Fényből szőtt művek

Publikálás dátuma
2013.11.19. 06:45
A tárlatra megújult a Magyar Nemzeti Galéria harmadik emeleti kiállítótere FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Mintegy száz festményen, számos grafikán és fotón keresztül tekinti át a száz éve született Rozsda Endre életművét a Magyar Nemzeti Galéria Az idő ölelésében című, mától március 2-ig látogatható időszaki kiállítása.

Kiállítási nagyüzem van a Magyar Nemzeti Galériában, a fölszinti nagy kiállítótérben a hétvégéig látogatható  az az impresszionista és posztimpresszionista remekműveket bemutató tárlat, amely Monet, Gauguin, Van Gogh műveit a magyar kortársak -  többek között Szinyei Merse és Rippl-Rónai - alkotásaivall együtt mutatja be. Az "A" épületben pedig januárig látható a Chagall és Ámos Imre műveit párhuzamba állító tárlat.

A legújabb, Az idő ölelésében címet viselő kiállítás épp az 1913-ban született Rozsda Endre születésnapján nyílt meg tegnap.(A kiállításon készült képeinket idekattintva tekintheti meg. Fotó: Tóth Gergő, Népszava.)

Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete a megnyitón emlékeztetett rá, hogy a Galéria mindhárom tárlatának komoly francia vonatkozása van, s ez alól Rozsda Endre sem kivétel, hiszen a festő 1956-tól 1999-es haláláig Franciaországban élt és alkotott.

A neves magyar-francia festőnek volt már retrospektív kiállítása a Műcsarnokban, a Szépművészeti Múzeumban és a Mai Manó Házban, jelenleg pedig a Várfok Galériában láthatók munkái, de ilyen mélységű áttekintést még egyik kiállítás sem adott, a Galéria tárlata ráadásul Rozsda Endre festményei mellett felvonultatja a mester fotográfiáit, grafikáit is - tette hozzá.

Benedek Csaba, a Rozsda Endre Baráti Társaság elnöke elmondta, terveik szerint a budapesti kiállítás Franciaországban is látható lesz majd, míg egy másik jelentős magyar-francia képzőművésznek, Hantai Simonnak a Pompidou Központban nemrég zárult retrospektív tárlata rövidesen a magyar fővárosba érkezhet.

Rozsda Endre nem hajszolta a népszerűséget, mondja a társaság elnöke, a művész egykori barátja, sőt, nem szívesen vált meg képeitől, a vásárlókat valósággal levizsgáztatta, hogy méltók-e arra, hogy egy-egy "gyermekét" - ahogy a festményeit nevezte - elszakítsák tőle.

Voltak olyan művei, melyeket még legközelebbi barátai sem ismertek. Haláláig nem tudták például, hogy fotózott, s végrendeletében hagyatéka gondozóit felszólította, hogy csak azután állítsák ki fotográfiáit, miután festményeit megismerte  a világ.

Benedek Csaba szerint Magyarországon már meglehetősen ismert a művész, de Franciaországban még van mit tenni. Igaz, a legnagyobb francia múzeumoknak vannak művei a festőtől.

A kiállításra megújult a Galéria harmadik emeleti kiállító tere is - hangsúlyozta Baán László főigazgató a kiállítás megnyitón. A szürke, sötétkék színeket kombináló tér, kiváló hátteret jelentenek a művész, különösen késői korszakára jellemző művei számára.

A tárlat az Aba Novák Vilmos tanítványaként, a realizmus jegyében induló festő munkáival indul. A második terem, a harmincas évek végének, negyvenes évek elejének párizsi tartózkodásával folytatódik.

Itt jelenik meg - Kopeczky Róna kurátor szerint - a Rozsdára oly jellemző stílus, amivel az absztrakt és figurális művészet vegyíti egy-egy képen belül. Párizsban ismerkedik meg  Miro, Dali, Max Ernst műveivel, amik gyökeresen átalakítják stílusát. Ihletői egy-egy műve egyébként a kiállításon is látható. 

A politikai klíma nem volt épp jó, a német megszállás alatt az "elfajzott művészetnek" titulált progresszív alkotók csak titokban állíthattak ki.

Más művészettörténészek szerint Rozsda legfontosabb művei a magyar képzőművészet egyik legkiemelkedőbb, egyben tragikusan gyorsan véget ért korszaka, az Európai Iskola jegyében születtek meg.

Az 1948-ban betiltott csoport épp Rozsda műtermében alakult meg. Az ebben az időszakban született Rozsa képeken mintha természeti organizmusokat, a sejtek belsejét, nyüzsgő tengeri mélységet, vagy különös, távoli civilizációk szimbólumait látnánk.

Az 1956-os forradalom hozta meg a művész számára a szabadságot, ekkor távozott ismét, immár véglegesen Párizsba. Ekkor alakul ki  az egész későbbi életművére jellemző nonfiguratív stílus.

A színes üvegablakokat, keleti szőnyegeket egyaránt idéző alkotások a lét végső kérdéseit feszegetik. Fényből és emlékből szőtt művek ezek, melynek mélységét nem a tér, hanem az idő adja - ahogy a kurátor fogalmazott.

Szerző

Díszdoktor is lehetne - Vita Snowdenről

Publikálás dátuma
2013.11.19. 06:43
Edward Snowden igen népszerű Berlinben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Visszahívta Indonézia Ausztráliába akkreditált nagykövetét, miután a Guardian megírta, hogy az ausztrál titkosszolgálat megfigyelte Susilo Mabmang Yodhoyono elnök telefonbeszélgetéseit. Az értesülés szerint 2009 augusztusában 15 napon keresztül figyelték mobiltelefonját.

Az indonéz elnökön kívül az ausztrál hírszerzés egy sor indonéz illetékest is megfigyelt, köztük az államfő feleségét, a külügyminisztérium szóvivőjét, az alelnököt, egy korábbi alelnököt és a kormányszóvivőt.

Tony Abbott ausztrál kormányfő nem kommentálta a médiaértesüléseket. Mint fogalmazott, a kormányzat "minden a rendelkezésre álló forrás révén segíti barátainkat, szövetségeseinket. Nem bántani akarjuk őket" - fejtette ki.

Hozzátette, minden ország kormánya gyűjt információkat a másikról. Szintén nem kommentált Ausztrália jakartai nagykövetsége sem - írta a Guardian.

Teuku Faizasyah indonéz külügyi szóvivő kijelentette, Ausztráliának azonnal tisztáznia kell magát. Mint mondta, az események miatt feszültség keletkezett a két ország viszonyában. Az ausztráliai Zöldek mielőbbi vizsgálatot követeltek az ügyben.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési programját leleplező Edward Snowden díszdoktori címet kaphat a rostocki egyetemtől. "Edward Snowden szociális egzisztenciáját kockára téve próbálta feltárni az igazságot.

Tartozunk neki annyival, hogy elhozzuk őt Moszkvából" - indokolt a bölcsészettudományi kar dékánja, Hans Jürgen von Wensierski a Berliner Zeitungban.

Úgy vélte, a polgári engedetlenség a modern demokráciák elfogadott tiltakozási formája. Szerinte alapjogokról van szó a mai digitális világban.

Snowden sorsa azért is igen időszerű Németországban, mert a német alsóház, a Bundestag tegnap délután tárgyalt az NSA megfigyeléseiről.

Angela Merkel kancellár, akinek telefonját éveken át figyelte meg az amerikai titkosszolgálat, azt követelte az Egyesült Államoktól, adjon részletes tájékoztatást az adatgyűjtésekről.

John Kerry amerikai külügyminiszter feladata lesz az, hogy megbékítse a németeket. Berlinbe utazik, mihelyst feláll az új német kormány - közölte még vasárnap a Spiegel.

Az amerikai diplomácia vezetőjének látogatása része az Egyesült Államok azon diplomáciai offenzívájának, amellyel Washington partnereit akarja megbékíteni a megfigyelési botrány kirobbanása után.

Továbbra is zsebben maradó szerződések

Levette tegnap a napirendjéről az ismételt elfogadás előtt álló, gyakorlatilag változatlan tartalommal beterjesztett zsebszerződések felszámolásáról szóló törvényt az Országgyűlés, így a zárószavazás a jövő hétre csúszik.

A jogszabályt még októberben fogadta el a parlament, de Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a Háznak. Gőgös Zoltán, az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint az elnöknek alkotmányossági kifogást kellett volna bejelentenie, hiszen tudhatta, hogy ha csak megfontolásra küldi vissza, akkor legközelebb már a változatása nélkül elfogadott jogszabályt is alá kell írnia.

Az MSZP szakpolitikusa a Népszavának kifejtette, a törvény értelmében, ha kiderül a a zsebszerződés ténye, akkor az állam ellenszolgáltatás nélkül vehetné el a gazda magántulajdonát. Példátlan lenne az is, hogy az ügyészség bírói végzés nélkül tarthatna házkutatást.

Gőgös hozzátette, azt tudomásul veszik, hogy a föld különleges "jószág" és helye lehet speciális eljárásoknak, de ne emeljék ki kizárólag ezt az egy elemet az igazságszolgáltatás rendszeréből. A zsebszerződések elleni küzdelemre megfelelő megoldás lenne az is, ha a földhivatalok nem jegyeznék be az ilyen ügyleteket.

A szocialisták nem a céllal nem értenek egyet, hanem az eszközt vitatják - tette hozzá Gőgös. A zsebszerződéseket amúgy is nehéz bizonyítani, hiszen például az osztrák gazda köthet 20 éves bérleti szerződést is, de ha 3 évig Magyarországon bejelentett lakcímmel, telephellyel rendelkezik és közben gazdálkodik, legálisan is "megvásárolhatja" a korábban zsebszerződéssel bérelt földet.
*
A mezőgazdasági bizottság hétfőn tárgyalásra alkalmasnak találta a határidős gabonaeladási szerződéseket tiltó törvénytervezet enyhítését célzó módosítást. Egyelőre nem tudni mikor veszoi napirendjére az Országgyűlés, holott Gőgös Zoltán szerint az idő sürget, mert a gazdáknak már meg kellene kötni a szerződéseket a kereskedőkkel a jövő évi termés határidős értékesítésére. Ha idén nem fogadja el a parlament a módosítást, akkor jövőre is jelentős gabonaexport kiesésre lehet számítani.

Szerző