Washington: kétpárti igen a büdzsére

Publikálás dátuma
2014.01.17. 06:42
Fotó: Getty Images / Mark Wilson
Vita nélkül, kétpárti támogatással átment a költségvetési törvény a republikánus többségű washingtoni képviselőházban, 359 igen és mindössze 67 nem szavazattal (64 republikánus és 3 demokrata szavazott ellene)

Várhatóan a demokrata többségű szenátus pénteken fogadja el a büdzsét, Barack Obama pedig megkönnyebbülten aláírhatja. Ez nagy szenzáció, azok után, hogy évekig nem sikerült hasonló megállapodásra jutni a büdzséről Washingtonban.

A költségvetési törvény a CNN szerint az idei év legfontosabb kongresszusi döntése, amely a demokratáknak és a republikánusoknak is előnyös, a félidős kongresszusi választás évében leveszi a honatyák válláról a terméketlen vitákat a lefaragásokról.

A New York Times azt írta, a büdzsé megszavazása a teadélután mozgalom nagy veresége, a republikánus fősodor ezzel leszavazta a konfrontációpárti, radikális konzervatív honatyákat, akik csak 1582 oldalas "szörnyűségként" hivatkoztak a törvényre.

A 1,1 ezer milliárdos megállapodás a szövetségi kormány valamennyi idei kiadásáról rendelkezik, az 1,012 ezer milliárdos diszkrecionális költségek mellett 92 milliárdot hagy jóvá az afganisztáni háborúra, s 6,5 milliárd dollárt tesz félre váratlan kiadásokra, például természeti katasztrófák utáni kártérítésre.

A republikánusok örülnek, mert a Pentagon megmenekül egy újabb 20 milliárdos lefaragástól, a demokraták pedig elégedettek, mivel az iskolára felkészítő Head Start programra 8,6 milliárdot sikerült kialkudni. Idén nem kell tartani újabb kormányzati leállástól, de egy fenyegető határidő még így is közeleg. Az külföldi adósságplafon megemeléséről legkésőbb március elejéig kellene megállapodni.

Szerző

Libanon a következő?

Publikálás dátuma
2014.01.17. 06:40
Fotó: Getty Images/ Spencer Platt
Példátlan a hágai bíróság történetében, hogy a testület egy terrortámadásnak minősülő esemény kapcsán ül össze, mint ahogy az is, hogy a tárgyalás a vádlottak távollétében zajlik. 

Tegnap a kilenc éve, egy pokolgépes merénylet során meggyilkolt Rafík Haríri volt libanoni kormányfő ügyében ült össze a 2007-ben létrehozott libanoni ügyekkel foglalkozó különbíróság. A testületet az ENSZ Biztonsági Tanácsa ezen merénylet vádlottjainak felelősségre vonása céljából hozta létre, tevékenységét 2009-ben kezdte el.

Izraeli-amerikai összeesküvés termékének nevezi a különbíróságot a Libanonban koalíciós erőként kormányzati szinten jelen lévő Hezbollah, Bejrút pedig megtagadta a vádlottak kiadatását, ezért folyik a tárgyalás a vádlottak távollétében. 

Az egykori Bejrútban elkövetett terrormerényletben a volt miniszterelnök mellett még 22 személy vesztette életét, 226 sérült meg. A vád szerint a robbantás felelőse a Hezbollah, az azóta már az Európai Unió által is terrorszervezetnek nyilvánított radikális síita csoportosulás felelős. A tegnap kezdődött tárgyaláson jelen volt a meggyilkolt kormányfő fia, Szaad Hariri, aki maga is volt Libanon miniszterelnöke és a merénylet több áldozatának családtagjai.

Az ügyészek több száz tanú meghallgatását tervezik, a per előreláthatóan hónapokig elhúzódik majd. Eközben tegnap reggel, a hágai per megnyitása előtt autóba rejtett pokolgép robbant Libanon észak-keleti részén, a Szíriával közös határtól nem messze, egy kormányzati épülettel szemben.

Hírügynökségi tudósítások szerint 3 ember vesztette életét, 15 megsebesült. A helyszín a Hezbollah egyik fellegvára, ezért vélhetően a szíriai szunnita fegyveres felkelők állhatnak a robbantás hátterében, akik számára az Aszad-rezsimet támogató síita szervezet az egyik legfőbb ellenség.

De nem zárható ki, hogy az országon belüli felekezeti erőszak sem, amelyet a szíriai polgárháború látványosan felerősített.Szakértők attól tartanak, hogy Libanon a szíriai polgárháború második színterévé válik, Irak és Szíria mellett egy újabb veszélyes instabilitási gócpont jelenik meg a régióban.

Michelle Obama csúcsformában

Publikálás dátuma
2014.01.17. 06:38
Az Obama család Michelle anyukájával, Marian Robinsonnal egy ünnepségen FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN MAZUR
Élete csúcspontján érezheti magát Michelle Obama, aki kerek évfordulót ünnepel, ma lett 50 éves. A 44. elnök felesége, az első afrikai-amerikai First Lady a Fehér Házban energikus, eredeti, ám egyszersmind rendkívül tradicionális elnökfeleség. Szigorúan tartja magát ahhoz a hallgatólagos elváráshoz, hogy ne beszéljen bele a politikába. Férje elnökségének hátra lévő három évében hátrányos helyzetű gyerekek továbbtanulásának segítésére akar koncentrálni. 

 Amikor az ABC tévé sztárriportere, Barbara Walters megkérdezte Barack Obamát, vajon a felesége jobb elnök lett volna, mint ő, az elnök tétovázás nélkül igennel válaszolt, hozzátéve, Michelle elég okos ahhoz, hogy nem akart volna keresztülmenni azon a tortúrán, amivel az elnökség elnyerése jár. A First Lady vitába szállt a férjével. "Barack rendkívül türelmes és képes fókuszálni. Bennem soha nem lenne ennyi türelem" - mondta Michelle.

Eddig csak egyszer láthatta a világ nyilvánosan, hogy a mindig mosolygós Michelle Obama is képes elveszíteni a türelmét. A minap, Nelson Mandela gyászszertartásán, amikor a First Lady igencsak rosszallóan figyelte, hogy férje és David Cameron brit kormányfő nagy vidáman hármas önarcképet - selfie-t - készít mobiltelefonnal egy szép szőke hölggyel, Helle Thorning-Schmidt dán kormányfővel.

Bár a kommentelők arra gyanakodtak, Michelle-ben némi féltékenység bújkált, valószínűbb, hogy a First Lady leginkább azt helytelenítette, hogy a három politikus nem az alkalomhoz illő komolysággal viselkedett.

Obamáék házassága egyébként - legalábbis kívülről megítélve - tökéletesnek látszik, nagy egyetértésben nevelik két kislányukat, a 15 éves Maliát és a 13 éves Sashát. Michelle Obama interjúiban rendre elmondja, hogy szigorúan fogják a lányokat, még ma is megszabják, hogy mennyi időt tölthetnek a számítógép előtt, s ha túl sokat sms-eznek a barátaikkal, akkor letiltják a mobilozást.

De ez rendkívül ritkán fordul elő, a lányok jó gyerekek. "Arra tanítom őket, hogy legyenek hálásak azért, ami nekik megadatott, de semmit ne vegyenek adottnak" - mondta a First Lady. Igaz, egyszer úgy nyilatkozott, hogy ő tulajdonképpen "gyerekét egyedül nevelő anya", hiszen a férje sokszor utazik, az államügyekkel van elfoglalva, s neki magának kell az apró döntéseket meghoznia, a lecke megírásától a különórák megszervezéséig, még akkor is, ha ragaszkodnak ahhoz, hogy lehetőség szerint együtt vacsorázzon a család.

Michelle nem panaszkodhat, aktív, sugárzó, energikus 50 éves. Igaz, keményen dolgozik azért, hogy megőrizze kiváló alakját, s sokat dícsért, izmos karjait - így továbbra is bátran viselheti kedvenc ujjatlan ruháit, amelyek miatt eleinte csipkelődtek vele Washingtonban. Öt év alatt már kialakította saját stílusát, s megszokták, hogy egyaránt jól állnak rajta az olcsó konfekcióruhák és a divatdiktátorok méregdrága kreációi.

Hol azt tették szóvá, hogy túl egyszerűen, sportosan öltözik, hol meg azt, hogy túl sokat költ sztártervezők "haute couture" darabjaira. A First Lady hajnali ötkor kel, kemény edzésprogramot teljesít a Fehér Ház edzőtermében, de még külföldi utazásokon sem hagyja el a reggeli tréninget.

A People magazinnak nemrégiben elmondta, hogy az idő múlásával lassacskán változtatni fog az edzésén, a jövőben kevesebb lesz a kardio-gyakorlat, viszont nagyobb hangsúlyt helyez a jógagyakorlatokra, hogy megőrizze rugalmasságát. Ha úgy alakul, árulta el, egy kis botoxra se mondana nemet, de a plasztikai műtétet még megfontolja.

A First Lady egyik fő vesszőparipája az egészséges étkezés, s "Mozdulj meg!" jelszóval kampányt indított a kövérség ellen. Bár sokan húzták emiatt a szájukat, az Egyesült Államokban a túlsúlyosság nagyon is égető probléma, rengeteg ember és gyermek szenved a fölösleges kilók miatt.

Michelle Obama konyhakertet alakíttatott ki a Fehér Ház kertjében, ahol egészséges zöldségeket termeszt, s a családi ebédnél is számolja a kalóriákat. E kampányával bejárta már az országot, személyesen is igyekszik példát mutatni. A tamáskodó gyerekeket pedig azzal győzködi, hogy kisfiúként Barack Obama sem szerette a zöldségeket.

A Politico című lap feszegette nemrégiben, hogy Obama felesége a politika terén "túlságosan óvatos". Sokan arra számítottak, férje második hivatali idejében inkább önmagát adhatja, mivel nem nyomasztja az elnöki párt az újraválasztási megfelelési kényszer.

Tánc lesz, vacsora nem
Szombaton nagy születésnapi partit tartanak a Fehér Házban. Az amerikai média ezen is köszörülte a nyelvét, mivel Obamáék a meghívóra ráírták, nem lesz nagy trakta, úgyhogy mindenki vacsorázzon a buli előtt, viszont öltözzenek kényelmesen, mivel tánc biztosan lesz. Michelle Obamának nagyon bejön a tánc, egy éve Jimmy Fallon esti showműsorában mutatta meg kiváló ritmusérzékét, szívesen tanít gyerekeket is táncolni. A First Lady első születésnapi ajándékát már előre megkapta: az elnök rábeszélésére meghosszabbította hawaii vakációját - egy hét, férj és gyerekek nélkül. Michelle jól érezte magát, az amerikai talkshow nagyasszonya, Oprah Winfrey maui nyaralójában vendégeskedett.

Michelle azonban nem lett a női jogok élharcosa, nem állt ki az iskolai lövöldözések ügyében, nem tűzte zászlóra a feketék egyenjogúságának kérdését, jobbára megelégedett a hagyományos "feleség és anya" szereppel.

Ebbe a jótékonykodás még belefér, Jill Bidennel, az alelnök feleségével például a két háborúban elesett katonák hozzátartozóinak támogatását vállalták fel.

A héten egy fehérházi filmvetítés alkalmából a First Lady elárulta, a hátralévő három évben az oktatásra koncentrál majd, hátrányos helyzetű gyerekek továbbtanulását akarja segíteni. S persze saját két lányát is fel kell készítenie a továbbtanulásra.

Nekik könnyebb lesz, mint a mamának, aki Chicago szegény negyedéből indult, s a Harvardon végzett, jogász lett, akárcsak a férje.

Michelle nagyon jól fizető, önálló karriert adott fel, amikor Obamát elnökké választották. A First Lady karizmatikus személyiség, ahol megjelenik, mindenki rá figyel, sztárkvalitásai vitathatatlanok.

Hillary Clinton nyomdokain haladva nyugodtan indulhatna választott hivatalért, ha rászánná magát. Eddig azonban cáfolta, hogy ilyesmire készülne. Még nem döntötte el, mibe fogjon, ha véget érnek a fehér házi évek.

Leginkább utazgatni szeretne, ha a lányai már kirepültek.

Szerző
Frissítve: 2014.01.16. 21:08