Vádhatóság előtt Sarkozy túlszámlázási ügye

Előzetes eljárást indított március 5-én a párizsi ügyészség Nicolas Sarkozy volt államfő 2012-es elnökválasztási kampányának állítólagos túlszámlázása ügyében - erősítette meg csütörtökön a vádhatóság a Le Monde című napilap értesülését. Az ügyészség pénz- és adóügyi szabálysértések és korrupció elleni részlege egy sajtóértesülés alapján hűtlen kezelés és bizalommal való visszaélés gyanújával rendelt el vizsgálatot. 

Az ellenzékhez amúgy közel álló, jobboldali Le Point című lap február 27-én megjelent számában azt írta, hogy az Event et Cie elnevezésű rendezvényszervező cég, amelyet a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkárához, Jean-Francois Copéhoz közelálló személyek által alapított Bygmalion nevű kommunikációs vállalkozás leányvállalata, "arra használta fel az elnökválasztási kampány dicsőséges időszakát, hogy megtöltse a kasszát az UMP-nek a beszerzési pályázatokon túli szolgáltatások kiszámlázásával".

A lap értesülése szerint Copé barátai "legalább 8 millió eurót tettek zsebre" a 2012-es elnökválasztási kampány alatt. A cég szervezte Sarkozy és pártja 47 választási nagygyűlését. Copé a megjelentést követően tagadta a sikkasztási vádakat, s a Bygmalionhoz hasonlóan rágalmazás miatt beperelte a lapot. A lap emlékeztetett arra, hogy miután az alkotmánybíróság nem hagyta jóvá a 2012-es elnökválasztási kampány végelszámolását, s így a csőd közeli helyzetbe jutott legnagyobb ellenzéki párt nem kaphatta meg a több mint 10 millió eurós (3 milliárd forintos) állami visszatérítést, a vesztes Nicolas Sarkozy vezetésével az UMP a tagságtól kért segítséget, amely egyéni felajánlásokból és apró adományokból pótolta ki az összeget. Eközben pedig a Bygmalion számlái "kicsattanó egészségnek" örvendnek .

Copé tíz nappal ezelőtt azt ígérte, hogy az UMP teljes könyvelését nyilvánosságra hozza 2007-től, amikor is Nicolas Sarkozy lett a párt elnöke, de csak azzal a feltétellel, ha ezt a többi parlamenti párt is megteszi. A főtitkár azt mondta, hogy áprilisban törvényjavaslatot terjeszt a nemzetgyűlés elé, hogy az állami támogatást élvező összes franciaországi politikai párt "teljesen átláthatóvá" tegye 2007 utáni könyvelését. A belső hatalmi harcoktól hangos jobboldali ellenzék vezetője szerint személy szerint őt akarták lejáratni a március 23-án és 30-án esedékes önkormányzati választások előtt, amelyeken egyébként "minden feltétel adott a jobboldal győzelméhez".

Szerző

Megindult a próbatermelés a Mol egyik iraki olajmezőjén

Megindult a próbatermelés az Irak kurdisztáni régiójában található Bijell mezőn, az Akri-Bijeel blokkban. A Bijell-1B kútból hozzávetőlegesen napi 3500 hordó kőolaj próbatermelése folyik - közölte a Mol csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A közlemény szerint ígéretes teszteredményeket adott a Bijell-2 kút is, amelyet várhatóan augusztus végéig kötnek be a termeltetéshez szükséges felszíni berendezésbe. A Bijell-4 kút fúrása folyamatban van, míg a Bijell-6 kút fúrásának megindítása márciusban várható. A két kutat az év végéig köthetik be a termeltetéshez szükséges felszíni berendezésbe.

A terület geológiai értékelése folyamatban van. A teljes blokkra vonatkozó mezőfejlesztési terv benyújtása 2014. április végéig várható. A tervben pontosítják majd az Akri-Bijeel blokkra vonatkozó földtani vagyon és készletpotenciál becslést.

Szerző
Témák
MOL

Varga is bontja az Ipari Minisztériumot

Publikálás dátuma
2014.03.13. 12:52
Láng Zsolt II. kerületi polgármester, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Láng Zsolt II. kerületi polgármester szimbolikus közreműködésével megkezdődött a Margit körúti volt Ipari Minisztérium bontása.

Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány határozata után egy évvel kezdődik meg a munka, de közben rendezni kellett az épület és a telek tulajdonjogát, és meg kellett tervezni az irodaház bontását. A bontást követően megnyílik az a szélcsatorna, amely a Duna felé kitisztítja a környéket - tette hozzá a miniszter, kiemelve: egyelőre nem lesz útlezárás a bontás miatt. A bontást a Swietelsky végzi.

Halmai Zoltán, a beruházást végző Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy először kibontják a homlokzatból az alumínium függönyfalakat, a belső nyílászárókat és az elektromos vezetékeket. Az épület mögött már ott állnak a szelektív gyűjtő konténerek. Amikor már csak a csupasz vasbeton szerkezet marad, akkor azt egy speciális harapó géppel bontják el. A vasbetont nem a helyszínen darálják össze, hanem a lerakóhelyen - tette hozzá az ügyvezető.

A bontás júniusi befejezése után még két használaton kívüli épület marad a területen, ahol közparkot alakítanak ki. Mint Varga Mihály korábban elmondta, a volt gyári csarnok és az úgynevezett melegpörgető épületének hasznosítására sok jó megoldás érkezett a Széllkapu ötletpályázatra, és az építészek ezekről még nem döntöttek.  A Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. 2014 januárjában írt ki ötletpályázatot a Margit körút, Kis Rókus utca, Fény utca és a Mammut II. bevásárlóközpont által határolt terület rehabilitációjára. A lebontás előtt álló épület helyén létesítendő közpark funkcióira vonatkozó elképzeléseit bárki beküldhette, a civilek és az építészek külön kategóriában versenyeztek. 

A kiírásra több mint 200 pályamű érkezett a február 24-i határidőig, amelyből 23-at díjazott a zsűri. Incze Zsolt, a Millenáris park vezetője a díjátadón úgy fogalmazott: "a legjobb pályázatokból összeállított, lehető legszélesebb merítést próbáljuk továbbgondolásra javasolni a későbbi építészeti tervpályázat kiírásakor".

Szerző