05.21. 11:10

Fotó: Molnár Ádám
Nem ez az első eset, hogy a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságírókat szidalmaz.
„Elképesztő a keleti parti liberális elit tájékozatlansága és arroganciája. Richard Cohen azt írja Magyarországról, hogy a legjobb napjait már maga mögött hagyta. Több mint 10 millió magyar, aki minden nap bebizonyítja az ellenkezőjét üzeni neki: Menj a francba!”– írja Twitterén Kovács Zoltán a Washinton Post újságírójának.
A cikk szerzője, Cohen véleménycikkében azt írja: „Magyarországnak nincs tengere és még 10 millióan sem lakják. Nem tölt be hatalmi egyensúlyt, nem fontos kereskedelmi partner. A legjobb napjait már maga mögött hagyta, az oroszok elleni 1956-os dicsőséges kiállására a jelenlegi, történelmileg vak amerikai generáció már nem is emlékszik – és eddig Trump is kétségkívül közéjük tartozott.” Az írás végigveszi hogyan rombolta le Orbán Viktor a demokráciát Magyarországon, megmagyarázva, miért nem kellett volna őt fogadni a Fehér Házban. Nem ez az első eset, egyébként hogy a kormányszóvivő újságírókat szidalmaz. Korábban a Politico munkatársáról Bayer Liliről is tweetelt, mégpedig azt, hogy nem tekinti újságírónak a lap tudósítóját, ő ugyanis Kovács szerint inkább politikai aktivista. Sőt, azt is hozzátette, a Politico el kellene gondolkodnia azon, megéri-e Bayert alkalmazniuk.
Szerző
Témák
Kovács Zoltán
Frissítve: 2019.05.21. 15:58