Lúzerek kíméljenek!

Publikálás dátuma
2013.10.30. 06:53
Gera az egyetlen mai magyar futballista, akit egy világcég reklámarcnak használ FORRÁS: PEPSI
Szívesen reklámoznak a cégek sportolóinkkal, pedig a többségük nem éppen remek színészi teljesítményéről híres. A sportolókat termékkommunikációra gyakran használó cégek többsége szerint teljesen mindegy, hogy színészt vagy sportolót választanak ki reklámarcnak. Ennél sokkal fontosabb, mennyire hiteles és őszinte valakinek a személyisége, illetve milyen eredménnyel tudja az adott terület hírnevének növekedését elősegíteni.

A vízilabdázó Kásás Tamás a televíziós szpotokban és óriásplakátokon messze túlélte önmagát. Gyorsasága, állóképessége az évek múltával némileg megkopott, de még mindig a legkedveltebb sportolói reklámarc volt az elmúlt években.

Talán ő a legjobb példa arra, hogy ha egy sportoló népszerű, még akkor is a legjobb márkaarc marad, ha sportteljesítménye már nem a régi.

A vízilabda csapat - három olimpiai bajnoki cím után - tavaly Londonban nem került dobogóra, Kásásnak mégis megbocsájtották a fogyasztók a gyengébb teljesítményt.

Mint Nagy Bálint, a Vodafone vállalati kommunikációs igazgatója egy korábbi nyilatkozatában fogalmazott: a reklámoknál nem feltétlenül a sikeres szereplés a döntő.

A sport olyan értékeket közvetít, amely a Vodafone számára is meghatározó. Ilyenek a csapatszellem, az ellenfél tisztelete, a felkészültség fontossága, a győzni akarás, a fair play.

Kásás Tamás személyében - a szakember szerint - olyan "arcot" sikerült találniuk, aki, amellett, hogy sikeres sportember, fellépései során hitelesen tudja képviselni a Vodafone számára fontos értékeket.

Persze, cseppet sem mellékes, hogy Kásás egyszerre hordozta magában a férfias keménységet és - égszínkék szemeiben - az ellágyulásra képes szelídséget.

A reklámszakemberek aligha hagyhatták figyelmen kívül, hogy noha Kásás személyisége szinte minden fogyasztói szegmensben bejön, de a 19-49 év közötti nők körében különösen magasan áll az elfogadottsága.

Ő ráadásul igen jól játszotta a ráosztott "szerepeket" is. Ami viszont nem általános sportolói körökben.

Vannak remek versenyzők, akik a mikrofon, vagy a kamera előtt begörcsölnek, s a legegyszerűbb sajtónyilatkozat is kifog rajtuk. Ilyenkor bizony felmerül a kérdés: a sport-, vagy a színészi teljesítmény fontosabb-e a jó reklámhordozó esetében?

Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. Tulajdonos-ügyvezetője szerint fontos szabály, hogy márkabevezetésnél nem szerencsés hírességeket alkalmazni.

Csak akkor van értelme sztárokkal népszerűsíteni egy terméket, amikor az már befutott.

Luis Figóra a nemzetközi piaci jelenlét erősítéséhez készült kampány során volt szükség, Puskás pedig - akit a kampányindítón egyedülálló, holografikus technikával idéztek meg -, a hazai fogyasztók számára is ismert és elismert név volt.

A cég újabban fiatal, kiemelkedő sporttehetségek arcát használja, az ő szerepeltetésükkel szeretnék népszerűsíteni az egészséges életmódot, amelyben a sport szorosan kötődik az ásványvíz fogyasztásához.

Miért jó egy cégnek, ha a sportba invesztál? - tettük fel a kérdést Őz Beátának, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési ügyvezetőjének.

"Mi a VELUX Cégcsoportnál hiszünk benne, hogy a siker az élet bármely területén elsősorban elhivatottságon, folyamatos fejlődni akaráson és természetesen a tehetségen múlik" - hangzott a válasz.

"Aki eredményeket és tartós megbecsülést kíván elérni, csakis a legjobbal elégedhet meg, legyen szó minőségi termékek előállításáról, fejlesztéséről, vagy profi sportról. Ez a gondolkodás vállalati kultúránk egyik legfontosabb eleme, ezért fontos számunkra, hogy a hasonló elveket más területen, például a sportban is támogassuk.

Az EHF Férfi Kézilabda Bajnokok Ligája és Cégcsoportunk együttműködése kiváló példája e gondolkodásnak. Véleményünk szerint a kézilabda kifejezetten az a sportág, melyben az elszánt győzni akarás és a gondosan, pontosan összehangolt csapatmunka egyszerre van jelen.

A Cégcsoportnál mi is hasonló értékek mentén dolgozunk, mindennapjainkat és vállalati kultúránkat is áthatják. És az sem mellékes persze, hogy a VELUX névvel 650.000 szurkoló találkozik egy szezonban az arénákban Európa-szerte és 300 millió néző a televízió előtt.

A 2013/2014-es szezonban magyar csapat is érintett: az MKB-MVM Veszprémnek jó esélyei vannak arra, hogy bekerüljön a legjobb 16 csapat közé. Így közvetlenül hazai érintettjei is vannak a bajnokságnak, mely számunkra még fokozottabb márkaismertséget és e színvonalas bajnoksághoz kötötten elismertséget hoz."

Bár az általunk megkérdezett cégek bíznak abban, hogy jó döntés sportolókkal eljuttatni üzeneteiket a fogyasztóhoz, általában ritkán szerepelnek jól a különböző szakmai versenyeken ezek a reklámok, hirdetések.

A Reklámmustrán például többnyire azok a televíziós szpotok sikeresek, amelyekben színész vagy parodista játssza a főszerepet. Legfeljebb citromdíjra lehetett volna esélyes az az évekkel ezelőtti szpot, amelyben Détári Lajos hajnövesztő szert reklámozott.

"Használata olyan egyszerű, mint üres kapuba gólt rúgni." Ha Détári Lajos mondja, akkor biztos így van. Döme egy hajnövesztő szer használatának egyszerűségét hasonlította a maga mesterségéhez.

De jó reklámot még egy ilyen klasszissal sem egyszerű készíteni. BL-győztes női kézilabdázóink is egy ilyen kritikán aluli mosópor-reklámba csöppentek bele nemrégiben.

Szegény Görbicz Anitának még meg is kellett szólalnia benne. De legalább a mezek tényleg hófehérek lettek. S Görbicz is, a csapat is egy Bajnokok Ligája trófeával feledtette a kevésbé sikeres filmszereplést.

Benedek Tibor és a többi vízilabdázó is gyengébb teljesítménnyel kezdett a reklámfilm-szakmában. Hol énekeltek, hol szavaltak a fiúk ilyen-olyan reklámokban, aztán a Soproni Sörgyár marketingesei már egész jól megmozgatták őket. És nemcsak a medencében, hanem a kocsmában is.

A sörreklámok többsége kifejezetten jól sikerült, és Kemény Dénesék ezen a fronton is megállták a helyüket. Szintén a szakmailag is sikeres reklámokarcok között kell említenünk Berki Krisztiánt, aki lovon lett olimpiai bajnok 2012-ben.

Az olimpiai felkészülésben voltak kellemesebb pillanatai is. Az E.on reklámfilmjének forgatásán például egy londoni rendőr igazi lován kellett végigcsinálnia a Magyar-vándort. Gyakorlatára tíz pontot adnánk. Neki is, meg a lónak is.

Képi világát tekintve a Szerencsejáték Zrt. filmje talán a legsikeresebb, amelyben Gyurta Dániel semmi mást nem csinál, csak úszik. Nem adtak a szájába idétlen szöveget, és poénkodnia sem kellett.

A képek önmagukért beszélnek, akárcsak Dani eredményei. A hazai élsportolói szegmensben egyébként Gyurta Dánielnek van a legjelentősebb reklámértéke: olyan márkák állnak mellette támogatóként, mint a Honda, az Aréna vagy az Alpok-Aqua.

Említésre méltó reklámarc a kajakozó Kovács Kati is, aki az amerikai piacon óriási népszerűségnek örvendő, az európai piacokon dinamikusan terjeszkedő márkával, az Under Armourral is együttműködik.

Ki a jó reklámhordozó, s mik a kiválasztás legfőbb szempontjai: a jó arc, a világhírnév, a hiteles, őszinte személyiség, esetleg fontos, hogy az adott termék fogyasztója legyen? Balogh Levente szerint a hitelesség az elsődleges.

Az, hogy a reklámarc botrányoktól mentes személyiség legyen. Nem az a lényeg, hogy ő is fogyassza a reklámozandó terméket, hanem a sport történetében betöltött szerepével hívja fel magára a figyelmet.

Mai magyar futballistával például elképzelhetetlen lenne az ásványvíz népszerűsítése.Már legalább is olyannal, aki hazai csapatban játszik. Mert például az évek óta Angliában légióskodó Gera Zoltánt a Pepsi alkalmasnak találta a reklámhordozó szerepére.

De azért a vállalati reklámszakemberek a focistákra gondolva azt mondogatják: Lúzerek kíméljenek!

Szerző
Frissítve: 2013.10.29. 21:01

MLSZ - Az elnökség elfogadta Egervári beszámolóját és lemondását

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége keddi ülésén elfogadta a válogatott volt szövetségi kapitánya, Egervári Sándor szakmai beszámolóját, egyúttal -  hivatalosan - a szakember október 11-én felajánlott lemondását is.

  Az MLSZ honlapjának keddi beszámolója emlékeztet arra, hogy Egervári 2010. augusztus 11. és 2013. október 11. között 34 mérkőzésen vezette a magyar együttest, a mérlege pedig 17 győzelem, 8 döntetlen és 9 vereség volt. Teljesítménye 62 százalék, az elmúlt 25 évben ennél egyetlen magyar szövetségi kapitány sem teljesített jobban. Ahogy hangsúlyozzák: 2000 óta ő volt az első, akivel a negyediknél jobb helyet tudott elérni selejtezőcsoportjában a válogatott, hiszen mindkét selejtező végén a harmadik lett. 

    Az elnökség elfogadta, hogy Egervári tíz olyan játékost is beépített a keretbe, aki bronzérmes lett a 2009-es egyiptomi, U20-as világbajnokságon, és azt is, hogy egészen idén márciusig töretlenül fejlődött, és a legtöbb mérkőzésen igazi közösségként működött a magyar válogatott. A beszámoló szerint ugyanakkor a grémium elfogadhatatlannak tartja a március óta lejátszott találkozókon tapasztaltakat, legyen szó barátságos vagy tétmérkőzésről, közösségépítésről, eredményességről. 

    "Különösen sajnálatra méltó, hogy a csapat a selejtezősorozat kiemelkedően fontos bukaresti mérkőzésén nem tudott felnőni az elvárt szinthez, és teljesítményével, de legfőképpen a vereség módjával az egész futballszerető közvélemény számára hatalmas csalódást okozott" - olvasható az mlsz.hu-n.

    A romániai, 3-0-s kudarc után felmerült a szövetségi kapitány leváltása, ám az elnökség akkor úgy döntött, hogy a hátralévő mérkőzéseken is Egervári és stábja dirigálja a csapatot, ezt követően viszont egyértelművé vált, hogy a szakember az általa elért szinten túl már nem volt képes a továbblépést biztosítani, így az amszterdami, 8-1-es vereséget követően az MLSZ elnöke elfogadta a lemondását - áll a honlapon.

    Az elnökség szerint Egervári tevékenysége két időszakra bontható. Az első 30 hónapban folyamatosan fejlődött, erősödött a válogatott, az utána következett nyolc hónapban viszont megtört a folyamat, nem sikerült megőrizni a korábbi stabilitást és eredményeket:

    "Ennek legfőbb szakmai okai a válogatottban érintett játékosok meggyengült versenyeztetése, az aktuális forma, az átigazolások és sérülések voltak, amelyeket a szakmai stáb hibái is erősítettek. Ehhez hozzájárult, hogy a válogatott illetve a szakmai stáb támogatottsága is érezhetően gyengült a közvélemény szemében és a szakmában egyaránt."

    A beszámoló szerint az MLSZ elnökségének egyértelműen az az álláspontja, hogy a válogatott hosszú távú érdekeit a megfontolt, körültekintő kapitányválasztás szolgálja, ezért a vezetés alaposan mérlegeli a lehetőségeket, mielőtt meghozza végső döntését.

Szerző

Négy klub kapott bírságot a szurkolók miatt

Publikálás dátuma
2013.10.29. 19:15
Augusztusban még örültek a Vidi szurkolói. Fotó: K2 Press, Népszava.
A Győrt és az Újpestet 400-400 ezer, a Videotont és a Budapest Honvédot pedig 200-200 ezer forintos bírsággal sújtotta kedden a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága.

Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint mind a négy klubnak szurkolói rendzavarása miatt kell fizetnie. A székesfehérvári és a kispesti egyesület visszaesőként kapta a büntetést.

    Az indoklás alapján az MTK Budapest-Újpest FC mérkőzésen az újpesti szektorból, míg a Győri ETO-Puskás Akadémia találkozón a hazai táborból többször is olyan gyalázkodó rigmus hangzott fel, amely nem csak megbotránkoztató, de amelynek - miután egy másik ország (Románia), nép (románok) tagjait ócsárolja - semmilyen köze nincs egy magyar bajnoki mérkőzéshez. A Videoton és a Honvéd egymással játszott a múlt hétvégén, s mind a hazai, mind a vendégszurkolók megbotránkoztató rigmusokat kiabáltak be - áll az MLSZ honlapján.

     Horváth Ferenc, a Paks vezetőedzője - mint visszaeső - reklamálásért, sportszerűtlen viselkedésért egy bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott, csakúgy, mint a Diósgyőr játékosa, Kádár Tamás. A fegyelmi bizottság tárgyalás megtartása után Fótyik Dominik (Mezőkövesd) korábbi hárommeccses eltiltását két találkozóra mérsékelte.

Szerző