Bioritmus;folyadék;dietetikusok;

2013-11-22 15:07:00

Még a dietetikusok sem ellenőrzik mindig a páciensek folyadékbevitelét

A hazai dietetikusok folyadékbevitellel kapcsolatos ismereteit és attitűdjét mérte fel szeptemberben az Európai Hidratációs Intézet (EHI) által kidolgozott kérdőív alapján a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Az EHI tavaly a háziorvosok körében végezte el a kutatást, így most a válaszok az összehasonlításra is lehetőséget adtak. Ahogy a háziorvosok, úgy a dietetikusok is nagy jelentőséget tulajdonítanak a megfelelő folyadék-ellátottságnak, ugyanakkor utóbbiaknak mégis csupán egyharmada ellenőrzi ezt rendszeresen a pácienseknél, a háziorvosoknak pedig a fele.

„A hazai dietetikusok 91%-a maximálisan egyetért azzal az állítással, hogy a megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen az egészségmegőrzés, a jó közérzet és teljesítőképesség szempontjából. Ez az arány még a háziorvosokénál (85%) is magasabb. 87%-uk mindig vagy majdnem mindig fel is hívja páciensei figyelmét a folyadékbevitel fontosságára, elsősorban a fizikai állapotuk miatt. A dietetikusoknak viszont már csak a fele tulajdonít nagy szerepet a hidratációnak a mentális egészség megőrzésében is” – tudtuk meg Antal Emesétől, az Európai Hidratációs Intézet hazai tudományos munkatársától.

Ennél is érdekesebb, hogy – noha fontosnak tartják – mégis csak a dietetikusok egyharmada ellenőrzi mindig a páciensek folyadék-ellátottsági szintjét, és a háziorvosoknak is csak alig több mint a fele.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerinti megfelelő napi folyadékbeviteli mennyiséggel, miszerint a nőknek 2 liter, a férfiaknak 2,5 liter folyadékot kellene fogyasztaniuk az egész étrendet tekintve, a dietetikusok 67%-a tisztában van, az orvosoknak pedig 58%-a ismeri ezeket az értékeket. Arra viszont már egyformán 70%-os arányban válaszoltak helyesen, hogy egy átlagos összetételű étrendben a bevitt folyadékmennyiségnek mekkora hányada származik szilárd táplálékból (20-30%), illetve különböző italokból.

Úgy tűnik, a folyadékpótlás tekintetében az orvosok nagyobb teret adnak a sokszínűségnek. A víz és a tea mellett a gyümölcstartalmú és a cukros üdítőket, sőt még az alkoholos italokat, főleg a sört is elfogadottabbnak tartják folyadékpótlásra, mint a dietetikusok. A változatosság valóban nagy szerepet játszik a hidratációban, csakúgy, mint az étrend kialakításában. Hajlamosak vagyunk többet inni, ha a víz mellett különböző ízű italokból is választhatunk, és a napi folyadékbevitelünket többféle forrásból fedezzük. A testtömeg és az energia-egyensúly megőrzése szempontjából persze fontos számolni a különféle italok energia- és tápanyagtartalmával is. Bizonyítható, hogy aki naponta háromnál többféle italt fogyaszt, az nagyobb valószínűséggel éri el az EFSA által javasolt megfelelő napi 2-2,5 liter folyadékbevitelt.