Kádár-levelek: jogellenes foglalás?

Egy szóval sem jelezte a Magyar Nemzeti Levéltár, hogy nem lehet elárverezni Kádár János leveleit, csupán adatokat kértek azok eredetéről - mondta lapunknak a szombati aukciót szervező Földváry Antal. Ehhez képest a rendőrség mégis lefoglalta az MSZMP egykori főtitkárának saját maga által elajándékozott lemondólevelét, illetve Gorbacsovnak címzett köszönőlevelét. 

"Tényleg a vicc kategóriája" - így kommentálta lapunknak Földváry Antal, a Krisztina Antikvárium vezetője, hogy a rendőrség péntek délután lefoglalta Kádár János két, saját maga által írt levelét, amelyet másnap kívántak elárverezni.

A rendőrség ugyanis a Magyar Nemzeti Levéltár lopás miatt tett feljelentésére járt el, miközben, mint Földváry állította, a levéltár egy szóval sem jelezte, hogy az együttesen 2,7 millióért kikiáltani tervezett dokumentumokat nem lehetne eladni - sőt, egy héttel korábban még védettséget igazoltak a két iratnak, vagyis, az aukció vezetője joggal érezhette biztonságban az árverést.

Szombaton pedig kifejezetten nagy volt az érdeklődés a Kádár-levelek iránt, és mivel mindkét dokumentumra licitálni lehetett volna, jóval többért is elkelhettek volna. Az egyiket Kádár 1987 áprilisában írta Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárnak, saját kezűleg, melyben köszönetét fejezte ki, amiért Gorbacsov és házastársa ajándékot küldtek felesége, Tamáska Mária születésnapjára.

Mivel ez csak piszkozat, így Magyarországon maradt (Moszkvába vélhetően egy gépelt, letisztázott, orosz nyelvű levél ment el) - Kádár egy közeli, kilétét inkognitóban tartó munkatársának ajándékozta hálából, azzal a kiszólással, hogy egyszer még jó lesz valamire.

A licit 1,2 millióról indult volna. A másik, nagyobb figyelemre is érdemes: az 1,5 millióért kikiáltani tervezett lemondólevél, melynek értékét növeli, hogy kevesebb mint egy hónappal az MSZMP-főtitkár halála előtt, 1989. május 10-én kelt. A levelet soha nem kapta meg a párt, mert Kádár két nappal korábban szóban lemondott, így a dokumentumot így nem is iktathatták.

Egy hónapja Földváryék megküldték a levéltárnak a tervezett árverési katalógust, de választ arra nem kaptak. Péntek délután aztán az Örökségvédelmi Hivatal munkatársai jelentek meg, hogy kötelező adatszolgáltatásra szólítsák fel az aukció szervezőjét, honnan származnak a levelek.

Húsz perccel később pedig már a rendőrök jöttek lefoglalni őket. "Tény, hogy meggondoltuk magunkat a védettséget illetően" - mondta lapunknak a levéltár főigazgató-helyettese, Rácz György, aki cáfolta, hogy ne válaszoltak volna az antikváriumnak. (Földváry szerint ez annyiban igaz, hogy a levéltártól korábban náluk jártak, de vele nem beszélhettek, mert épp nem volt bent.)

Rácz szerint egy vezetői értekezlet után úgy döntöttek: csak rendőri segítséggel tudják elérni, hogy bevizsgálhassák az iratokat. Vagyis, mint fogalmazott, csak "formai oka" volt a feljelentésnek; bár hasonló esetekben felszólítják az aukcióvezetőt, vonja vissza az árverésről az ominózus tételeket, ezt szerintük az antikvárium megtagadta.

"Nem tehettünk mást, egy közokirat nem képezheti adásvétel tárgyát" - mondta Rácz. Szerinte az, hogy magánkézbe került a Gorbacsov-levél, egyértelműen annak a politikusnak a hibája, aki annak idején nem az iratkezelési szabály alapján járt el.

Megengedhetetlen tartja, hogy közszereplői minőségben politikusok nem irattárakban, hanem otthon tárolnak komoly iratokat, így a főigazgató-helyettes szerint akár törvénymódosítással kellene pontosítani a közokirat fogalmát, hogy az ehhez hasonló esetek "ne harapózzanak el".

Földváry szerint egyébként szó sem volt róla, hogy megtagadta volna az árverés lefújását, ráadásul az egyik híradóban a levéltár vezetője, Mikó Zsuzsanna is arról beszélt, hogy Földváry nem volt együttműködő - ezt tegnap telefonon ki is kérte magának.

Szerinte a levéltár ezzel az eljárással próbál ingyen hozzájutni az értékes iratokhoz. Mint emlékezett: két éve a Fővárosi Levéltár próbált hasonlóképp 1947-es rendőrségi iratokhoz hozzájutni, de utóbb az ügyészség maga mea culpázott, kimondva, hogy törvénytelenül jártak el, és az iratok lefoglalása is jogellenes volt.

A Kádár János által írt leveleket itt olvashatja el!

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.