Előfizetés

Verhetetlen a sárga csekk

Juhász Dániel írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.04.17. 07:15
A csekkes fizetés azok számára szimpatikusabb, akik nem tudják minden hónapban, napra pontosan rendezni a számláikat FOTÓ: VAJDA
A lakosság 75 százaléka mind a mai napig csekken fizeti be számláit - derült ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból. A sárga, illetve ma már fehér csekkek töretlen népszerűsége nemcsak a "megszokásnak" köszönhető, sokan a látszólagos ingyenesség miatt választják, szakértők szerint a legfőbb ok azonban mégis az, hogy az emberek szeretik személyesen maguk kezelni kiadásaikat.

A csekkes fizetés mellett ma már több kényelmesebb, gyorsabb és biztonságosabb módszer is létezik számláink rendezésére, az emberek többsége mégis ragaszkodik a megszokott, "jól bejáratott" fizetési módhoz - annak ellenére, hogy a készpénzmentes fizetés mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók szempontjából kedvezőbb lenne.

Az online vagy más elektronikus fizetéssel például nemcsak időt, hanem pénzt is spórolhatunk, ráadásul banki utalás esetében limitet is megadhatunk elkerülendő, hogy túlszámlázás esetén túl magas összeggel terheljék meg számlánkat. 

A Magyar Posta Zrt. szerint ügyfeleik körében azért népszerűbb továbbra is a készpénz átutalási megbízás - vagyis a sárga csekk - használata, mert a Magyar Posta nem számít fel díjat a csekkel történő befizetés után, valamint 2700 postafiókjával a legjelentősebb pénzforgalmi szolgáltató, így a kisebb településeken élők is könnyen hozzáférhetnek szolgáltatásaikhoz - írja a pénzcentrum.hu.

Az E.ON Hungária Zrt. lapunknak úgy nyilatkozott, hogy - feltételezéseik szerint - az ügyfelek többsége még ma is bizalmatlan a csoportos beszedéssel, de még a banki átutalással kapcsolatban is.

"Egyes ügyfelek szeretik a bizonylatot a kezükbe fogni és eltenni bizonyítékként, valamint sokaknak az is számít, hogy így maguk vezérelhetik befizetéseiket, fizetési nehézségeiket át tudják hidalni" - tájékoztatott az E.ON szóvivője. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy a vállalathoz a befizetések 71 százaléka postán, vagyis sárga csekken érkezik.

Lovas Judit, azenpenzem.hu felelős szerkesztője úgy véli: a csekkel való fizetés népszerűsége mindig nagy lesz. Az emberek szeretik "kézben tartani" saját jövedelmeiket és kiadásaikat, hiszen az utóbbit így jól tudják kontrollálni.

"Ha éppen nincs pénze és nem tudja befizetni a csekkeket, akkor egész egyszerűen később fizeti be, áttolja egy másik időpontra. Intézhetnék bankon keresztül, csoportos beszedési megbízással - viszont így nem akkor fizetnek, amikor tudnak, illetve amikor szeretnének".

A szakértő azt is elmondta, hogy még ma sem tapasztalható semmiféle ösztönzés, ami a banki utalás népszerűsítésére törekedne: a tranzakciós illeték miatt jelentős mértékben drágultak a banki átutalások, az ingyenes készpénzfelvét pedig még inkább a készpénzes fizetés irányába tereli a lakosságot - annak ellenére, hogy a készpénzforgalomnak nagy költségei vannak, a csekkel történő fizetés is csak látszólag ingyenes, a befizetés díját ebben az esetben viszont a szolgáltató fizeti.

A pénzcentrum.hu információi szerint azonban előfordulhat, hogy "a számlán szereplő összegbe már a papíralapú befizetések többletköltsége is be van építve".

Dr. Boross Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója lapunk megkeresésére arra is rávilágított, hogy a fizetési módokkal kapcsolatban szembetűnő különbségek figyelhetőek meg mind Budapest, mind Pest megye, illetve más megyék tekintetében.

A szegényebb északi régiókban például az emberek nagy részének nincs is bankszámlája. A helyzet azonban még Budapesten sem túl rózsás, ugyanis az emberek anyagi helyzete nagy szerepet játszik abban, mely fizetési eszközt választják. A fővárosban az ügyfelek csaknem 40 százaléka bankon keresztül rendezi a számláit, Észak-Magyarországon ez az arány 20 százalék körül mozog.

A csekkes fizetés mindenképpen szimpatikusabb azok számára, akik nem tudják minden hónapban, napra pontosan rendezni a számláikat, akik kénytelenek "játszani a fizetésükkel", számláikat aktuális gazdasági helyzetüktől függően egyik vagy másik hónapban rendezik.

"Fontos tényező a bankszámlával való ellátottság - ahogy az is, hogy a bankszámlán pénzünk is legyen" - mondta Boross Norbert, kiemelve, hogy a fejlett európai országokban mindenhol a banki átutalás, a fiatalabbak körében pedig az online ügyintézés és befizetés áll az első helyen.

Mindkét szakértő egyetért abban, hogy a csoportos beszedési megbízással, banki, illetve online átutalással történő számlarendezés mindenképpen kényelmesebb, ráadásul az automatikus utalás miatt az a veszély sem áll fenn, hogy elfelejtkezünk róla.

Az átutalás minden tekintetben biztonságosabb: nem egyszer hallhattunk már arról, hogy idős embereket raboltak ki, miközben jelentős mennyiségű készpénzzel a tárcájukban igyekeztek a postára, hogy befizessék csekkjeiket, "a bűnözőknek ez egy paradicsom" - figyelmeztet Lovas Judit, aki azt is elmondta: az elmúlt évben rekordot döntött a készpénz befizetés.

Az alacsony kamatszint, valamint a tranzakciós illeték duplájára emelése sokaknak nagy teher, ezért megszüntették bankszámlájukat. "Jelen pillanatban minden az ésszerűség ellen megy. Nem jó, hogy a világot ebbe az irányba terelik" - figyelmeztetnek a szakértők.

Mesterházy: néha nehezebb tovább csinálni

Publikálás dátuma
2014.04.17. 07:14
Mesterházy Attila: "minden kritikát elfogadok és megfogadok." Fotó: Népszava
Nagyon nagy volt a nyomás, hogy létrehozzák az ellenzéki összefogást, de akik a leghangosabban követelték azt, most éppen azok kritizálják a leginkább - mondta az MSZP elnöke a Népszabadságnak. Mesterházy Attila hozzátette: a pártban négy éve elkezdett megújító munkát kényszerűen fel kellett függeszteniük, de tovább már nem halogathatják. 

Arra a kérdésre, hogy milyen eredménynél fontolta volna meg lemondását, a kormányváltók miniszterelnök-jelöltje azt válaszolta: néha nehezebb továbbcsinálni, mint abbahagyni. Mesterházy beszélt arról is, hogy folytatni kell a pártban négy éve kezdett megújító munkát, amely az átrendeződött politikai térkép miatt megtorpant.

"Minden kritikát elfogadok és megfogadok, de szerintem ebben a speciális helyzetben sokkal nagyobb kárt okoztunk volna, ha nem visszük tovább a folyamatot" - fogalmazott, utalva arra, hogy arra kaptak felhatalmazást, hogy végigvigyék a három választást.

A személyes hibákra vonatkozó kérdésre Mesterházy azt mondta, minden olyan hibában, amelyet az eredmény kiértékelése során felsorolt, van személyes felelőssége. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt években kollektív munka zajlott, és közös döntéseket hoztak, a legtöbbször egyhangú támogatással. Az MSZP elnöke szerint a kiszélesített szövetség megkötésekor óriási volt a nyomás a szereplőkön, és ez a nyomás egyetlen irányba mutatott: a teljes összefogás felé.

Eközben Török Zsolt, az MSZP volt szóvivője a Facebookon fakadt ki Konrád György, illetve azok ellen, akik "tanácsokat adtak és erőszakosan erőltették az összefogást". Mint írta: "Szerintem ők hozták el eddig 2 alkalommal a Fidesz 2/3-át és a nácikat a parlamentbe. Vonuljanak vissza! Elég volt már Konrád Györgyből, aki nagyon okos és nagyon tisztelem, csak elment mellette a világ. És tudomásul kell venni, hogy a nagykörúton kívül is élnek emberek. Sőt, vidéken is! Én meg inkább azt a 9,5 milliót képviselném és nem ezt a szűk kört. Volt nekik is pártjuk: azt is szétverték. A miénket hagyják már békén!!!".

Török szerint az egyéni körzetekben való koordinált indulás elfogadható lett volna.

A szocialista politikus szerda délután új posztot tett közzé a Facebookon. Mint írta, nem akart megsérteni senkit, de a véleménye továbbra is az, hogy "széles rétegekhez, sok emberhez eljutó politikára és minél több ember véleményének figyelembevételével kialakított új megoldásokra van szükség. Viszont nem szeretném, ha bárki bármi mást is belemagyarázna hozzászólásomba. Azt visszautasítom."

Ugyancsak a Facebookon jelentette be Szekeres Imre, hogy lemond a szocialisták jászsági szervezetének vezetéséről. A volt honvédelmi miniszter azt írta: "Benyújtottam lemondásom az MSZP jászsági szervezetének vezetéséről. Nemcsak azért, mert így illik, hanem azért is, mert felelős vagyok az eredménytelenségért".

Szekeres az MSZP hétvégi országos választmányi ülésére utalva azt írta: a többórás vitában egyértelművé vált, hogy a 800 000 hiányzó szavazat nem magyarázható azzal, "hogy lejtett a pálya, és azzal sem, hogy minden eszköz a kezükben volt az internet kivételével".

"Leginkább persze azon múlott, hogy ezt a négy évet elvesztegettük. Mesterházy Attila volt az elnök végig, övé a felelősség. Enyém is persze, mert nem tiltakoztam, sőt, szeptembertől visszavonultam a Jászságba, mert láttam, használni nem engednek, ártani nem akartam" - tette hozzá Szekeres. Szerinte szervezetlenség, zűrzavar, a válaszok hiánya jellemezte a kampányt. "Legalább egy megjegyezhető neve lett volna a választási szövetségnek, s persze az is, hogy ne januárban jöjjön létre."

Családok kerülhetnek életveszélybe

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) 10 különböző típusú szén-monoxid (CO)-riasztó készüléket vizsgált meg és mindössze egy volt megfelelő. A vizsgálaton megbukott 9 vészjelző mindegyikénél súlyos kockázat meglétét állapítottak meg, ezért azokat azonnal kivonták a forgalomból. 

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap 2013 szeptemberében már bevizsgáltatta egy akkreditált laboratóriummal a piacon kapható CO-mérőket. Az akkori döbbenetes eredmények (11-ből 2 volt megfelelő) miatt fordultak a főfelügyelőséghez.

A mostani eredmény azonban a szakembereket is sokkolta, mivel az olcsóbb berendezésekről kiderült, nem riasztanak megfelelő időben. Így családok ezrei, tízezrei lehetnek hamis biztonságérzetük miatt életveszélyben.

A fogyasztóvédelem azt is elrendelte, hogy a forgalomból kivont termékek vásárlóit kártalanítani kell. A hatóság tekintettel arra, hogy a nem megfelelő minőségű CO-riasztók más márkanéven időről időre visszatérnek, vizsgálatát idén nyár végén, a fűtési idény előtt megismétli.

Tavaly szeptember 20. és 2014. április 15. között több mint 400-an szenvedtek valamilyen sérülést vagy enyhébb mérgezést országszerte, 15 emberen pedig már nem lehetett segíteni.

A helyzetet tovább rontja, hogy az elmúlt évtizedben elvégzett nyílászáró-cseréknél gyakorlatilag nem vették figyelembe a lakások szellőzését, a beépített gázkészülékek levegőigényét, így előfordulhat, hogy egy jól szigetelt lakásban olyan gázkészülékkel fűtenek, amely a lakás levegőjét használja, és esetlegesen oda is tolja vissza a CO-t.

Ezért a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség kezdeményezi, hogy azonnal szabályozzák a CO-riasztók forgalmazását és alkalmazását, másrészt tegyenek jogszabályi intézkedéseket a szén-monoxid keletkezésének megelőzésére.

Ilyen lehet például a nyílászárócsere műszaki engedélyeztetésének előírása, amelynél figyelembe veszik a lakás szükséges légcseréjét is.