Előfizetés

Gerillaakció: ételt osztott az MSZP

L.T.
Publikálás dátuma
2014.01.24. 06:17
Horváth Csaba is részt vett az előre csomagolt meleg ételek szétosztásában FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Félig illegalitásban, amolyan gerillaakcióként osztottak szét tegnap háromszáz adag bolognai spagettit a rászorulóknak - nem csak hajléktalanoknak, hanem szegényeknek, kisnyugdíjasoknak is - a budapesti Blaha Lujza téren a fővárosi MSZP és a DK aktivistái.

Régóta nem volt ott ételosztás, mivel a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat illetékes bizottsága sorozatban napolja el az ilyen kérelmeket. Emiatt a tegnapi akció hivatalosan kampányrendezvény volt, ahol amúgy előre csomagolt meleg ételt osztottak.

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje azt mondta: a városvezetés "mérhetetlen cinizmusa, hogy nem megoldani akarja a szegénységet, hanem a látható szegénységet akarja felszámolni, eltüntetni." A jövő héten a közgyűlés ülésén - folytatta - azon lesznek, hogy ne hozzanak olyan rendeletet, amely ténylegesen tiltaná az ételosztást.

A Városháza korábbi közlése szerint ugyanis "egységes koncepciót készítenek", és a szocialisták szerint szűkíthetik a lehetőségeket. Lendvai Anna, az MSZP fővárosi képviselője azt is mondta: aki ma gátolja Budapest közterületein az ételosztást, az cinkosa az Orbán-kormánynak, amely nem a szegénység, hanem a szegények ellen próbál küzdeni.

Minderre a Városháza azt közölte: hat helyszínt javasolnak majd jövő héten a közterületi ételosztásokra.

Pannon ősvadon az állatkertben

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2014.01.24. 06:15
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Végre nem csonkítják, hanem bővítik a Fővárosi Állat- és Növénykert területét. A Fővárosi Önkormányzat döntése nyomán a veszteséges Vidámpark megszűnik, s a leglátogatottabb hazai élő közgyűjtemény 6,5 hektárral növekedhet. A bővítés összhangban lesz a Liget projekttel és várhatóan 15 milliárd forintba kerülhet, melyet elsősorban uniós forrásokból fedeznek. Az újabb területek egyes részein a Pannon tenger korábbi élővilágát szeretnék bemutatni, s a tervek között szerepel az elsősorban a gyermekeknek szóló Mesepark.

Február elején veheti át jelképesen Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója a volt Vidámpark kulcsait. Ezzel a mára 10,7 hektáros élőgyűjtemény területe kis híján eléri az 1866-os alapításkori 18 hektárt. A kert a világ legrégebbi állatkertjei közé tartozik: most körülbelül tízezer hasonló létesítmény működik a világon, a budapesti minden számítás szerint benne van az első harmincban.

Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője a Népszavának elmondta: az évtizedek során, a világon egyedülálló módon, a bővítés helyett, időről időre lecsíptek az Állatkert területéből. Így lelt otthonra a Vurstli, a vele szomszédos Angol Park - a Tanú óta tudjuk, hogy Pelikán elvtárs javaslatára keresztelték át Vidámparkká -, a Cirkusz, de a Gundel étterem is a kerttől vehetett el területet. A Dózsa György út kiszélesítésekor pedig egy 3 méteres sávval csonkították meg az állatkertet.

Új lakó érkezett
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Zsiráf mintázatú, elektromos meghajtású kisautót adott át tegnap
az Opel Magyarország Kft. a Fővárosi Állat- és Növénykertnek.
A jármű mintázatának ihletet adó féléves zsiráfbébit, Sempalát
a kft. tiszteletbeli nevelőszülőként örökbe fogadta. Képünkön
Danics Dóra, az X-Faktor nyertese és Koncz Gábor, az Opel ügyvezető
igazgatója ismerkedik az új lakóval.

Hanga hangsúlyozta: a Vidámparkot nem azért zárták be, mert az állatkertnek kellett a terület. A bővítésre ugyan évtizedek óta vártak, de az 1950-ben alapított szomszédos műintézményt a Fővárosi Önkormányzat elsősorban finanszírozási okok miatt zárta be - a Vidámpark ugyanis jelentős veszteségeket halmozott fel. Egyébként az ilyen jellegű létesítményeket sehol nem közpénzekből működtetik.

A bővítéssel szeretnék megőrizni a Vidámpark régi hangulatát: családi szabadidőparkként működik majd.

Éppen ezért a műemléki védettségű létesítmények megmaradnak: a száz évesnél idősebb zenélő körhinta, a barlangvasút, a favázas hullámvasút és a tövében található Mese-csónak.

Az újabb területek egyes részein a Pannon tenger korábbi élővilágát mutatják majd be.

Vissza szeretnének tekinteni tízmillió évvel ezelőttre, arra, hogy milyen élővilág volt itt ősormányosokkal, ősorrszarvúkkal, fókákkal és ősmedvekutyákkal.Ezeknek a mai leszármazottait - az ázsiai elefántot, az orrszarvút vagy a vízilovat - egy biodómban (óriási üvegház) helyeznék el, ahol télen-nyáron szubtrópusi dzsungel burjánzik majd, és sétálva vagy csónakokban lehet majd végigjárni - nyilatkozta Persányi Miklós az origo.hu-nak.

Kiemelte, hogy ezekben az időkben a Kárpát-medencében hullámzott a Pannon tenger, ezért itt egy komolyabb tengeri akváriumot hozhatnak létre. A tervek szerint az állatkert a Széchenyi-fürdőben naponta elhasznált több ezer köbméter 30 fokos vízzel oldaná meg a biodóm klímájának költséghatékony biztosítását.

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

Sikertörténet a több ezer  jelképes örökbefogadó
A programot több mint 20 évvel ezelőtt indították el. Immár több ezren tagjai a "nevelőszülői" közösségnek, és ez által különleges élmény részesei lehetnek, nyomon követhetik kedvencük életét, fejlődését. A lakók sok híres ember szívét is megdobogtatták már, így az örökbefogadók között tudhatjuk többek között a Pa-dö-dő együttest, Bács Ferenc színművészt, Oroszlán Szonja és Pogány Judit színművésznőket, Szulák Andrea énekesnőt, Demjén Ferenc énekest, Michelisz Norbert autóversenyzőt, és Szilágyi Áron olimpikont is - tette hozzá Hanga Zoltán.
A népszerűségi listát a tavaly született Asha a kiselefánt vezeti. Őt követik a nagymacskák, elsősorban a kölykeik. Tavaly, amikor Asha még csak ígéret volt, éppen a vombatoké volt az elsőség.

Az állatkert középtávú terveiben szerepel egyebek mellett Mesepark "munkacímmel" a jelenlegi állatsimogatóhoz hasonló, ám annál sokkal összetettebb programot kínáló létesítmény. Itt házi, ház körüli, illetve szelídebb, veszélytelenebb, úgynevezett ,,meseállatok" élnek majd. Az állatsimogatáson túl, egy mesét is végigkísérhetnek a gyerekek.
Ha minden jól megy, 4-5 éven belül mindkét létesítmény látogatható lesz.

Az állatkertet jelenleg évente átlagosan egymillióan keresik föl. A bővítés után várható látogatószámról csak becslések vannak, de évi 1,3 millió fő feletti vendéggel számolnak. A belépőjegyek árának változásáról a szóvivő még nem tudott beszámolni. Nem biztos, hogy lesz emelés, de ha mégis erre kényszerülnek, akkor is csak szerény mértékű változásra kell számítani - tette hozzá.

Hanga Zoltán annyit elárult, hogy idén is érkezik a budapesti gyűjteménybe különleges faj, de részleteket nem árult el, hisz meglepetésnek szánják.

Aki emberségből már bizonyított

Kállai Gábor május 8-án tölti be 38. életévét. Erre szokták mondani, hogy a legszebb férfikorban van. Élete nagy eseményére készül, néhány héten belül várják párjával, Edittel kisfiukat. Ezt a boldogságot csupán árnyékolja be, hogy az ünnepek előtti egyik napon főnöke magyarázat nélkül kiadta az útját.

A takaros babacsomag elkészült és Kállai Gábor, illetve Kelemen Edit a Széchenyi lakótelepen lévő otthonukban várják, hogy teljesítse "kórházi küldetését". Az ifjú pár tele izgalommal, némi félelemmel és persze boldogsággal készül kisfiuk világrajövetelére. Gábor mostanában gyakran próbálja kitalálni a születendő első, saját gyermek arcvonásait, merthogy néhány hete igen gyakran szembesül a néhány évesek félelmével és örömével.

Valójában életének új fejezete is úgy kezdődött, hogy novemberben elvitte barátját a Hetényi Géza kórházba, ahol annak kisfia a gyermekosztályon feküdt. Ott fedezte fel, hogy nincs fájdalmasabb dolog, mint a gyermeki tekintetekben bujkáló félelem. De a játéksarok szegényességét is észrevette, és az agya azonnal beindult. Elhatározta, játékokat fog gyűjteni annak a mintegy hetven-nyolcvan beteg apróságnak, akiknek ideig-óráig nélkülözniük kell a szülők mosolyát, simogatását, törődését.

- Magam is meglepődtem, amikor a Facebookra feltett, játékokat kérő hirdetésemre néhány percen belül jött egy üzenet, hol vehetek át egy zsáknyi plüss állatot. Legalább 80-100 helyre hívtak eddig, de talán a legszebb s egyúttal a legmegrázóbb élmény egy négygyermekes, Szolnok közeli településen élő családnál ért. A lepukkant házban a négy kicsi kis szatyorba pakolta saját játékait, amit nem akartam elfogadni, ám az édesanya váltig hajtogatta, ne sértsem meg őket. Tapasztalataim tanulsága: a szegény embereknek nagyobb a szívük, mint a tehetőseknek. És ami nem éppen örvendetes jelenség: a karitatív megmozdulások jobbára a Mikulás érkezésének az idejére és persze a karácsony előtti és utáni hetekre korlátozódnak. Majd ha az együttérzés minden napján "karácsony" lesz, akkor a többségi társadalom kezet fog a gazdagokkal.

A kórház 134 ágyas gyermekosztályán a koraszülötteken, az újszülötteken és az intenzíveseken kívül átlag 80-90-en fekszenek. Dankó Zsuzsanna főnővérnek, aki ugyanitt, ugyanezt a munkát 30 éve csinálja - és mint mondja, ha újra kezdené, ismét ezt választaná -, neki és az osztály 24 szakdolgozójának közös az elve: a jótékonykodást nagyon meg kell becsülni. Nem mintha belső körükben ismeretlen lenne a segítség ezernyi formája. Maguk is szoktak kis betegeiknek ajándékot adni. Vérvételkor, illetve műtét után "bátorság játékkal" jutalmaznak. Miután az adományozókat végigvezetik az osztályon, Kállai Gábor személyesen ismerhette meg a kórtermi világot, a nővérek viszont róla és barátairól alkothattak véleményt.

- Kedves embernek tartjuk Gábort - mondja a főnővér, majd hozzáteszi -, ugyanakkor szerény, de agilis. Karácsonyra hat zsák játékot és tíz kilogramm szaloncukrot, no meg díszeket gyűjtött a barátaival. Ahogy lefutott az ünnep, Gábor kitalálta a "vitaminbomba" akciót. Százharminc kilogramm gyümölcsöt, köztük banánt, és narancsot gyűjtöttek össze és hoztak be a gyermekosztályra. Ez, a főnővér szerint, két hétig biztosítja a gyerekek reggeli és déli vitaminszükségletét. Egyébként szereztek egy hűtőszekrényt is.

- Sok Kállai Gáborra lenne szükség! - mondja Dankó Zsuzsanna.

A férfi a megjegyzést szelíden elhárítja. Pedig, mint kiderül, nem merült ki az ötletekből. Mivel a koraszülött osztálynak csecsemő ruhák kellenek, most ez a "csapásiránya". Februárra ez a feladat. A májusi terv is megvan már: a Pitypang Óvodában nyílt árverésen adják el azokat a tárgyakat, amelyeket támogatásként művészeti életünk ismert személyiségei adományoznak. A befolyt pénzt a kórház gyermekosztálya kapja.

Hogy a jótékonykodáson kívül mivel telnek napjai?

- Valamiből meg kell élni. Szenet lapátolok, vagont rakodok. A pékségek hajnali sütéseit hordom szét a boltokba. Ha van egy csöppnyi időm, a netet bújom, próbálok munkát találni, hiszen a gimnáziumon kívül középfokú angol-német nyelvvizsgám, programozó végzettségem és befejezetlen gépészmérnökim van. Igaz, a kórház állást ajánlott az anyagbeszerzési osztályon, de bevallom, most leköti az erőmet a volt munkahelyemmel kapcsolatos ügyintézés, ahonnan még a decemberi fizetésemet, valamint a munkával kapcsolatos saját kocsi használati díjat sem kaptam meg. És, mint mondtam, jön a gyerek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a megkezdett karitatív feladatokat is be akarom fejezni. Egy új helyre teljes értékű ember kell, aki bizonyít - mondja Gábor, aki emberségből már bizonyított.

(Volt munkahelyéről és elküldésének körülményeiről egyelőre azért nem beszél, mert kölcsönös feljelentések "vannak folyamatban".Most épp ügyvédet keres.)