Előfizetés

„Itt még a sport sem tiszta”

V. T. R.
Publikálás dátuma
2014.01.28. 06:57
A téli olimpiára utazó magyar sportolók letették az esküt, ám kár, hogy nem mindenki eredményei alapján lesz ott Szocsiban FOTÓ:
 A MOB tegnapi közgyűlésén elfogadták a Szocsiba utazó csapat összetételét - 16 versenyző biztosan részt vehet a téli játékokon, további hárman még reménykednek -, ujjongtak egy sort, amiért az idén rekordösszegből, 11,6 milliárd forintból gazdálkodhat a szervezet, miközben a problémákról mindenki illedelmesen elfordította a tekintetét. Sem a MOB elleni perről, sem Papp Ildikó esetéről nem esett szó.

Jobb lenne, ha a pohár tiszta, de üres volna? - Kiss Norbert ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szájából hangzott el ez a mondat tegnap, a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén, ahol az összejövetel legfőbb feladata gyanánt a küldöttek elfogadták a 2014-es költségvetést, illetve a jövő pénteken kezdődő szocsi téli olimpiára utazó magyar csapat összeállítását.

A szakpolitikus e szemléletes példával próbált utalni arra, hogy az idén minden eddiginél nagyobb összeg, összesen 11,613 milliárd forint áll rendelkezésre, s ha már a kormány ennyire nagyvonalú a spottal, mit számít, hogy törvények be vannak-e tartva? (Cinizmust volt kitől tanulnia: Kiss a bukott államfő, Schmitt Pál mentoráltja…)Dr. Török Ferenc ekkor fölállt, és úgy reagált: a helyzet nem vagylagos.  "A pohár most tele van, viszont roppant zavaros."

A törvénytelen működésről, arról, hogy a kétszeres olimpiai bajnok öttusázó által a két évvel ezelőtti, szabálytalanul összehívott MOB-közgyűlés kapcsán benyújtott bírósági ügy hol tart, milyen problémák nehezítik a helyzetet, részleteiben nem eshetett szó. Török szerette volna a napirendi pontok közé fölvetetni a témát, de hiába egyeztetett erről előzetesen Borkai Zsolt MOB-elnökkel, vágya nem teljesült. Nyilván az ünneprontót nem szívesen látják sehol, csakhogy egy kiemelten közhasznú szervezet esetében, amelynél az adófizetők pénzét költik el, talán nem ártana, ha a törvényeket betartanák.

Török a problémákat nem citálhatta, például azt sem, hogy a nem olimpiai sportágak összegeit a törvény betűje szerint részletezték, az olimpiai sportágak esetében viszont semmit nem tüntettek fel. Rá akart mutatni, hogy az idei költségvetési kérdéseket már tavaly júniusban közgyűlés elé kellett volna vinni, de ez is elmaradt. (Borkai erről tudomást sem vesz, mintha érdeke volna, hogy az általa vezetett szervezet a saját alapszabályait se tartsa be…)

Török egymaga vívja harcát a törvényességért. Még ha egyet is értenek vele egyesek, nyíltan senki nem támogatja. Félnek. A konfrontációval a képviselt sportáguknak árt(h)a(t)nának… Szóval mintha minden a legnagyobb rendben lenne, úgy zajlott le a közgyűlés. Annyira, hogy azzal sem foglalkozott senki: miként törték ketté az álmát a síszövetségben Papp Ildikónak. A salgótarjáni sífutó 20 versenyen 18-szor megverte Simon Ágnest, az elnökség mégis utóbbi hölgyet delegálta az olimpiai csapatba.

"Básti István olimpiai bajnok labdarúgó szeretett volna felszólalni az ügyemben, de nem kapott erre lehetőséget. Mire észbe kaptunk, a közgyűlés a 16 fős csapatot megszavazta" - kesergett lapunknak a 31 éves sportoló. Amikor azt kérdeztük tőle, el tudja-e képzelni, hogy ilyesmi bárhol máshol a világon megtörténhet, azt felelte: "Nem. Ezt itt csak itt lehet megtenni. Nálunk még a sport sem tiszta." Hozzátette, amikor szlovák sporttársainak elmesélte, mi történt, nem akartak hinni a fülüknek.

Mi pedig akkor nem, amikor azt árulta el, hogy az édesapja hasonló körülmények között maradt le a szarajevói olimpiáról. "'84 előtt ő volt a legjobb biatlonos, egy vitatható elnökségi döntés nyomán mégsem mehetett ki. Az álmait szerettem volna megvalósítani. Most az egész család mélységesen csalódott. Mifelénk nem a teljesítmény számít" - mondta. Hát akkor micsoda? - kérdeztük?

"Elég sokat gondolkodtam ezen, de túl kis hal vagyok ahhoz, hogy ezt tudjam. Baj volt, hogy 31 éves vagyok. Ezt mondták. Mert még két olimpia bennem van, Simon Ágnes meg 40 éves, neki több lehetősége nem lesz. Neki van három gyermeke, nekem - főleg mert a karrieremre összpontosítottam eddig - egy sincs. Nem ".

Fenyvesi Gábor, Salgótarján (Fidesz-KDNP) alpolgármestere a múlt héten előirányozta: ha nem Papp Ildikó kerül az ötkarikás csapatba, ügyészséghez fordul. Erről a sportoló azt mondta, még nem beszélt a városvezetéssel, de mivel több szabályt megsértettek, jogorvoslatra van esély. Kár, hogy Szocsi addig rég véget ér. "Mit mondjak majd a városban a rám példaképként tekintő gyerekeknek - mondta végül Papp -: hogy ezért kezdjetek el sportolni?..."

A magyar csapat

Rövidpályás gyorskorcsolya (8): Béres Bence, Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Knoch Viktor, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra, Liu Shaolin Sándor.     
Gyorskorcsolya (1): Nagy Konrád.
Alpesi sí (3): Berecz Anna, Farkas Norbert, Miklós Edit.
Sífutás (2): Simon Ágnes, Szabó Milán.
Sílövészet: Gombos Károly, Szőcs Emőke.       
Szabadkártyában bízhat (3): Gyarmati Anna (hódeszka), Lykovcán Ágota (gyorskorcsolya), Pulai Imre (szánkó).

MPB: szakmai döntés Szocsiról

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöksége  - miután megérkezett a hivatalos értesítés, hogy egyetlen magyar sportoló sem kvalifikált a téli paralimpiára - múlt pénteki rendkívüli elnökségi ülésén úgy döntött: tudomásul veszi a kialakult helyzetet, és arra kéri az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) és a MOB-ot, hogy a szocsi részvételre elkülönített anyagi forrást inkább az idén rendezendő szervátültetettek, illetve értelmi fogyatékosok európai játékainak támogatására fordítsák.

Az elnökség azt követően döntött így, hogy Lőrincz Krisztina mozgássérült sífutó és biatlonos, illetve Balogh Zsolt látássérült alpesi síelő a paralaimpiai selejtező-versenyeken nem értek el olyan eredményt, amely elég lett volna a részvételi jog megszerzéséhez. Eredményei alapján Dani Gyöngyi ott lehetett volna Szocsiban, a versenyző azonban anyai örömök előtt áll, ezért nem tud elutazni a paralimpiára.

Balogh Zsolt vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményben nehezményezte az MPB döntését, kifogásolva: nem igényeltek szabadkártyát a részére, ami az olimpikonoknál is elő szokott fordulni. A sportoló közleményére Gömöri Zsolt, az MPB elnöke kijelentette: Balgoh három éve kezdett el versenyszerűen síelni, ezért még nem érett a paralimpiai részvételre, négy év múlva talán eredményesebben szerepel a kvalifikációs viadalokon.

Ha a sportoló a selejtezőkön nem teljesítette a paralimpiai szintet, akkor szabadkártyával sem várható kiemelkedő eredmény tőle a játékokon, viszont, ha kimegy, akkor edzővel, orvossal, csapatvezetővel, kísérővel együtt minimum hétfős delegáció utazott volna Szocsiba közpénzből.

Köztámogatások, magánhasznok

A távhősök támogatásának árnyékában offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége, a szálak kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek - írja az Index. Hogy levigye az árakat, a kormány rátenyerelt a nyugati irányból érkező olcsó gázforrásra, azt ígérve, hogy abból majd közintézményeket, megszorult távhőtermelőket segít. Ezzel viszont helyzetbe hozott egy homályos tulajdoni hátterű magáncéget, amelynek egy év alatt elképesztő mértékben, tízmilliárdokkal ugrott meg a nyeresége.

Tóth Bertalan, a szocialista párt elnökségi tagja tegnapi sajtótájékoztatóján a hírportál cikkére hivatkozva azt mondta: az állami tulajdonú MVM Partner Energiakereskedelmi (MVMP) Zrt. egy rendelet alapján hoz be olcsó földgázt Ausztriából. Nagy részét azonban nem a szolgáltatóknak értékesíti, hanem minimális felárral továbbadja a MET Magyarország Zrt.-nek (korábbi nevén a Mol Energiakereskedő Kft.-nek). A nyereség zöme ennél a többségében offshore hátterű cégnél csapódik le. Évente körülbelül 35 milliárd forint nyereséget könyvel el az üzletből, vagyis az elmúlt három évben összesen százmilliárdot.

Tóth Bertalan választ vár a kormánytól arra, hogy miért nem közvetlenül a távhőszolgáltatóknak adja a rendelet alapján beszerzett gázt, akik aztán olcsón értékesíthetnék a háztartásoknak. Feltette a kérdést, kik állnak az extraprofitot bezsebelő offshore cégek mögött..A szocialista politikus elmondta, minden jogi eszközt megragadnak az igazság feltárására, hogy kiderítsék, "milyen Fidesz-közeli üzletemberek állnak e mögött az üzlet mögött". Ha pedig kormányra jutnak, megszüntetik az emberek pénztárcáját károsító gyakorlatot - fűzte hozzá.

Tóth Bertalan elmondta, elsőként közérdekű adatigénylést nyújtanak be, mert véleményük szerint az említett szerződéseket nyilvánosságra kell hozni. Hozzátette: a vagyontörvény alapján a nemzeti vagyonra nem lehet ismeretlen hátterű cégekkel szerződést kötni, a szóban forgó földgáz pedig nemzeti vagyonnak minősül.

Ha más törvénytelenségre is alapos a gyanú, az MSZP büntetőeljárás kezdeményezését is megfontolja - mondta. Kit szolgál azzal Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, amikor az EU-nak azt hazudja, hogy azért van szükség az olcsó gázra, hogy visszapótolja a stratégiai tározókból kiemelt gázt? - kérdezte Tóth Bertalan.

A történet hátterében ugyanis az áll, hogy az Orbán-kormány 2011-ben úgy döntött, hogy megszünteti a támogatást, amelyet azok az erőművek kaptak, amelyek áramot és hőt is termeltek. A jelentős veszteséget ezek áremeléssel akarták pótolni. Hogy ne emeljenek, a kormány segítségül olcsó gázt ígért a stratégiai gázkészletből, noha az uniós szabályok szerint ezt a tartalékot szigorúan tilos lett volna ilyen, kereskedelmi célra fölhasználni.

A megcsapolt biztonsági tartalékot a szabad piacról kívánták visszapótolni, hiszen ott alacsonyabbak az árak, mint a hosszú távú szerződések alapján az oroszoktól érkező gázé. Csakhogy a nyugati (osztrák) importra szolgáló vezeték kapacitása korlátozott, azt árverésen értékesítik. Az állam azonban beavatkozott, és a stratégiai készlet pótlására lestoppolta a kapacitás jelentős részét. Ez az üzlet így már hatalmas extraprofitot rejt, amelyet azonban nem az MVMP-nél realizáltak.

A gázt ugyanis az állami cég azonnal továbbadta a Mol Energiakereskedőnek, amelynek nyeresége meg is ugrott (2012-ben mintegy 50 milliárd forintra). A tulajdonosok ki is vettek 55 milliárd forint osztalékot abban az évben - írta az Index. A tulajdonosok, akik részben ismeretlenek, ugyanis a Mol Energiakereskedő tulajdonosainak többsége offshore cég.

A vállalat tulajdonosa a svájci MET Holding AG, ebben csak 40 százalékban a Mol a tulajdonos, 50 százaléka van a kajmán-szigeteki RP Explorer Liquid Fundnak, 10 százalékban pedig a svájci MET ManCo AG a tulaj. Az RP Explorer Liquid Fund 50 százalékos tulajdonosa a ciprusi székhelyű Westbay Holdings Ltd.

Köztámogatások, magánhasznok

A távhősök támogatásának árnyékában offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége, a szálak kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek - írja az Index. Hogy levigye az árakat, a kormány rátenyerelt a nyugati irányból érkező olcsó gázforrásra, azt ígérve, hogy abból majd közintézményeket, megszorult távhőtermelőket segít. Ezzel viszont helyzetbe hozott egy homályos tulajdoni hátterű magáncéget, amelynek egy év alatt elképesztő mértékben, tízmilliárdokkal ugrott meg a nyeresége.

Tóth Bertalan, a szocialista párt elnökségi tagja tegnapi sajtótájékoztatóján a hírportál cikkére hivatkozva azt mondta: az állami tulajdonú MVM Partner Energiakereskedelmi (MVMP) Zrt. egy rendelet alapján hoz be olcsó földgázt Ausztriából. Nagy részét azonban nem a szolgáltatóknak értékesíti, hanem minimális felárral továbbadja a MET Magyarország Zrt.-nek (korábbi nevén a Mol Energiakereskedő Kft.-nek). A nyereség zöme ennél a többségében offshore hátterű cégnél csapódik le. Évente körülbelül 35 milliárd forint nyereséget könyvel el az üzletből, vagyis az elmúlt három évben összesen százmilliárdot.

Tóth Bertalan választ vár a kormánytól arra, hogy miért nem közvetlenül a távhőszolgáltatóknak adja a rendelet alapján beszerzett gázt, akik aztán olcsón értékesíthetnék a háztartásoknak. Feltette a kérdést, kik állnak az extraprofitot bezsebelő offshore cégek mögött..A szocialista politikus elmondta, minden jogi eszközt megragadnak az igazság feltárására, hogy kiderítsék, "milyen Fidesz-közeli üzletemberek állnak e mögött az üzlet mögött". Ha pedig kormányra jutnak, megszüntetik az emberek pénztárcáját károsító gyakorlatot - fűzte hozzá.

Tóth Bertalan elmondta, elsőként közérdekű adatigénylést nyújtanak be, mert véleményük szerint az említett szerződéseket nyilvánosságra kell hozni. Hozzátette: a vagyontörvény alapján a nemzeti vagyonra nem lehet ismeretlen hátterű cégekkel szerződést kötni, a szóban forgó földgáz pedig nemzeti vagyonnak minősül.

Ha más törvénytelenségre is alapos a gyanú, az MSZP büntetőeljárás kezdeményezését is megfontolja - mondta. Kit szolgál azzal Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, amikor az EU-nak azt hazudja, hogy azért van szükség az olcsó gázra, hogy visszapótolja a stratégiai tározókból kiemelt gázt? - kérdezte Tóth Bertalan.

A történet hátterében ugyanis az áll, hogy az Orbán-kormány 2011-ben úgy döntött, hogy megszünteti a támogatást, amelyet azok az erőművek kaptak, amelyek áramot és hőt is termeltek. A jelentős veszteséget ezek áremeléssel akarták pótolni. Hogy ne emeljenek, a kormány segítségül olcsó gázt ígért a stratégiai gázkészletből, noha az uniós szabályok szerint ezt a tartalékot szigorúan tilos lett volna ilyen, kereskedelmi célra fölhasználni.

A megcsapolt biztonsági tartalékot a szabad piacról kívánták visszapótolni, hiszen ott alacsonyabbak az árak, mint a hosszú távú szerződések alapján az oroszoktól érkező gázé. Csakhogy a nyugati (osztrák) importra szolgáló vezeték kapacitása korlátozott, azt árverésen értékesítik. Az állam azonban beavatkozott, és a stratégiai készlet pótlására lestoppolta a kapacitás jelentős részét. Ez az üzlet így már hatalmas extraprofitot rejt, amelyet azonban nem az MVMP-nél realizáltak.

A gázt ugyanis az állami cég azonnal továbbadta a Mol Energiakereskedőnek, amelynek nyeresége meg is ugrott (2012-ben mintegy 50 milliárd forintra). A tulajdonosok ki is vettek 55 milliárd forint osztalékot abban az évben - írta az Index. A tulajdonosok, akik részben ismeretlenek, ugyanis a Mol Energiakereskedő tulajdonosainak többsége offshore cég.

A vállalat tulajdonosa a svájci MET Holding AG, ebben csak 40 százalékban a Mol a tulajdonos, 50 százaléka van a kajmán-szigeteki RP Explorer Liquid Fundnak, 10 százalékban pedig a svájci MET ManCo AG a tulaj. Az RP Explorer Liquid Fund 50 százalékos tulajdonosa a ciprusi székhelyű Westbay Holdings Ltd.