Hull a hó, és hózik, döcögnek a hókotrók Budapesten

Publikálás dátuma
2013.11.26. 06:16
MTI Fotó: Lendvai Péter
Téliesre fordult az idő az ország nagy részén, hamarosan szánkózásra és síelésre is alkalmas lesz a hó a Mátrában. Az ország legmagasabb pontján, a Kékesen a hótakaró már több mint 4 centis. A szakemberek arra számítanak, hogy az ottani mínusz 2-3 fokban megmarad és vastagszik is a hó.

A munkagépek hétfőn hajnali 3 órakor vonultak ki a Mátrába, a fő- és mellékutak latyakosak, vizesek, kora délután is szállingózott a hó vagy havas eső esett.

A látótávolság helyenként csupán 50-100 méter, ezért arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, és indulás előtt  tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjének tájékoztatása szerint 2-es, téli tisztántartási fokozat van érvényben mind a 93 üzemmérnökségnél, ami nagyobb készültséget jelent.

Már nemcsak a magasabb hegyekben, hanem a síkvidéken is kockáztat, aki nyár gumival indul neki az országutaknak.

A Pest megyei Dobogókőn 3-5 centiméternyi hó esett, s mínusz 5 fokot mutatott a hőmérő hétfő délután. A helyiek úgy látták, hogy a hó vastagsága ma reggelre akár a 30-50 centimétert is elérheti, ám a porhó síelésre még nem alkalmas.

A 24 óra alatt lehullott hó mennyiségét tekintve a hat évvel ezelőtti egyik december végi nap tekinthető abszolút rekordnak, akkor rövid idő leforgása alatt 70 centiméter esett.

A sícentrum vezetője szerint emlékezetes marad az idei március 15-e is, amikor 60 centiméter hó hullott, majd pár nap múlva további 40 centiméterrel lett vastagabb a hótakaró.

Az ország első, 1923 óta üzemelő sípályája az idén komoly felújításon esett át. A nyitás feltétele, hogy legalább 25-30 centiméteres, jó minőségű, síelésre alkalmas hó fedje a lesiklópályákat.

Kedden már csak néhol fordulhat elő hózápor, a déli határnál gyenge havazás. Az északnyugati, északi szél többfelé erős, a Dunántúlon időnként viharos lesz.

Röpködtek a mínuszok hétfő reggel a Tátrában. A Lomnici-csúcson mínusz 15 fokot, Chopokon mínusz 13 fokot mértek.

A Magas-Tátra szlovák oldalán 3-15 cm, az északi – lengyel – részeken pedig 20-45 cm friss hó esett. A havazás 10 centi friss havat hozott Zakopánéban is. A hóágyúk beindultak a Tátrában és Donovalyban is.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vasárnap 18 órától hétfőn 18 óráig a társaság téli munkarendjében meghatározott legmagasabb, hármas fokozatban tesztelte a felkészültségét, amely a Hír24 informácói szerint nem volt zökkenőmentes. De "a tapasztalt kisebb hibákat korrigálták, hogy havazás esetén ne fordulhassanak ismét elő".

Jó üzlet a lovi a trafikban

Publikálás dátuma
2013.11.26. 06:15
Oktatásra kell menni annak a trafikosnak, aki bukmékerirodát nyit az üzletében FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Újabb zsíros bevételforrásra tehetnek szert a trafikosok: bukmékerirodát nyithatnak a boltjukban. Egyelőre egy trafikban lehet lovakra fogadni az országban, ám rövidesen még két nemzeti dohányboltban nyílhat fogadóhely. A lóversenyterminálokat a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. (MLFSZ) alakítja ki, és nem megerősített információk szerint a forgalom 6 százalékát hagyják jutalék formájában a nemzeti dohányboltokban. Számításaink szerint átlagosan havonta nagyjából 100 ezer forint tiszta haszon juthat a dohányboltoknak, amelyekben francia lovakra is lehet majd tenni.

Két nemzeti dohányboltban nyílhat fogadóhely a közeljövőben, jelenleg egy váci trafikban lehet fogadni - tudta meg lapunk az MLFSZ-től.

A bukmékerirodák kialakítását a trafiktörvény teszi lehetővé, amely szerint például az újság és jégkrém mellett "sorsolásos játék és fogadás bonyolításával kapcsolatos termék" is árusítható.

Az üzletbe való belépésnek könnyen teljesíthető feltételei vannak: az állami játékszervező lényegében csupán egy internetkapcsolatot és egy konnektort vár el a leendő partnerektől, illetve hogy 500 méteres körzetben ne legyen más fogadóhely.

Amennyiben az MLFSZ úgy ítéli meg, hogy a várható forgalom alapján érdemes bukmékerirodát nyitnia, határozatlan időre szóló együttműködési szerződést köt a trafikossal, akinek ezután egy nagyjából félnapos oktatásban kell részt vennie.

Ennek keretében a terminál kezelésére vonatkozó technikai ismeretek mellett a lóversenyfogadás történetével, illetve a fogadási szabályokkal ismertetik meg a leendő bukmékert.

A koncessziótulajdonosnak ráadásul még a műszaki berendezésekért sem kell fizetnie, az MLFSZ biztosítja a fogadóterminált, amelyen a fogadások adminisztrációja történik, illetve a médiaboxot, amely a futameredmények azonnali elérését teszi lehetővé.

Több száz dohánybolt árul sorsjegyet
Összesen 262 trafi kban kaphatók a Szerencsejáték Zrt. termékei
– tudta meg lapunk az állami társaság sajtóosztályától. Hozzátették:
azon vállalkozók, akik már korábban is partnereik voltak
és koncessziós jogot nyertek, üzletükben továbbra is forgalmazhatják
termékeiket. Az újonnan csatlakozni kívánók kérelmét az
alábbi szempontok szerint vizsgálják: például alkalmas-e az üzlethelyiségük
a szelvények elhelyezésére, azok kitöltésére, az információs,
eredményközlő eszközök kihelyezésére; de vizsgálják
a nyitva tartást, és azt is, hogy milyen távolságra van a legközelebbi
lottózó. Közölték továbbá, hogy a terminált az MLFSZ-hez
hasonlóan ők is ingyen biztosítják, és náluk is vizsgát kell tenniük
a trafi kosoknak, amelyet egyhetes oktatás előz meg. Ha
valaki sorsjegyeket szeretne árulni, egy biztonsági vizsgálaton is
át kell esnie, hogy kiderüljön, alkalmas-e a hosszú távú együttműködésre

A médiabox segítségével a versenyek élő közvetítése is lehetővé válik, ami azonban már nem kötelező feltétel; ha azonban a trafikos mégis szeretné, hogy a játékosok az üzletben izgulják végig a versenyeket, neki magának kell ehhez monitort vagy televíziót biztosítania. Az állami játékszervezőtől azt is megtudtuk, jelenleg 30-40 bukmékeriroda működik az országban, és 2013-ra körülbelül 700 millió forintos éves fogadási bevétellel kalkulálnak.

Ugyan kérdésünkre nem erősítették meg, de állítólag a forgalom 6 százaléka marad jutalékként a bukmékerirodákban. Ebből kiindulva úgy számoltunk, átlagosan havonta nagyjából 100 ezer forint tiszta haszonnal számolhatnak majd a trafikok.

Ugyanakkor mivel a szerződéseket nem határozott időre kötik, ezért előfordulhat, hogy ha a forgalmi adatok nem felelnek meg az elvárásoknak, a játékszervező szerződést bont a trafikosokkal.

Érdekes adalék, hogy a trafikokban nem csupán a Kincsem Parkban szervezett futamok eredményeire lehet majd fogadni, hanem francia lovakra is; kísérleti jelleggel ugyanis az MLFSZ lehetővé tette, hogy bukmékerirodáiban a francia futamokat is követni lehessen.

Szerző
Frissítve: 2013.11.25. 21:52

Drága lehet a neten rendelt ajándék

Publikálás dátuma
2013.11.26. 06:14
A vámosok kifejezetten figyelnek a gyógyszerekre, műkincsekre, védett növényekre FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
A karácsony közeledtével érdemes átgondolni a vásárlási stratégiát: muszáj-e mindent az utolsó pillanatra hagyva a bevásárlóközpontokban tülekedni, vagy inkább az otthoni kényelemben, interneten megoldani az ajándékbeszerzést? Bizonyos termékeknél az utóbbi jóval olcsóbb megoldás, de nem árt tudni, hogy 45 euró felett - akár uniós országból származik az áru, akár nem - már kemény adó- és vámkötelezettség hárul ránk, és gyakran a két-háromszorosát is megfizetjük a rendelt terméknek.

Ahogy egyre közeledik a szeretet ünnepe, szinte minden évben ugyanúgy hasít belénk a pánik: alig maradt idő a készülődésre, megint az utolsó pillanatra marad minden.

Így nem egészen egy hónappal karácsony előtt már érdemes mérlegelni, a tülekedést választjuk a bevásárlóközpontokban, vagy inkább az otthon melegéből, az interneten járunk az ajándékok végére.

Nem csak időt spórolunk ezzel, de jóval olcsóbban is hozzájuthatunk olyan ruhához, vagy műszaki cikkhez, amelyeket itthon talán nem is vennénk meg - két héten belül pedig még a tengerentúlról is célba érhet a rendelésünk.

Ettől persze még lehetnek fennakadások - például vizsgálatra magához veszi a csomagot a vám, majd megállapítja, hogy többet kell érte fizetni.

A legfontosabb: ha egy másik uniós tagállamból rendelünk csomagot, akkor 45 eurós értékhatárig minden plusz költség nélkül hozzájuthatunk - a vám szempontjából ugyanis az Európai Unió belföldi forgalomnak számít, így sem vámot, sem adót nem kell a területén belül rendelt áruért fizetni.

Ha azonban a rendelt termék 45 és 150 euró közötti, még vámmentes, de már a 27 százalékos áfa terheli. A 150 eurótól fölfelé, egészen 700 euróig pedig az áfa mellett már a 2,5 százalékos vámtarifát is állnunk kell. Igen, a gyakorlatban sajnos ez jelentheti azt, hogy hiába volt olcsó a termék, a végén a dupláját is ki kell fizetnünk.

A vámosok pedig mindent megtesznek, hogy ne csúszhassunk ki a szabályok alól. Ha egy Japánból rendelt, 20 euró értékűnek feltűntetett Iphone 4 szállítólevelében az szerepel, hogy "gift phone", azaz ajándék telefon a vámosok gyanakodni kezdenek: a mennyiségéből adódóan ajándékként még elfogadható volna, ám az értéke nem egyezik a kereskedelmi forgalomban tapasztalt értékkel.

Ezért, miután értéknyilatkozatra szólítják fel a címzettet, kiderül, hogy a telefon valójában 520 dollárt ér. Ekkor a posta már a 2,5 százalékos átalány vámtarifával, és a 27 százalékos áfával kéri a pontos fizetést: az eredetileg 6 ezer forintosként jelölt telefonért így - ha tetszik, ha nem - 146 ezer forintot kell fizetni.

A termék 112 ezer forintos ára mellé ugyanis "fizetendő közteherként" a 2800 forintos vámot, és a csaknem 31 ezres áfát is ki kell "csengetni".

Azt valójában nem tanácsos megvárni, míg a vám "rájön", hogy a terméket pusztán azért jelöltük alacsonyabb értékűnek, hogy vámmentes maradjon.

De ha úgy találják, hogy egy adott csomagot mégis "vámkezeltetni szükséges", akkor szükségük lesz az áruról szóló számlára, egy igazolásra a banki átutalásról, ha pedig valóban ajándékról van szó, amely a vámnál is így szerepel, akkor a feladónak - egy általa írt és aláírt - nyilatkozatára. Ha például gyógyszert rendelnénk, akkor orvosi igazolásra is.

Ha mindez megvan, akkor jön a képbe a Magyar Posta: ezután kezdeményezik a vámkezelést, és szükség esetén ők kérik a címzettől a további adatokat is, hogy a rendelést teljesíteni lehessen.

Ekkor húzódhat el az ügymenet; a posta önállóan ugyan nem bontja ki a csomagokat, azt az áruvizsgálat során kizárólag a NAV pénzügyőrei végzik, például "kockázatelemzés és/vagy röntgenvizsgálat, vámérték vizsgálat" alapján.

Mint a NAV is felhívja a figyelmet, megszaporodtak azok az esetek, amikor a csomagokon a valós árnál sokkal alacsonyabb értéket tüntetnek fel, illetve a csomagokban nem az az áru található, amit tartalomként feltüntettek.

Az elmúlt időszakban a NAV napi körülbelül 100 röntgenvizsgálatot végzett, amelyek közül 40-50 eredményes felderítéssel is végződött.

A vámosok kifejezetten ellenőrzik a gyógyszerek, védett növények, állati eredetű termékek, műkincsek forgalmát - egy 50 évnél régebbi műtárgy behozatala már örökségvédelmi engedélyhez kötött - , miként figyelnek a hamis termékekre, a dohánytermékekre, és persze a kábítószerre - emiatt szinte napi rutin a csomagok röntgenezése.

Szerző
Frissítve: 2013.11.25. 22:04