Előfizetés

MLSZ – munkában

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2014.02.13. 06:55
Az MLSZ elvárja, hogy a klubok támogassák a nemzeti együttes felkészülését, engedjék el játékosaikat a válogatotthoz FOTÓ: SZALM
Meglepő döntéssel nyitotta az évet a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége, amennyiben az idei első ülésén olyan szakembert nevezett ki a női válogatott élére, aki híján van szakmai képzettségnek, megfelelő nemzetközi tapasztalatnak és eredményességnek. A grémium ezzel egyetemben ad hoc bizottság fölállítását kezdeményezte, amelynek feladata lesz az utánpótlásképzés megreformálásának kidolgozása, továbbá pedig megerősítette Pintér Attila felnőtt kapitányt azon szándékában, hogy folytassa az összetartásokat a válogatott bő keretével.

"Az MLSZ női bizottságának előterjesztése alapján Hérincsné Markó Edina veszi át a női szövetségi kapitányi tisztséget, amely azt követően üresedett meg, hogy Vágó Attila januárban lemondott" - olvasható kedd este, negyed kilenc óta a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján.

A beszámoló sajnos nem részletezi, hajtépős vita után sikerült-e megállapodni a jelölt személyéről, vagy egyből Markó Edinát nevezték-e meg aspiránsnak, de gyanítjuk, a bizottságban nem sokat teketóriáztak. Minek tették volna: a jelölt maga is tagja az öttagú testületnek…

Mindemellett szombathelyi, akárcsak Török Gábor, a bizottság - politológusként inkább ismert - elnöke, de ez már tényleg csak részletkérdés. Ennél fontosabb, hogy az MLSZ, amely a közelmúltban mind az edzőképzés, mind az utánpótlás terén szakmai problémákat vélt fölfedezni, a nemzeti válogatott élére megfelelő szakképesítés híján lévő trénert nevezett ki.

Markó Edinának nincs Pro-licence (B-licenccel rendelkezik), nincs aktív edzői tapasztalata (jó másfél éve az edzősködést sportvezetői munkára cserélte), ráadásul korábban sem rengette meg a világot. A 2005-ben, hazánkban rendezett U19-es Eb-t az általa vezetett hazai együttes három vereséggel, egyetlen szerzett s nyolc kapott góllal zárt…  Igaz, 55-szörös válogatott, és volt már másodedző a nemzeti egyletnél.

Kinevezése tehát legalábbis talányos, ráadásul azt az érzetet kelti, miszerint az MLSZ számára a női szakág teljességgel indifferens (miközben a világban rohamosan fejlődik, s fontossága már csak a sportág népszerűsége miatt is elengedhetetlen). Bár az is lehet, hogy az elnökségnek (egyéb irányú) elfoglaltságai miatt nincs kellő rálátása a női vonulatra, így túlzottan támaszkodik női bizottsága munkájára.

Akárhogy is, a döntéssel kérdésessé válik az MLSZ 77 pontos női sportágfejlesztési koncepciójának végrehajtása is. Az év elején a férfi utánpótlás-válogatottaknál megejtett tisztogatás utáni első elnökségin nem neveztek meg senkit a menesztett szakemberek helyére.

Viszont létrehoztak egy ad hoc bizottságot, amelynek feladata lesz egyfelől kidolgozni az utánpótlásképzés irányításának és az utánpótlás-válogatottak vezetésének átalakítását, másfelől a sportigazgatóság szakmai munkájának hatékonyabbá tételére kell javaslatot tennie, megszerveznie. Az erről szóló anyag áprilisig készül el. A terv az, hogy a képzési programokat összehangolják.

A felnőtt válogatott kapcsán az elnökség megköszönte az élvonalbeli együttesek együttműködését, hogy elengedték játékosaikat Pintér Attila bő keretébe, egyúttal a grémium támogatta a kapitányt azon szándékában, hogy folytassa a rendszeres összetartások megszervezését.

Megkerültek Deutsch kapui
Szemét lett a stadionbeléptető kapukból - derítette ki az Index. A négymilliárd forintért megvásárolt rendszer értékesíthető részén 51 millió forintért adták el, a maradék pedig a szeméttelepre került, elektronikai hulladékként. A beléptetőkapu-rendszerre 2001-ben írtak ki tendert - emlékeztet a portál. A közbeszerzési pályázatot 4,8 milliárd forint értékben a T-Systems Dataware Kft. nyerte (a második helyezett Siemens ajánlata 1,8 milliárd forinttal olcsóbb volt). A végső döntést az akkori sportminiszter, Deutsch Tamás hozta. A cég leszállította a 400 jegynyomtatót, 500 számítógépet és monitort, 100 kamerát, 500 beléptetőkaput, a szervereket tartalmazó rendszert, ami végül összesen 4 milliárd forintba került az adófizetőknek. A 2002-es kormányváltás után a stadionrekonstrukciós program leállt.

"Ezen keretedzések segíthetik a nemzeti együttest abban, hogy céljait elérje: a csapatszellem növelése, a taktikai elemek begyakorlása, a folyamatos összekovácsolódás segítségével" - szögezi le az MLSZ-kommüniké.

Kár hogy nincs benne egy szó sem arról, hogy minek ez az egész hajcihő, ha a tétmeccseken úgy is többnyire azok az idegenlégiósok alkotják majd a kezdőt, akik nem tudnak részt venni az efféle összejöveteleken…

Miként arra sem tértek ki, hogy a hazai, lagymatag tempójú bajnokságból kikerült védelem a játék mely elemében veszi majd fel a versenyt a nemzetközi színtéren. Sőt, még kritikával illeték azon klubokat, amelyek nem engedték el játékosaikat.

"Az MLSZ határozott elvárása továbbra is az összetartások támogatása a klubok részéről. Éppen ezért a szövetség vezetése felszólítja az NB I-es klubok vezetőit, hogy továbbra is járuljanak hozzá a magyar válogatott sikeres

felkészüléséhez, és ne fogadják el a játékosok visszatartására irányuló klubedzői magatartást, csak kivételes, indokolt esetben" - rögzíti a szövetség. A további felkészülés érdekében a hazai játékosokkal kiálló nemzeti csapat a tervek szerint a május 19-i héten újabb hazai barátságos mérkőzést játszik.

Az MTSZ száműzte a tenisztornát?

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) visszautasítja Márky Jenő állításait, melyek szerint a versenyigazgató által 1996 óta szervezett budapesti női tornát az MTSZ száműzte, ezért idén már Bukarestben bonyolítja le a salakpályás versenyt.

Az MTSZ szerint Márky állításaival szemben a szövetség többször is kezdeményezett tárgyalásokat arra vonatkozóan, hogy miként lehetne továbbra is Budapesten tartani a WTA-tornát. Annak fényében, hogy a torna joga magántulajdon, a végső döntést a tulajdonosnak - Márky Jenőnek - kellett meghoznia, minden további szereplőnek pedig tiszteletben kell tartania a döntését" - olvasható az MTI-hez szerdán eljuttatott állásfoglalásában.

A szövetség sajnálatosnak tartja, hogy Márky Jenő tavaly a selejtezőt teljesen, a párost pedig részben törölte, ezzel több magyar fiatal játékost megfosztva attól a lehetőségtől, hogy pályára léphessen. Szomorúnak tartja azt is, hogy a tornaigazgató még csak ajánlatot sem volt hajlandó meghallgatni a szövetség részéről, hanem saját döntése értelmében elvitte a versenyt Bukarestbe, ahol továbbra is versenyigazgató lesz.

Ezzel szemben Márky azt állítja, hogy a 2014-es verseny megrendezéséhez és népszerűsítéséhez szükséges semmilyen anyagi keret nem állt a rendelkezésére, így nem maradt más választása, mint lemondani a magyarországi helyszínt. 

A főszervező kifejtette, ha nem is annyit, mint Budapesten, de az új helyszínen is segíteni tud a magyar játékosoknak, és nem mondott le arról, hogy a verseny visszakerüljön Budapestre, de ahhoz "igazi szakmai és pénzügyi összefogásra van szükség, ahol a sportág érdekei állnak az első helyen."

Közelkép - Érzelmi tagadásban

Azt tudjuk már, hogy a másod- és harmadgenerációs holokauszttrauma épp olyan valóságos, mint a személyesen átélt. Gyógyítása is hasonló. De azt, hogy hogyan hatol át három generáción az elkövetők bűne, ezt a Diktátorok gyermekei, az MTV sorozata egészen közelről mutatja meg.

A jó dokumentumfilmhez természetesen szerencse is kell, hogy jókor, jó helyen legyen a krónikás. On the spot. Most, amikor Magyarország ki tudja hányadik dackorszakát éli a vészkorszak felelősségének hárításával, épp az emlékév kapcsán, ezek a filmek sokkal többet mondanak, mint máskor.

A tegnapi részben látott képsorokon egy, a család démonjaival máig küzdő asszony volt látható. Bettina Göring nem csak a dédnagybácsi emlékével viaskodik, hanem az érzelmi tagadásban ragadt felmenőivel is. Azt mondja, egy náci sosem kér bocsánatot. Ő azonban már régebben sterilizáltatta magát, hogy magja szakadjon a Göring dinasztiának.

Az alkotók nem jelennek meg a filmen, Cseke Eszter és S. Takács András csak kíséri a szereplőket, akik - talán, mert lekötik őket a hétköznapi teendőik - szokatlanul nyíltan beszélnek származásuk terheiről. Az archív felvételeken pedig látható Göring is, éppen Horthyval, a vadászkastélyában, a később földig rombolt Carinhallban.

„Szép, ahogy gyógyul a föld, szerintem ez nagyszerű” – mondja Bettina Göring a romok felett. A tagadás is része a gyász folyamatának. Hetven esztendő múltán azonban ideje lenne itthon is a fölvállalt gyászmunkának.
(Diktátorok gyermekei, m1 – az On the spot sorozat tegnapi epizódja Hermann Göring húgának unokájáról, Bettina Göringről szólt.)