Előfizetés

Megindultak az ukránok

Publikálás dátuma
2014.04.16. 07:36
Elbarikádozták a középületeket Donyeckben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Olekszandr Turcsinov, az ideiglenes ukrán elnök tegnap bejelentette, a donyecki régióban megkezdődtek az "antiterrorista műveletek". Turcsinov azt közölte, hogy a fellépés célja az ukrán állampolgárok védelme, a terrorcselekmények megállítása, Ukrajna szétesésének megakadályozása. 

Az ukrán belügyi egységek tegnap megkezdték a szakadárok által elfoglalt települések megtisztítását. Harckocsik érkeztek a kelet-ukrajnai Szlovjanszkhoz. A helyi önvédelmi erők arról számoltak be, hogy harcok folytak Andrijivka falunál, fegyverropogást és robbanásokat hallottak. Karamatorszk mellett is páncélozott harci járművek jelentek meg.

Lapszemle

Le Monde
A kijevi válság kapcsán Moszkva nem Kijevből, nem is Washingtonból kapott rossz híreket, hanem saját gazdasági szakértőitől. A GDP-előrejelzéseket az idei évre 2,5 százalékról 0,5-re kellett csökkenteni. Az idei évben az országból való tőkekivonás eléri a 100 milliárd dollárt, de akár 150 milliárd is lehet, ha tovább súlyosbodik az ukrajnai válság. Putyinnak ráadásul egyre többet és többet kell költenie, ha teljesíteni akarja 2012-ben tett ígéreteit. Az csak öt-hat százalékos GDP-gyarapodás mellett válna lehetségessé. Egy a francia lap által megszólaltatott szakértő rámutatott, nem mehetnek a dolgok az eddigi kerékvágásban, mert a gazdaság megbüntetheti a Kremlt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
A német lap azt emelte ki, hogy Oroszország nemcsak azonosító nélküli katonákkal vívja hivatalos hadüzenet nélküli háborúját Ukrajna ellen, hanem a gázárak drasztikus emelésével is. Csak össze kell hasonlítani a Dnyeszteren túli területre, illetve az Ukrajnába szállított gázra kiszabott árakat. Moszkva háborús célja világos: Ukrajnát mind politikai, mind gazdasági téren meg akarja nyomorítan

Az ukrán hadsereg megrohamozta a város katonai repülőterét, amelyet előzőleg a szakadár erők foglaltak el. A repülőtérnél lövöldözés zajlott, többen megsebesültek - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség.

A kijevi védelmi tárca később azt közölte, hogy Kramatorszkban "különleges műveletet" kezdtek a belügyi erők, a hadsereg támogatásával.

Az UNIAN úgy értesült, hogy halottja is volt az összecsapásoknak. A belügyi erők behatoltak Szlovjanszkba is, az Interfax ötszáz katona és húsz páncélozott jármű érkezését jelentette.

Legalább tíz városban foglalták el a kormányépületeket az előző napokban a szakadárok, távozásukra Kijev hétfőig adott ultimátumot.

A Regnum orosz portál korábban azt közölte, hogy a szakadárok két T-64-es

harckocsit zsákmányoltak, s egy tüzérségi üteget szállító teherautót is elkötöttek. Az ukrán katonák nem tanúsítottak különösebb ellenállást.

Dulakodás tört ki Kijevben a parlamentnél, mintegy 200 kormányellenes tüntető megpróbált behatolni, a tiltakozók Arszen Avakov belügyminiszter távozását követelték. A parlament szerdára zárt ülést hívott össze, amelyen a biztonsági erők vezetőit hallganák meg.

Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök feszült hangulatú telefonbeszélgetést folytatott egymással hétfőn, a hívást orosz részről kezdeményezték. A két elnök legutóbb március 28-án tárgyalt egymással a feszült ukrán helyzetről.

A Fehér Ház beszámolója szerint Obama ismételten sürgette Putyint, vonja vissza az ukrán határtérségbe összevont orosz katonai erőt, s gyakoroljon nyomást az oroszbarát fegyveresekre, hogy hagyják el az elfoglalt ukrán kormányépületeket.

Putyin az új kijevi vezetést hibáztatta, s felszólította Obamát, hogy "akadályozza meg katonai erő alkalmazását". Ukrajna, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország csütörtökön Genfben tart válságtanácskozást. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pekingi sajtóértekezletén figyelmeztetett, hogy az ukrán katonai erő bevetése saját polgárai ellen értelmetlenné teheti a genfi tárgyalást.

A feszült ukrán helyzetről tanácskoztak tegnap Luxembourgban az Európai Unió védelmi miniszterei, az ülésen Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is részt vett. A tárcavezetők leszögezték: a krími és a kelet-ukrajnai eseményeknek egész Európa biztonságára nézve messzemenő következményeivel kell számolni.

Trencsényi László, a Hálózat a Tanszabadságért alapító tagja

Publikálás dátuma
2014.04.16. 07:30

Bízhatnak-e a szülők az állami tankönyvekben?

Nem bízhatnak, mert az állam elszánta magát, hogy amíg a társadalom fel nem ocsúdik a választási eredményből, addig piacra dobja hibás, sőt, bűnösen rossz tankönyveit. A háttérben az üzleti mellett kultúrpolitikai szándékok is állhatnak.

Trencsényi László, a Hálózat a Tanszabadságért alapító tagja

Publikálás dátuma
2014.04.16. 07:30

Bízhatnak-e a szülők az állami tankönyvekben?

Nem bízhatnak, mert az állam elszánta magát, hogy amíg a társadalom fel nem ocsúdik a választási eredményből, addig piacra dobja hibás, sőt, bűnösen rossz tankönyveit. A háttérben az üzleti mellett kultúrpolitikai szándékok is állhatnak.