Kádár-levelek: jogellenes foglalás?

Egy szóval sem jelezte a Magyar Nemzeti Levéltár, hogy nem lehet elárverezni Kádár János leveleit, csupán adatokat kértek azok eredetéről - mondta lapunknak a szombati aukciót szervező Földváry Antal. Ehhez képest a rendőrség mégis lefoglalta az MSZMP egykori főtitkárának saját maga által elajándékozott lemondólevelét, illetve Gorbacsovnak címzett köszönőlevelét. 

"Tényleg a vicc kategóriája" - így kommentálta lapunknak Földváry Antal, a Krisztina Antikvárium vezetője, hogy a rendőrség péntek délután lefoglalta Kádár János két, saját maga által írt levelét, amelyet másnap kívántak elárverezni.

A rendőrség ugyanis a Magyar Nemzeti Levéltár lopás miatt tett feljelentésére járt el, miközben, mint Földváry állította, a levéltár egy szóval sem jelezte, hogy az együttesen 2,7 millióért kikiáltani tervezett dokumentumokat nem lehetne eladni - sőt, egy héttel korábban még védettséget igazoltak a két iratnak, vagyis, az aukció vezetője joggal érezhette biztonságban az árverést.

Szombaton pedig kifejezetten nagy volt az érdeklődés a Kádár-levelek iránt, és mivel mindkét dokumentumra licitálni lehetett volna, jóval többért is elkelhettek volna. Az egyiket Kádár 1987 áprilisában írta Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárnak, saját kezűleg, melyben köszönetét fejezte ki, amiért Gorbacsov és házastársa ajándékot küldtek felesége, Tamáska Mária születésnapjára.

Mivel ez csak piszkozat, így Magyarországon maradt (Moszkvába vélhetően egy gépelt, letisztázott, orosz nyelvű levél ment el) - Kádár egy közeli, kilétét inkognitóban tartó munkatársának ajándékozta hálából, azzal a kiszólással, hogy egyszer még jó lesz valamire.

A licit 1,2 millióról indult volna. A másik, nagyobb figyelemre is érdemes: az 1,5 millióért kikiáltani tervezett lemondólevél, melynek értékét növeli, hogy kevesebb mint egy hónappal az MSZMP-főtitkár halála előtt, 1989. május 10-én kelt. A levelet soha nem kapta meg a párt, mert Kádár két nappal korábban szóban lemondott, így a dokumentumot így nem is iktathatták.

Egy hónapja Földváryék megküldték a levéltárnak a tervezett árverési katalógust, de választ arra nem kaptak. Péntek délután aztán az Örökségvédelmi Hivatal munkatársai jelentek meg, hogy kötelező adatszolgáltatásra szólítsák fel az aukció szervezőjét, honnan származnak a levelek.

Húsz perccel később pedig már a rendőrök jöttek lefoglalni őket. "Tény, hogy meggondoltuk magunkat a védettséget illetően" - mondta lapunknak a levéltár főigazgató-helyettese, Rácz György, aki cáfolta, hogy ne válaszoltak volna az antikváriumnak. (Földváry szerint ez annyiban igaz, hogy a levéltártól korábban náluk jártak, de vele nem beszélhettek, mert épp nem volt bent.)

Rácz szerint egy vezetői értekezlet után úgy döntöttek: csak rendőri segítséggel tudják elérni, hogy bevizsgálhassák az iratokat. Vagyis, mint fogalmazott, csak "formai oka" volt a feljelentésnek; bár hasonló esetekben felszólítják az aukcióvezetőt, vonja vissza az árverésről az ominózus tételeket, ezt szerintük az antikvárium megtagadta.

"Nem tehettünk mást, egy közokirat nem képezheti adásvétel tárgyát" - mondta Rácz. Szerinte az, hogy magánkézbe került a Gorbacsov-levél, egyértelműen annak a politikusnak a hibája, aki annak idején nem az iratkezelési szabály alapján járt el.

Megengedhetetlen tartja, hogy közszereplői minőségben politikusok nem irattárakban, hanem otthon tárolnak komoly iratokat, így a főigazgató-helyettes szerint akár törvénymódosítással kellene pontosítani a közokirat fogalmát, hogy az ehhez hasonló esetek "ne harapózzanak el".

Földváry szerint egyébként szó sem volt róla, hogy megtagadta volna az árverés lefújását, ráadásul az egyik híradóban a levéltár vezetője, Mikó Zsuzsanna is arról beszélt, hogy Földváry nem volt együttműködő - ezt tegnap telefonon ki is kérte magának.

Szerinte a levéltár ezzel az eljárással próbál ingyen hozzájutni az értékes iratokhoz. Mint emlékezett: két éve a Fővárosi Levéltár próbált hasonlóképp 1947-es rendőrségi iratokhoz hozzájutni, de utóbb az ügyészség maga mea culpázott, kimondva, hogy törvénytelenül jártak el, és az iratok lefoglalása is jogellenes volt.

A Kádár János által írt leveleket itt olvashatja el!

2014.05.20 07:14

Gender-ügy: közzétette a CEU a Magyar Rektori Konferenciának írt válaszát

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:30

Fotó: Népszava/
A rektorhelyettesek szerint a szak eltörlése hatalmas csapást jelentene az egyetemnek, sértené a magyar felsőoktatás érdekeit, ráadásul hamis érvekre hivatkozva tenné ezt a kormány.
Közzétette a CEU vezetése azt a levelet, amit néhány nappal korábban a Magyar Rektori Konferenciának küldött a gender szak megszüntetésével kapcsolatban - írja a hvg.hu.
A Társadalmi Nemek Tudománya képzést következetlenül, több irányból támadja a kormánykommunikáció - ezek egyike, hogy a Fidesz képzeletében létező gazdaságban ez nem egy "hasznos" tudás. Semjén Zsolt például még hétfőn nyilatkozta: "senki nem akar genderológust foglalkoztatni, következésképpen képezni sem kell".
A CEU a levélben hangsúlyozza, hogy ez egyszerűen nem igaz. Mint írják:
"A társadalmilag hasznos, a gazdaság és a tudományos világ által egyaránt megbecsült tudást adó programok ellehetetlenítése károkat okozna Magyarországnak és korlátozná a tanszabadságot".
Emellett tényszerű tévedésen is kapták az EMMI-t és az Igazságügyi Minisztériumot. Ezek előterjesztésükben azt írták, az egyetem évi 1-4 diákot vesz fel a szakra; holott az évi átlag 16, és gyakorlatilag lemorzsolódás sincs a hallgatók között.
Témák
genderCEU
2018.08.16 20:30

Milliárdos visszaélést gyanít Hadházy

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:12

Fotó: /
Hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a független képviselő, ugyanis egy határozatból kiderült, hogy a BKK olyan szolgáltatásért adott 2,5 milliárdos plusz megrendelést, amit egyszer már kifizetett.
Feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt Hadházy Ákos független képviselő, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) tavaly év végi határozatából kiderült, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) olyan szolgáltatásért adott 2,5 milliárd forintnyi plusz megrendelést a T-Systemsnek, amiért egyszer már fizetett a közcég.
A BKK még 2013 őszén kötött szerződést a T-Systemsszel, utóbbi azt vállalta, hogy jegykiadó automaták telepít 5,5 milliárd forintért. 2017 őszén azonban arra hivatkozva, hogy „rongálás” során sorozatosan eltömítődtek az automaták, szerződést módosítottak az automaták gyors megjavítása érdekében: legfeljebb 2,5 milliárddal megemelve a szerződéses keretösszeget. Azonban a döntőbizottság szerint ez jogszerűtlen volt, mivel a T-Systemsnek az eredeti szerződés alapján eleve a lehető leggyorsabban el kellene hárítani az ilyen jellegű "üzemzavarokat". Sajátos körülmény, hogy a BKK éppen néhány héttel azután volt ilyen gáláns a céggel, hogy az súlyos presztízsveszteséget okozott a közcégnek: tavaly nyáron ugyanis súlyos biztonsági problémák miatt bedőlt a T-Systems-nek a BKK számára fejlesztett online jegy-és bérleteladási szolgáltatása. Hadháy éppenséggel azt gyanítja: így kárpótolták a céget a jegyeladások elmaradt hasznáért. Mint emlékezetes, tavaly nyáron az úszó vb nyitányára időzített online jegyrendszer egy hét után lebénult, közben több ezer vásárló privát adatai kerültek ki a hálózatból. A BKK webshopja azóta sem működik. Bár az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda is vizsgálódott, a rendőrök sajátos módon arra jutottak, hogy nem történt bűncselekmény, mivel a BKK csak bérleti díjat fizetett volna a T-Systemsnek az online szolgáltatásért, ám mivel az online jegyeladó rendszer beszakadt, végül nem is utalt át pénzt a cégnek. Azaz: senkit sem ért kár. Hadházy szerint azonban az indoklás sántít, a hatóságok ismét csak a korrupciót mosdatják: a közbeszerzési döntőbizottság ezt a beszerzést is jogsértőnek látta, ezért 80 millió forintra büntette a BKK-t, azaz nagyon is kár érte a közösséget. Az viszont a képviselő szerint megdöbbentő, hogy a rendőröknek nem szúrt szemet a T-Systems-szerződés (döntőbizottság által is jogsértőnek talált) 2,5 milliárdos módosítása sem. Az online jegy-és bérlet rendszer kialakítása és a T-Systemsnek plusz milliárdokat hozó beszerzés is ugyanannak a kontraktusnak a része, azaz: szerintük a rendőröknek látniuk kellett a mutyit.

2,4 milliárdból újítják meg a kisföldalattit

A Főmterv Zrt tervezheti meg az M1-es metró fejlesztését, és a cég faladata a szükséges engedélyek megszerzése is. Minderre, a BKK 2,49 milliárd forintot szán. A teljes, öt kilométeres szakasz fejlesztését három ütemre osztották, így az elsőben felújítanák a meglévő vonalat, illetve meghosszabbítanák a Vigadó térig, a másodikban a Kassai térig (amihez meg kellen nyújtani a 3-as villamos jelenlegi pályáját is) bővítenék a pályát, végül pedig a XV. kerületi Marcheggi hídi csomópontig vinnék ki a kisföldalatti végállomását.

2018.08.16 20:12