Előfizetés

Őnagysága búcsúja az Élysée-palotától

Várkonyi Tibor
Publikálás dátuma
2014.01.30. 06:31
Hollande elnök távozó élettársa visszatér a polgári életbe, és végképp szakít a politikával FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KRISTY
Kisebb szenzációra ébredhettek a francia tévénézők a hét elején. Valójában nem a nagy csatornákon, hanem az I-Télé kevésbé nézett adásában, amelyet aztán a népszerűbb RTL is átvett. Valérie Trierweiler, Hollande elnök távozó élettársa, indiai "karitatív" magánútjáról hazatérőben egy repülőtéren, kávéívás közben nyilatkozott néhány őt kísérő újságírónak, ami így mégis nyilvános lett. Beszélt a válás okairól.

Nincs róla képfelvétel, sem hangrögzítés, de a Le Figaro ismertette az érdekes vallomást. Az elbocsátott első dáma a beszámoló szerint őszintén vallott az államfővel megszakadt viszonyáról. Azt mondta, ha Francois Hollande-ból nem lett volna köztársasági elnök "még mindig együtt volnánk".

Hozzátette, ő maga soha nem álmodott az Élysée-palotáról, és soha nem is biztatta a szocialista politikust, hogy megpályázza az államfői sarzsit. Ennek ellenére védelmébe vette Franciaország első dámájának rangját, aminek szerinte nem csupán az a velejárója, hogy fogadnia kell külföldi uralkodók vagy elnökök hitveseit. Mégis, az állam csúcsán végigélt hónapok beoltották őt a politika ellen, "mert annyi árulást és képmutatást tapasztalt, gyakran - tette hozzá, - hűtlenséget is".

Visszatérvén a polgári életbe, végképpen szakítani szándékozik a politikával, és ha a Paris Match szerkesztőségében ismét szövegszerkesztő elé ül, csakis humanitárius kérdésekkel óhajt foglalkozni. Tovább vallván az Holland oldalán eltöltött évekről, azokat csodálatosaknak minősítette, a máról meg hozzátette, "nem háborúzunk, telefonálgatunk egymásnak". 

Cáfolta azokat a föltevéseket, amelyek szerint "elbocsátották őt, ez nem igaz, nem volt előzetes fölmondás". A Le Figaro a vallomás közlésén túl arról is írni kezdett, hogy "mindenképpen új oldal kezdődik a köztársasági elnökség történetében. Ha az államfő agglegény marad - fejtette ki a cikk - ehhez a szokatlan állapothoz kell hozzá edződni".

Az első fejtörés már néhány nap múlva, február 11.-én kezdődik, amikor az Obama házaspár ötven meghívott jelenlétében vacsorát ad Hollande elnök tiszteletére a Fehér Ház kertjében berendezett fűtött sátorban. Ki ül majd Obama mellett francia "első hölgyként"? - faggatta erről illetékes amerikai köröket a vezető párizsi lap diplomáciai tudósítója. Valérie Trierweiler távolléte, - kapta a választ - nem állítja megoldhatatlan fejtörés elé az illetékeseket, noha a dilemma megoldása az ő gondjuk.

A francia államfőt három hölgy minisztere kíséri, közülük lehet választani, de szóba jöhet Christine Lagarde asszony is, a Nemzetközi Valutaalap francia főigazgatónője. A modern demokráciáknak nem okoz gondot, hogy leporolják a monarchiák elaggott maradványait.
Ami pedig a szigorúan vett francia politikát illeti, ez a brutális szakítás, legalább is a Le Figaro összeállítása szerint, azzal a kockázattal fenyeget, hogy 2017-ben befolyásolhatja Francois Hollande újraválasztását.

Törés-zúzás az Élysée-palotában?
Rejtély marad, hogyan szivárgott ki a hír, de kiszivárgott. Még nagyobb rejtély, ha megtörtént csakugyan így esett-e, és mikor? Azt követően, hogy Madame Tierweiler tudott-e már az új szerelemről, a művésznőről, vagy a szóváltásnak más lehetett a tárgya? Internetes pletykák szerint a hölgy az Élysée-palotában olyan haragra gerjedt, hogy törni-zúzni kezdett. Rugdosta az asztalt, a foteleket, de a legnagyobb kár állítólag akkor keletkezett, amikor a földhöz csapkodta a történelmi Sévres-i porcelán vázát. A hír furcsa módon először a nagy nyilvánosság számára a brit Daily Telegraph-ban jelent meg, a kár e lap szerint három millió euró volt, de súlyosabb az eset, hogy francia "nemzeti vagyonról" van szó. A hír hízott, kivált francia politikai körökben. Amikor már túl nagy volt a nyilvánosság, a Le Monde is közétette. A szövevényes és eddig meg nem erősített értesülések szerint az "őseredeti forrás" egy olyan az Élysée-ben megmaradt tábornok volt, aki még Nicolas Sarkozyt, az előző elnököt szolgálta, és aki egy "hölgynek" tovább adta. A hölgy aztán buzgón terjesztette, így bukkant föl az interneten és vándorolt megállíthatatlanul. Aztán az Économie Matin című kiadvány közölte, hogy egyetlen szó sem igaz belőle. Ennél többet mostanáig sem tud senki, de a bolha benn van a fülekben. És csíp rendületlenül.

A női szavazók döntenek majd, és mint az elemzés hozzátette, ami történt "mély sebet üthetett, különösen a háziasszonyokban".

Kommentárok jelentek meg a tengerentúli vezető lapokban is. Steven Erlanger, aki a The New York Times párizsi tudósítója volt, a cikkében gúnyosan azt jegyezte meg, hogy a szakítás befolyásolja majd a Szajna-parti kabarékban az elnökről ábrázolt képeket.

Peter Gumbel pedig a Time magazinban azt a gyilkos megjegyzést engedte meg magának, hogy a politikust a First Ladyk sorsán keresztül is megítélik majd. "Ha megcsalta a párját - jegyezte meg Gumbel - úgy vélik, hajlamos a népet is becsapni".

A téma nem hagyhatta érzéketlenül a komoly Le Monde-ot sem. Újságírónője, Vanessa Schneider részletesen összefoglalta Valérie Tierweilernek az Élysée-palotában eltöltött húsz hónapját.

Szerinte a nehézségek már kezdetben megjelentek. A hölgy azt hitte, hogy Hollande választási győzelme egyszersmind az övé is.

A pillanatot meg akarta örökíteni, ezért amikor a diadal estéjén őnagysága ott állt magányosan az ünneplők gyűrűjében, jól hallhatóan odaszólt párjának, "most csókolj szájon".

A szocialisták vezetői úgy látták a helyszínen, hogy amikor az óvatlan fölszólítás elhangzott, Hollande arcán egyszerre észlelték a szomorúság és a harag jeleit, a pár viszonyában az első törést vélték fölfedezni.

Fehér hátteret kap az Összefogás

Várhatóan ezen a héten kiderül, melyek lesznek az Összefogás legfontosabb üzenetei a kampányban - értesült lapunk. Forrásaink szerint a napokban közös asztalhoz ülnek a kormányváltó szövetség pártjainak vezetői, hogy Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt vezetésével a kampány politikai mondanivalóját, szlogenjeit meghatározzák.

A demokratikus ellenzék közös jelöltjeit a február 15-én kezdődő hivatalos kampány elejétől népszerűsítik, de úgy tudjuk, hogy óriásplakátokkal már napokkal korábban jelentkezik az Összefogás. A plakátokon, szórólapokon fehér háttérre kerülnek a feliratok és mindenhol szerepel majd a hívószó, vagyis az Összefogás. Emellett a pártok nevei, lógói is helyet kapnak a plakátokon, szórólapokon. A pártok a következő sorrendben szerepelnek az anyagokon, illetve később a szavazólapokon is: MSZP-Együtt-DK-PM-Liberálisok.

Tegnap egyébként a Civil Összefogás Fórum (CÖF) bejelentette, hogy mától "ismeretterjesztő kiadványt" juttat el mintegy 4 millió magyarországi háztartásba a szocialista-liberális kormányok nyolc éves tevékenységéről, "a Gyurcsány-koalíció hét főbűnéről". A rövid kiadványában a szervezet korábbi, bohócos plakátképei jelennek meg, de már Kuncze Gábor és Fodor Gábor is látható lesz rajtuk. Csizmadia László alapító, szóvivő elmondta, addig folytatják "ismeretterjesztő tevékenységüket", amíg az emberek anyagilag támogatják ezt a munkájukat. Megerősítette, várhatóan március 29-én békemenetet tartanak a "nemzeti értékek, a szuverenitás, a családok, a szolidaritás és a demokrácia" mellett. Az Együtt-PM eközben arra szólította fel a CÖF-öt, számoljon el, hogy miből fizeti százmilliós "lejárató kampányát". Szigetvári Viktor, a pártszövetség társelnöke szerint "a békemenet álciviljei ismét hazug kampányt folytatnak, hazug finanszírozásból, feltételezhetően az adófizetők pénzén". Úgy fogalmazott: a CÖF Magyarország leggazdagabb civil szervezete, amelynek a pénzéből nemcsak több tízezres rendezvények megszervezésére, hanem országos óriásplakát-kampányokra, sőt milliós példányszámú, a háztartásokba kézbesített ál-újságokra is futja.
Tegnap egyébként a fővárosi közgyűlés kiterjesztette a választásiplakát-elhelyezési tilalmat, amely mögött az ellenzék a választási esélyek befolyásolásának szándékát véli felfedezni.

Fehér hátteret kap az Összefogás

Várhatóan ezen a héten kiderül, melyek lesznek az Összefogás legfontosabb üzenetei a kampányban - értesült lapunk. Forrásaink szerint a napokban közös asztalhoz ülnek a kormányváltó szövetség pártjainak vezetői, hogy Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt vezetésével a kampány politikai mondanivalóját, szlogenjeit meghatározzák.

A demokratikus ellenzék közös jelöltjeit a február 15-én kezdődő hivatalos kampány elejétől népszerűsítik, de úgy tudjuk, hogy óriásplakátokkal már napokkal korábban jelentkezik az Összefogás. A plakátokon, szórólapokon fehér háttérre kerülnek a feliratok és mindenhol szerepel majd a hívószó, vagyis az Összefogás. Emellett a pártok nevei, lógói is helyet kapnak a plakátokon, szórólapokon. A pártok a következő sorrendben szerepelnek az anyagokon, illetve később a szavazólapokon is: MSZP-Együtt-DK-PM-Liberálisok.

Tegnap egyébként a Civil Összefogás Fórum (CÖF) bejelentette, hogy mától "ismeretterjesztő kiadványt" juttat el mintegy 4 millió magyarországi háztartásba a szocialista-liberális kormányok nyolc éves tevékenységéről, "a Gyurcsány-koalíció hét főbűnéről". A rövid kiadványában a szervezet korábbi, bohócos plakátképei jelennek meg, de már Kuncze Gábor és Fodor Gábor is látható lesz rajtuk. Csizmadia László alapító, szóvivő elmondta, addig folytatják "ismeretterjesztő tevékenységüket", amíg az emberek anyagilag támogatják ezt a munkájukat. Megerősítette, várhatóan március 29-én békemenetet tartanak a "nemzeti értékek, a szuverenitás, a családok, a szolidaritás és a demokrácia" mellett. Az Együtt-PM eközben arra szólította fel a CÖF-öt, számoljon el, hogy miből fizeti százmilliós "lejárató kampányát". Szigetvári Viktor, a pártszövetség társelnöke szerint "a békemenet álciviljei ismét hazug kampányt folytatnak, hazug finanszírozásból, feltételezhetően az adófizetők pénzén". Úgy fogalmazott: a CÖF Magyarország leggazdagabb civil szervezete, amelynek a pénzéből nemcsak több tízezres rendezvények megszervezésére, hanem országos óriásplakát-kampányokra, sőt milliós példányszámú, a háztartásokba kézbesített ál-újságokra is futja.
Tegnap egyébként a fővárosi közgyűlés kiterjesztette a választásiplakát-elhelyezési tilalmat, amely mögött az ellenzék a választási esélyek befolyásolásának szándékát véli felfedezni.