Előfizetés

Kegyetlen gyerekek

Több vizsgálat is indult azután, hogy iskolájában öngyilkosságot kísérelt meg egy diák Székesfehérváron. A Klebersberg Kunó Iskolafenntartó Központnak hivatalból kellene eljárást indítania a történtek tisztázására, de tegnapig ennek elrendeléséről nem szereztünk tudomást. Vizsgálódik rendőrség, az iskola igazgatója, és információink szerint a polgármester is tájékoztatást kért.

Verték, rendszeresen megalázták, leköpték társai azt a 17 éves székesfehérvári diákot, aki kedd reggel a harmadik emeletről ugrott le az iskolája aulájába. S. Krisztiánt állítólag az Árpád Szakképző Iskola egyik bandája terrorizálta - értesült a Blikk.

A fiú bátyja szerint a testvére sosem panaszkodott otthon - bár tudták, hogy szekálják az iskolában -, az eset előtti este még vidáman viccelődött édesanyjukkal, így teljesen váratlanul érte őket az eset. "Önszántából nem ugrott volna, lehet, hogy kényszerítették, vagy valahogy rávették" - mondta a testvér. Állítólag osztályfőnöke is megalázóan viselkedett vele.

Az intézmény igazgatója rövid közleményében ennyi tudatott: "egy tanuló sérülésével járó sajnálatos baleset történt intézményünkben, fiatalkorú tanítványunk személyiségi jogainak védelme érdekében, valamint a szülők kérését tiszteletben tartva nem áll módunkban felvilágosítást adni". S. Krisztián válságos állapotban fekszik a helyi kórházban.

Nem a keddi volt az első öngyilkossági eset a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskolában. A Bors értesülései szerint tavaly decemberben vonat elé ugrott egy diák.

Ezen a héten egy másik súlyos iskolai esemény is történt. Emberölés kísérletével vettek őrizetbe egy 14 éves diákot, aki két kisebb fiút fojtogatott egy nyírszőlősi iskolában. Szerdán tett feljelentést két kisdiák a rendőrségen, mert két nappal korábban, 14 éves társuk megpróbálta megfojtani őket - közölte a HavariaPress.

Az eset a negyedikes és hatodikos tanulók közös testnevelés órája előtt történt. A hatodikos fiú egy 10 éves kisfiú fejére ráerőszakolt egy műanyag szemeteszsákot, s azzal fojtogatni kezdte. Amikor a fuldoklónak sikerült kiszabadulnia hátulról egy 11 éves fiú arcára szorította, s percekig fojtogatta őt is.

Csak akkor hagyta abba a kínzást, mikor az odaérkező többi diák rászólt. Kiderült, hogy korábban egyik áldozatát már bántotta, ezért az emberölési kísérlet mellett, súlyos testi sértés kísérletével is meggyanúsították, és kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Köztér - Hat és fél millió

Jó kis műsor lesz ez a Szabadság tér '89, amelynek első adását szerda este mutatta be az M1. Az, hogy a műsort az MTV vezérigazgató-helyetteseként, a rendszerváltáskor még csak 17 éves Rákay Philip vezeti, teljesen egyértelmű, hiszen mindig jól vasalt inget visel. Meg mert tud úgy tenni, mint akit érdekel egy téma. A negyven perces adásból megtudhattuk, hogy a rendszerváltáskor még olvasott a magyar, nem volt ám olyan elcsigázott a magyarság, mint manapság - de ezt persze nem tették hozzá. Egy kiló kenyér 11 forint 70 fillér, egy liter sör 11 forint 20 fillér, a párizsi kilója száz. Ébredezett az elnyomott értelmiség, amit az egyetemi ifjúság körében pózóló '89-es Orbánnal próbáltak nyomatékosítani.

Elsőre tehát ártalmatlannak tűnne a szakértőként eladott pázmányosokkal, századvégesekkel vastagon megkent műsor. De Philip tett róla, hogy ne legyen unalmas. Szomorú arccal egyszer csak arról kezdett beszélni, hogy 1950 és 1987 között havonta átlagosan tízezer abortusz történt, így ma 4 és fél millióval többen élnénk az országban, "ha a Kádár-érában nem lett volna ennyire megengedő az abortusz-szabályzás". És még megkérdezte, "vajon tudatos volt ez a pusztítás"? Tehát, hogy világos legyen, majdnem negyven éven át zajlott egy tervszerű népirtás. Nem a gyermeket vállalni nem akaró szülők döntöttek magzatuk sorsáról, gyakorlatilag rábírták őket a gyilkosságra. Pusztán azzal, hogy választhattak.

Elméletéhez Philip éppen a Századvég elemzőjétől, Máthé Árontól várta a megerősítést, aki nem nagyon reagált, de "ne menjünk el a súlyos számok mellett", erőltette Philip. Csak mondta volna ki, amit hallani akart - hogy 2002-ben a Kossuth téren legalább 6 és fél millióan lettek volna, nem kétmillióan. És persze mind a Fideszre szavazott volna. Ugye

Árváktól is vonják a temetési pénzt

Miután a Pintér Sándor vezette belügyi tárca erre nem volt hajlandó, a Közmunkás Szakszervezet jelentette be, hogy saját halottainak tekinti azokat a közmunkás nőket, akiket ároktakarítás közben gázoltak halálra a napokban Karcag közelében. 

A szakszervezet nevében korábban a szocialista Nyakó István, illetve Kordás László azt kérte a belügyminisztertől, segítsen az elhunytak hozzátartozóinak, a tárca pedig tekintse őket saját halottjainak, hiszen munkavégzés közben hunytak el. Szerintük nem elfogadható, hogy a minisztérium különbséget tesz a munkavállalói között, hiszen ha a tárca fennhatósága alá tartozó szervezet munkavállalóját ilyen tragédia éri, máskor rögtön saját halottjának nyilvánítja őt a Belügyminisztérium.

Pintér válaszában azt írta, hogy elháríthatatlan volt a baleset, és utasította az illetékeseket, hogy vizsgálják meg munkavédelmi szempontból a közfoglalkoztatottak munkavégzési feltételeit. Az elhunytak munkaadója a Közép Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság volt, a családokat negyvenezer-negyvenezer forintos gyorssegélyben részesítették, és az illetékes szakaszmérnökség épületére kitűzték a fekete zászlót.

A közmunkásokhoz való hozzáállást jól mutatja egy borsodi eset is. Ott az egyik kistelepülésen szintén két közmunkás halt meg. Az egyik család egy férfi veszítette életét, és az önkormányzat ugyan kifizette a 130 ezer forintos temetési költséget, csakhogy a pénzt havonta tízezer forintonként levonják a feleség közmunkabéréből. A másik családban öt gyerek maradt árván. A legnagyobb gyerek lett a kisebbek gyámja; ő is közmunkás, az ő havi béréből is vonják a tízezer forintot.