Előfizetés

MLSZ: stratégia eredmény nélkül

Érdekes megállapításra jutott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ). Az MLSZ illetékesei szerint ugyanis annak ellenére jól halad a szövetség stratégiai tervének a megvalósítása, hogy a legnagyobb elmaradás az eredményesség tekintetében tapasztalható. Azaz, jó az irány, de nem hoz eredményt...

Roskó Zoltán, az MLSZ operatív igazgatója elárulta, a szervezetnek a társasági nyereségadó (TAO) bevezetése óta három és félszeresére nőtt a bevétele, így 2011-től már 35 milliárd forintból gazdálkodhatott. Példaként megemlítette, hogy ez az összeg például az olasz élvonalban szereplő AS Roma költségvetéséhez hasonlítható, amely ugyanakkor messze elmarad a nyugati élcsapatokétól.

A felhasználással kapcsolatban elmondta, a TAO-s pénzek jelentős részét az utánpótlásra, illetve az amatőr labdarúgásra költik, utóbbi szektor egyik legnagyobb sikere, hogy az MLSZ kilencven százalékkal csökkentette a nevezési költségeket.

Jelentős összeg jut a Bozsik-programra, amelyben már több mint 130 ezer fiatal játékost regisztráltak. Az 1,7 milliárd forintos állami támogatás 15 nagyobb sportszervezet, főként az akadémiák között oszlik meg.

A televíziós bevételekkel kapcsolatban Roskó Zoltán hangsúlyozta, ez az egyetlen fix összeg, amivel a csapatok biztosan számolhatnak a szezon előtt. Ennek az ötven százalékát azonos arányban kapják, 35 százalék az eredményesség, a fennmaradó rész pedig a fiatal magyar játékosok szerepeltetésének függvényében oszlik meg a klubok között.

Ugyanakkor az eredményesség oldalán egyelőre nem sikerült felmutatni sikereket. A felnőtt válogatott jelenleg a 43. a világranglistán, az időarányos tervben pedig a 38. hely volt meghatározva, ráadásul nem sikerült kijutnia egyetlen világeseményre sem, holott a célok között az szerepel, hogy 2020-ig két nagy tornán is részt kell vennie.

Igaz, erre még az adott időszakig három esélye lesz a nemzeti csapatnak. A klubcsapatok - amelyekkel szemben az volt az elvárás, hogy minden évben legalább egyikük bejusson egy nemzetközi sorozat csoportkörébe - szintén csalódást okoztak, mint ahogyan az utánpótlás-válogatottak is.

Szintén komoly problémát jelent az NB I-ben tapasztalható alacsony nézőszám, amelyet elsősorban a játék gyenge színvonalával, a létesítmények rossz állapotával, illetve a biztonság hiányával lehet magyarázni.

Nem tudja, maradnak-e Egerben

B. Molnár László
Publikálás dátuma
2014.02.06. 06:53
Gerendás György sosem szerette, ha az emberek haraggal vagy sajnálkozva néznek utána az utcán FOTÓ: K 2 PRESS
Vélhetően valamennyi vízilabdához köthető ember felkapta a múlt pénteken a fejét, amikor az Egri Vízilabda Klub elnöksége menesztette Gerendás Györgyöt a ZF Eger vezetőedzői posztjáról. Az indoklás szerint a tréner ugyan elévülhetetlen érdemeket szerzett az elmúlt években az egri vízilabda felemelkedésében - bajnoki címek, a kupagyőzelmek, a csapat veretlensége a hazai pontvadászatban 2012 vége óta -, ám a nemzetközi porondon messze elmaradt a csapat az elvártaktól. Nos, azóta eltelt pár nap, és arra próbáltunk meg választ kapni Gerendás Györgytől, egy ilyen kisvárosban emberileg miként lehet egy ilyen válást túlélni.

- Péntek óta azért lehetett ideje arra, hogy végiggondolja azt, mi miért történhetett. Jutott valamire?

- Igen, mégpedig arra, hogy Egerben leéltem immár több, mint kilenc esztendőt, és ez idő alatt semmi rosszat nem mondtam a városra, az itt lakókra. És én ezek után is ehhez szeretném magam tartani.

- Pedig most úgy tűnik, elvették öntől azt, amit a legjobban szeret, ami az élete...

- Én inkább a nagy szerelmemnek nevezném a vízilabdát. És most, ki tudja mennyi időre, de szakítanom kellett vele, mégpedig nem önszántamból. Ezzel együtt sosem mondtam azt, hogy sértett ember vagyok, vagy hogy megaláztak volna engem, én a helyzetet tartom sértőnek és megalázónak. Pontosan tudom, hogy egy szakítás nem lehet szép mindkét fél számára, bizony lehetnek utóhatásai a résztvevők számára.

- Miért, már most érzi, hogy vannak utóhatások?

- Eger egy kis város, ahol nem lehet egy ilyen szituáció után eltűnni az emberek forgatagában, mint mondjuk Budapesten. Sosem szerettem, ha az emberek vagy haraggal, vagy sajnálkozva néznek rám, fordulnak utánam.

- Korábban azt nyilatkozta a sportnapilapnak, hogy a menesztését követően már nem tud örömmel végigsétálni a Dobó téren, ugyanakkor pontosan tudja, hogy két lánya egri iskolában tanul. Eldőlt már, hogy mennek-e vagy maradnak a városban? De kérdezhetném azt is, hogy a lelkivilága vagy az apai érzései diadalmaskodnak a másik felet...

- Még nem dőlt el, hogy maradunk-e, ugyanis azt vallom, nem az én sorsom alapján kell például a gyerekeim jövőjével kapcsolatban dönteni. Ugyanakkor már körvonalazódik, mi lesz a helyes válasz a kérdésre. A nagyobbik lányom főiskolás, őt ez a kérdés nem érinti annyira, ám a kisebbik gimnazista, és 16 évesen bizony éppen abban a korban van, amikor sebezhető. Ugyan itthon tartja magát, ám innen-onnan már szóltak, figyelmeztettek minket, hogy bizony bizonyos megjegyzések után elpityorodott. De nem is érdekes mindez, hisz nem szeretném, ha emiatt bárki is sajnálna minket. Megoldjuk ezt is, mint annyi minden mást.

Volvo Kupa: jönnek a szerbek

A világbajnoki címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott mellett Németország és az Egyesült Államok legjobbjai, valamint az ősi rivális szerb csapat vesz részt az idei Volvo Kupán, amelynek péntektől vasárnapig Szolnok ad otthont. Benedek Tibor szövetségi kapitány elmondta, hogy a tavalyi győzelem után az idei tornára nehezebb ellenfeleket szeretett volna.
"Most is a tornagyőzelem a cél, de még fontosabb, hogy ezek a meccsek is a válogatott fejlődését szolgálják" - mondta a szakvezető.
Benedek hozzátette, a tapasztalatokat már a jövő keddi görögországi világkupa-mérkőzésen is hasznosítani szeretné, és még inkább ugyanez a terve a nyári budapesti Európa-bajnoksággal kapcsolatban.
Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke felidézte, hogy 2007-től rendezik meg februárban a Volvo Kupát, és nyolcadik városként szerepel Szolnok a színhelyek között. Bodrogai Gábor, a Volvo Auto Hungária ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy folytatják az utánpótlás támogatását is, jelen esetben, olyan formában, hogy az idei tornán minden magyar gól után az autós cég 80 000 forintot ad a fiatalabb korosztályok támogatására.

A Volvo Kupa programja
Péntek: Szerbia-Egyesült Államok 16.00, Magyarország-Németország 18.00
Szombat: Egyesült Államok-Németország 14.00, Magyarország-Szerbia 16.00
Vasárnap: Szerbia-Németország 12.30, Magyarország-Egyesült Államok 15.00

MTI-információ

- Igaz, csak hat nap telt el péntek óta, ám önt ismerve joggal merül fel a kérdés: nagyon hiányzik a pólós légkör, a mindennapok medence melletti izgalma?

- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem hiányzik, de egyelőre, talán éppen az idő rövidsége miatt, a nagy és kínzó vágyat még nem érzem.

 - Azért igent mondana, ha valaki most megkeresné, legyen az edzőjük?

- Azért nem eszik olyan forrón a kását. Először is a klubbal megállapodtam, és az egriek a bajnokság végéig kifizetik a szerződésem szerinti havi fizetésemet. Márpedig kicsit furcsán venné ki, ha Egerből kapok fizetést, miközben egy másik csapattal éppen az egriek ellen igyekszem nyerni. Ha van olyan klub ma a vízilabda világában, aki engem szeretne szerződtetni, akkor a hívásnak maximum csak a bajnokság után tudok eleget tenni.

- Noha nem így tervezte, és vélhetően igencsak sovány vigasz, de legalább most majd nyugodtan nézheti a téli olimpiát. Van kedvenc téli sportága?

- A jégkorong a szívem csücske. Amikor csak tehetem, megnézem a televízióban az NHL meccseit, és most Szocsiban is a hokitornát várom a legjobban.

- Van kedvenc csapata?

- Nincs, de majd minden találkozó előtt eldöntöm, az adott összecsapáson kiért fogok izgulni. De ahogy ismert, a fociban a saját válogatottján kívül a legtöbben a braziloknak drukkolnak, míg a jégkorongban ugyanezt a szerepet talán a kanadaiak töltik be.

Női kosárlabda Euroliga - Kikapott Krakkóban a Sopron

 Huszonnégy pontos vereséget szenvedett a Sopron szerdán Krakkóban a női kosárlabda Euroliga kilencedik fordulójában.

  Eredmény (az európai szövetség honlapjáról):
     női Euroliga, 9. forduló, B csoport: 
Kraków (lengyel)-Uniqa Euroleasing Sopron 80-56 (29-14 16-16 13-11 22-15)
-------------------------------------------------------------------
legjobb dobók: Levander (20), illetve hawkins (33.)

    A magyar csapat, amely három győzelme mellett hatodszor kapott ki, egy hét múlva az orosz Orenburgot látja vendégül.

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!