Vidnyánszky maradt a Teátrumi Társaság elnöke

Publikálás dátuma
2013.11.05. 06:50
Fotó: Bielik istván
Új elnökségről és új tagok felvételéről döntöttek a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) hétfői tisztújító közgyűlésén. A résztvevők egyhangú döntéssel újra elnökké választották Vidnyánszky Attilát.  A közgyűlés - a tagok számának emelkedése miatt - öttagúra bővítette az eddig háromfős vezetőséget.

Az elnök mellett újraválasztották a testületbe az MTT eddigi két alelnökét, Nagy Viktort és Vasvári Csabát, mellettük Szabó Ágnes (a Gózon Gyula Kamaraszínház vezetője) és Oberfrank Pál (a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója) is a szervezet alelnöke lett.

Az elnökséget öt évre választották meg. Az elnökségi programban szerepel a színész- és a színházi szakember képzés megújítása, színészkamara létrehozása, az MTT taglétszámának bővítése, önálló nyári fesztivál létrehozása, a Magyar Teátrum Ösztöndíj létrehozása, a nemzetiségi színházak és a szabadtéri színházak támogatási problémájának megoldására való törekvés.

A rendezvényen öt új tag: a Nemzeti Színház, a Szabad Tér Színház, a Csepel Színház, az Újvidéki Színház és a szegedi Pinceszínház felvételéről döntöttek, ezzel 53 tagot számlál a szervezet. Vidnyánszky Attila, a szervezet elnöke arról beszélt, hogy nem valami ellen, hanem valamiért jött létre a szervezet, amely mára jelentős szakmai erőt képvisel.

Az a cél lebegett előttük, hogy egy másik fajta gondolkodásmódnak is helyet kell adni ebben a kulturális közegben. Hozzátette: sokat tettek annak érdekében, hogy a nemzeti gondolat újra helyet kapjon a magyar kultúrpolitikában.

Mint mondta, céljuk, a korábbi évtizedeket jellemző kötelező igazodás megváltoztatása volt, az, hogy lehetőség legyen sokféle módon gondolkodni.

"Mindnyájunk felelőssége az, hogy ne egy olyan közeg alakuljon ki, ahol most meg egy másik irányba kell orientálódni" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy olyan világot kellene felépíteni, ahol szabadon lehet gondolkodni, színházat csinálni.
 

"Az biztos, hogy folyamatos támadásoknak leszünk kitéve" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ebben a közegben próbálnak meg mégis dialógust folytatni, például a POSZT kapcsán.

"A szándék részünkről a párbeszédre megvan, viszont ébernek kell lenni" - mondta, hozzátéve: hogy több előadás "főszereplője" lett. "A piszkálódás nem esik jól, ám nem megingat, hanem a hitemet erősíti" - hangsúlyozta. Szólt arról is, hogy a kritikusok ebben a harcban a másik oldalra sorakoztak be.

Szerző

Megalázták, belehalt a rokkantnyugdíjas

"Meghalt egy betegem, legyetek átkozottak döntéshozók!" Ezzel a mondatával keltett feltűnést dr. Csehpál Etelka az egyik közösségi oldalon. A mindszenti körzet háziorvosa a Vasárnapi Híreknek azt mondta: egy 53 éves betege csaknem húsz év után vesztette el rokkantnyugdíját.

Utána nem akart többé magyar egészségügyet, mert megalázottnak érezte magát. Közben daganat nőtt a torkában, de nem ment újra kuncsorogni és semmiféle kezelést nem vett igénybe.

"Gratulálok az államtitkárnak, ezt nevezem!" - idézte fel a történetet a Hír24. Megspórolták vele a drága CT, MRI költségét, sőt a kemoterápiát is!

És a többi kiesett rokkant hamarosan a temetőben köt ki, mert nincs pénze még kenyérre sem. Igazán nagy teljesítmény. Ez a kormány jobban teljesít! A temetési vállalkozók számára” – írta szeptemberben Csehpál Etelka.

A doktornő a riportra csak hosszas dilemma után vállalkozott, mert féltette a családját, a pácienseit. Aztán mégis elkezdett mesélni.

Például arról a tüdőgyulladásos lányról, aki könyörgött, hogy engedje vissza dolgozni, mert különben minden juttatását elveszik. A doktornő elképesztőnek tartja, hogy a szegénység, a létbizonytalanságtól való félelem mit jelent az egészségben.

Mint mondta: elkeseredett, ha körbenéz. „Az egészségi állapot egyértelműen a környezet és a szociális helyzet függvénye. A változást – legalább 20-30 év mire változás lehet az egészségügyben –, azt itt nem tudják megvárni.”

Tegnap a doktornő azt írta a Facebookon, hogy lehetett volna ő is leszázalékoló orvos, de csak három hónapot bírt ki a tb-nél. „Nincs jobb dolog, mint szabadon gyógyítani falusi embereket!”

Frissítve: 2013.11.04. 21:41

"Olyan mintha kint lennék, csak bent vagyok és itt nem sok nő van - kicsempészték a romagyilkosságok egyik vádlottjával készült interjút a börtönből

Meglehetősen homályos az eredete annak az interjúnak, amely a romagyilkosságok másodrendű vádlottjával, Kiss Istvánnal készült, és amelyet Facebook-oldalán közölt a Skins4Skins nevű szkinhed csoport. A bíróval személyeskedő, a fegyintézet belső rendjére is utaló beszélgetés ugyanis - jelenlegi, interneten is fellelhető formájában - egész biztosan nem juthatott volna át a büntetés-végrehajtás szigorú szűrőrendszerén. Lapunknak a BVOP megerősítette, semmilyen interjúkérelmet nem kaptak ilyen nevű csoporttól.

"Olyan mintha kint lennék, csak bent vagyok és itt nem sok nő van" - így vallott börtönben töltött mindennapjairól a romagyilkosságok másodrendű vádlottja, Kiss István a napokban egy szkinhed portálnak.

Legalábbis a Skins4Skins Hungary nevű szélsőséges csoport közölt vele egy interjút saját Facebook-oldalán, ám semmilyen konkrétummal nem utalnak a készítés körülményeire - így a helyszínre sem, hogy éppen melyik fegyintézetben tudtak interjút készíteni a fogvatartottal. (Ezt a korábbi Magyar Hírlap- és Hír Tv-munkatárs Huth Gergelyhez köthető PestiSrácok portál sem mulasztotta el, amikor egy hónapja interjút közöltek Kiss testvérével, Kiss Árpáddal a tiszalöki börtönből.)

A tegező formulában megjelent szövegen nem látszik szerkesztés nyoma, a hangvétel pedig végig barátságos, szolidáris a vádlottal, akit pusztán csak "Pistiként" jelölt meg a csoport - amely egyébként az elsőfokú ítélet után hősöknek nevezte a négy vádlottat.

Kiss István megosztotta azt is, hogy hetente hat napot edz, és olvasással, TV-nézéssel, alvással, sőt, "néha játszással" tölti idejét.
Az összesen 21 kérdést tartalmazó, a Facebookon még a hét végén posztolt - majd több szélsőséges portál által átvett, és részleteiben lapunk által is közölt -, és néhány nappal korábban előre bejelentett interjúról első ránézésre az látszik, hogy nem személyes találkozáskor rögzítették.

A kérdések többször fedik egymást, és mintha a kérdezőnek nem lett volna lehetősége visszakérdezni - vagyis, vélhetően egy előre megírt kérdéssor jutott el a vádlotthoz. Csak az nem világos, hogyan.

Az augusztusban a romák sérelmére végrehajtott, hat halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat miatt testvérével, Árpáddal, valamint a harmadrendű vádlott Pető Zsolttal tényleges életfogytiglanra ítélt Kiss István elmondta például, hogy az ügyet tárgyaló Miszori László bíró szerinte "rosszindulatú, cinikus, gúnyos" és "hisztis" volt a per során, sőt tovább ment: "Tomboltak benne a feminim hormonok és nem mellesleg úgy remegett a keze, mint egy idült alkoholistának".

Beszélt arról is, hogy a börtönben nem bántották, a romák is csak a "szokásos mutogatásokkal, szájkaratéval" reagáltak rá, egy ízben egy szerinte cigány fegyőr megkérdezte tőle, volt-e már megverve. (Amikor azt mondta, nem, az őr azt válaszolta: "majd leszel".)

Kiss nem csak azt árulta el, éppen kivel van egy cellában, hogy hogyan szállították egyik fegyintézetből a másikba, de azt is, hogy szerinte "időnként kóstolgatja" a büntetés-végrehajtás (bv.), amikor cigány személyekkel rakják egy cellába, "hátha rosszul reagál".

Már vélhetően ez utóbbi információ sem juthatott volna ki a börtön falai közül, ha az interjú valóban ott készül, és bekerül a bv. hagyományosan szigorú szűrőrendszerébe.

Ugyanis, bár a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) legfontosabb elvként említi a véleménynyilvánítás szabadságát, mint interjúengedélyezési szabályaik rögzítik, megtagadhatják a közlést, "ha a közzétételre szánt vélemény sérti a büntetés-végrehajtás rendjét és biztonságát".

A börtönből megy, de Felcsúton nem engedik
Sajátosan értelmezte a közérdekű adatot Felcsút önkormányzata, amelynél a büntetés-végrehajtás szigorú szűrője is rugalmasabb. A 444.hu október eleje óta próbált a polgármester, Orbán Viktor gyermekkori jóbarátjaként is ismert Mészáros Lőrinc vagyonáról érdeklődni, kevés sikerrel. Kérték az önkormányzattól valamennyi, megválasztása óta leadott vagyonnyilatkozatát, de pár nap múlva a jegyző, Sisa András jelentkezett - ám nem az érdeklődő újságírónak, hanem a főszerkesztőnek üzent, mondván: az újságíró nem jogosult a lap képviseletére. Azután Sisa arról írt, hogy válaszához először meg kell győződnie arról, hogy a 444.hu portál jogszerűen működik-e. Azután mégis hátrált: "Nem áll rendelkezésemre arra vonatkozóan információ, hogy egyrészt Ön valóban a kérdésese portál főszerkesztője-e, másrészt főszerkesztőként Ön jogosult-e a portál képviseletében eljárni". A jegyző végül meglepó módon arra jutott, hogy "a hiányzó információk okán jelenleg Ön egyelőre a Ptk. alapján álképviselőnek tekinthető". És azt kérte a portáltól, "hitelt érdemlően" igazolja, hogy egyáltalán miért kíváncsi a felcsúti polgármester vagyonára, "hogy milyen jogos cél vagy kötelezettség teljesítése érdekében van szükség" a vagyonnyilatkozat adataira.

Mind a kérelmezőnek, mind a fogvatartottnak több lépcsőt kell megtennie az interjú létrejöttéért: szükséges vagy az ügyészség, vagy a bíróság engedélye, melyhez a bv. országos parancsnokságának is javaslatot kell készítenie, és ha a nyilatkozat adását megtagadják is, a fogvatartott fellebbezhet ellene, de az interjúkészítés időpontját és körülményeit a fogva tartó intézet parancsnoka határozza meg.

A beszélgetést pedig egy országos parancsnok által kijelölt szakember is ellenőrzi, mielőtt engedélyezik a közlését.

Egy ilyen szigorú rendszert nehéz megkerülni, amit a BVOP lapunknak meg is erősített. Mint közölték, Skins4Skins Hungary néven nem érkezett sajtókérelem hozzájuk, "illetve Kiss István fogvatartottal nem készült interjú a fogvatartása során".

Nem zárható ki azonban - noha Kiss István kapcsolattartója is segíthetett -, hogy a "beszélgetés" végül az interneten keresztül sikerült.

Egyes börtönökben heti egy órára elérhető a világháló, ami a levelek olvasására elegendő, de meglepő volna, ha éppen a romagyilkosságok egyik vádlottja esetében engedélyezték volna. Ezirányú kérdéseinkkel természetesen a BVOP-hoz fordultunk.