FIFA, fizesd a cechet!

Publikálás dátuma
2014.01.31. 06:55
Felcsút lakói bezzeg nem tüntettek amiatt, hogy pazar stadion épül a faluban. Igaz, egy fillérjükbe sem kerül FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Rendőrautókat borítottak és gyújtottak fel, és kirakatokat törtek be a héten Rio de Janeiróban és Sao Paulóban azok a tüntetők, akik továbbra is így akarják felhívni a kormány (és a világ) figyelmét arra: az idei labdarúgó-világbajnokságra szánt irdatlan összegeket az emberek életének javításában szerepet játszó területekre, a korrupció visszaszorítására kellett volna áldozni. Azt ígérik, most még kevesen vannak, de ahogy közeleg a torna, egyre többen lesznek.

Ha egy 200 milliós országban néhány százan hőbörögnek, az annyira jelentéktelennek eseménynek tűnik, hogy a világsajtó nem is nagyon fordítja oda figyelmét. A héten megjelent egy-egy rövidebb beszámoló arról, mi történik Rio de Janeiróban és Sao Paulóban, de hangsúlyosabb szerepet kaptak az előkészületek lemaradásáról szóló hírek.

Viszont nekünk, magyaroknak különösképp jelzésértékkel bír, hogy egy olyan országban zajlanak tüntetések a labdarúgás legnagyobb eseményének fogadása kapcsán, amelyben a sportágat vallásként tisztelik. Mi is szeretjük a futballt, kapunk is stadionokat, nem is keveset, itt mégsem érzi senki szükségét, hogy az utcára vonuljon...  Brazíliában megteszik.

A héten Rio de Janeiróban folytatódtak a tüntetések. A protestálók néhány száz fős csoportja rendőrautókat gyújtott fel és borított a tetejére, boltok kirakatait törte be, és ideiglenesen elfoglalta a központi vasútállomást. A hatóságok könnygáz bevetésével, gumibotos ütlegeléssel próbálta meg helyreállítani a rendet.  "FIFA, fizesd a cechet" - kántálták a tüntetők.

Lemaradásban a szervezők
Jerome Valcke FIFA-főtitkár a napokban bejelentette, "Az egyik vb-helyszín veszélybe került", s hozzátette, egyáltalán nem tetszett neki, amit az előkészületek terén tapasztalt. Nem csupán a lemaradással van baj (azzal nagyon is), hanem több FIFA-előírásnak sem tettek eleget. A curitibai Baixada Arenáról február 18-én mondják például ki a végső verdiktet, házigazda lehet-e?
"A helyzet kényes, de nincs más választás, rohamléptékben kell dolgozni!" - szögezte le az elöljáró, aki az ország belsejében lévő cuiabai arénába történő látogatásakor mindössze 40 beszerelt széket látott - a 40 ezerből. A munkások azt mondták, 90 százalékos a készültség. Ehhez képest Sepp Blatter FIFA-elnök egy nemrég megjelent interjúban rögzítette: ilyen mérvű lemaradásban még egyetlen házigazda sem volt hetekkel a nyitány előtt. Gondok vannak Sao Paulóban is, ahol tavaly egy daru leborult, több ember halálát okozva, és súlyos károkat előidézve a tetőszerkezetben. Legkésőbb hat héttel a torna nyitómeccse előtt át kell adni a létesítményt.
"Júniusban 31 válogatott érkezik ide a világ minden tájáról. Jön majd 7 ezer újságíró, és rengeteg szurkoló is. Nincs más választás, kész kell lenni" - mondta Valcke.

A vb főpróbájának számító, tavalyi Konföderációs Kupa idején több rendező nagyvárosban milliós létszámban vonultak utcára az ellenzők.  Azt hangoztatták, habár imádják a labdarúgást, azt a rengeteg pénzt, amit a rendezés felemészt, hasznosabb célokra is fel lehetne használni.

Például az oktatásra, egészségügyre, infrastruktúra-fejlesztésre. A seregszemle végeztével a kedélyek valamelyest csillapodtak, de ahogy közeleg a vb június 12-i nyitónapja, újfent mind többen emelik fel hangjukat, fejezik ki nemtetszésüket.

Brazíliában már attól tartanak, hogy az ország legfőbb látványosságainak egyikét jelentő riói karnevált is felhasználják majd a viadal ellenzői, hogy hangjuk minél nagyobb tömegekhez jusson el világszerte.

"A vb-ellenes tüntetés főpróbája lehet a karnevál, mégpedig egy olyan kreálmánnyal felvonulva, ami a színlelt állami kiadásokat szimbolizálja" - erősítette meg Thomas Ramos aktivista a Sky Sport helyszínen tartózkodó újságírójának.

Hozzátette, nem zavarják meg a látványosságot, de kreatív módon felhasználják érzéseik, véleményük kifejezésére. Félő azonban, hogy a felbőszült kisebbség rendbontást is végbe visz.

"Itt nem lesz vb!" - harsogták a vonatokon. A tudósítónak azt mondták, szeretik a futballt, de nem szeretik a torna országra gyakorolt szociális és gazdasági hatását.

Ramos szerint most csak alig-alig mozdulnak meg, de a vb idején a Konföderációs Kupát meghaladó erővel emelik majd fel a hangjukat az emberek.

Frissítve: 2014.01.30. 22:08

Felhők felett a Dakaron

Publikálás dátuma
2014.01.31. 06:53
A magyar csapat az utolsó futamot követően a chilei célban FOTÓ: UNIQA SANDLANDER TEAM
Gyerekkori álmát valósította meg a magyar cselgáncsozó, Ungvári Miklós. A 2012-es londoni olimpián ezüstérmes sportoló, már régóta ki szerette volna próbálni, hogy milyen lehet részt venni a világ talán legnehezebb tereprally versenyén. Most megadatott neki, és azt mondja, ezt a két hetet sosem felejti el, amíg csak él.

A háromszoros Európa-bajnok, vb-érmes és olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklósról mindig tudni lehetett, szereti a kalandokat. A jelenkor legeredményesebb magyar dzsúdósa másfél éve találkozott az UNIQA Sandlander Team tagjaival, Sebestyén Sándorral és Bognár Józseffel, és már akkor sejteni lehetett, hogy ebből a találkozásból egyszer majd kisül valami.

" A 2014-es Dakar-rally előtt jött egy felkérés Sebestyén Sándorék részéről, hogy mi lenne, ha a Dakaron részt vennék, mint versenyző. Rábólintottam, hogy menjünk. Alig hangzott el az ámen és már itthon is vagyunk" - elevenítette fel Ungvári.

A dzsúdós nem nehezéknek ment, másodnavigátori szerepet töltött be a csapatnál, de minden munkából kivette a részét: ha kellett kereket cserélt, ásott, figyelte a pályán történteket, és ha észrevett valamit, azonnal jelezte társainak.

Ráadásul, mivel hátul ült az autóban, az ő feladata volt az étel és az ital eljuttatása a csapat többi tagjának. A kiváló cselgáncsozó azzal is foglalkozott, hogy jó hangulat legyen a kocsiban, nehéz találós kérdésekkel próbált túljárni Bognár József és Sebestyén Sándor eszén.

"Minden napra kitaláltam egy-egy feladványt. Általában tudták a választ, de volt olyan nap, amikor kifogtam rajtuk"- nyilatkozta a dzsúdós. Ungvári Miklós babonából nem ült a volán mögé, elmondása szerint nem akarta megbontani a csapategységet. A verseny számára más volt, mint amire számított.

"Azt gondoltam nem lesz ennyire színes, ennyire izgalmas ez a viadal. Szinte mesebeli élményeket adott néhány szakasz, hiszen volt olyan, amikor a felhők fölött autóztunk, ami lenyűgöző volt. Ilyen élményt eddig csak repülőből éltem át.Rengeteg állatot és gyönyörű tájakat láttunk. Ki kell emelnem a homokdűnéket, a hegyi forrásokat, valamint a lámákat és a sivatagi rókákat. Előfordult, hogy teljesen elfelejtettem hol vagyok, hogy hány kilométer van még hátra a távból, egyszerűen csak gyönyörködtem a tájban"- mondta az olimpiai ezüstérmes.

A legjobb élményének a homokdűnéken való lerohanást találta sportoló. A legnehezebb feladatok közül többet is kiemelt."A csapat többi tagjának a magasság okozta a legnagyobb problémát, nyomta a fejüket a sisak. Nekem más okozott nehézséget, én a homokkal küszködtem a legjobban. Belement mindenhova, úgy éreztem, hogy nem fogunk tudni megtenni 300 kilométert, mert meg fogok fulladni a sivatagi homoktól. Az autók meg felverték előttünk a port, Sanyi alig látott, így elég nehéz volt vezetni" - tette hozzá Ungvári, aki a Dakaron is kamatoztatni tudta cselgáncs tudását.

- "Nem a versenyre, én a dzsúdóra készültem. Állítom, egy jó cselgáncsozónak ezt a megpróbáltatást ki kell bírnia. Egyetlen dologra nem készültem fel, és az az állandó egy helyben ülés volt. Kockásra ültem a hátsó felemet, sokszor gondoltam arra, hogy egy párnát be kellett volna tennem. Az állóképességemmel, úgy érzem nem volt gond."

Ungvári Miklós edzője nem örült annyira, hogy részt vesz egy ilyen kemény és embert próbáló feladatban, és úgy gondolta inkább maradjon a cselgáncsnál. A szövetség elnöke, Dr. Tóth László azonban mindenben támogatta. Mindenesetre a dzsúdós nem hogy elijedt volna a sivatagtól, hanem éppen azt tervezi, hogy jövőre ismét rajthoz áll.

"Már most hiányzik a versenyzés. Hiányoznak azok a látványosságok, kalandok, amiket nap, mint nap láttunk és átéltünk, úgyhogy nagyon remélem, jövőre is visszatérek" - jelentette ki Ungvári.

Idén júniusban Budapest lesz az egyik állomása a Judo Grand Prix sorozatnak. A sportoló ennek nagyon örül, mivel elmondása szerint rengeteg energiát kap a magyar szurkolóktól, és ez a verseny lesz számára a riói olimpiai kvalifikáció egyik legfontosabb kezdőviadala. Akiről most már tudjuk, a tatami és a hazai közönség mellett a sivatagi száguldás is közel áll a szívéhez…

Frissítve: 2014.01.30. 21:20

Már ébresztik Schumachert

Publikálás dátuma
2014.01.30. 13:57
Fotó: Paul Gilham/Getty Images.
Csökkentik a Michael Schumachernek adott nyugtatókat, annak érdekében, hogy megindulhasson az "ébredési folyamat" - írja tudósításában a volt versenyző menedzserére hivatkozva a BBC. 

Hosszú folyamat lesz, amíg a Forma 1-legendát visszahozzák a mesterséges kómából - áll Sabine Kehm közleményében.

Schumacher december 29-én szenvedett súlyos fejsérülést, miközben a francia Alpokban síelt. 

A Grenoble-i kórház orvosai először eltávolították a sportember agyában felgyülemlett vérrögöket, majd a mesterséges kóma alkalmazása mellett döntöttek - írja tudósításában a BBC.

Szerző