Előfizetés

Kártérítést kaphat Balla Irma fia

A Debreceni Járásbíróságon tegnap kezdődött az édesanyja, a 2007 húsvétján meggyilkolt fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt, majd jogerősen felmentett Schönstein Sándor kártalanítási pere, ám az eljárást máris szüneteltetik, ugyanis a magyar állam képviselője a Népszabadság szerint jelezte: a nem vagyoni kártérítésben megegyezhetnek.

A nyár végéig tartó időszak pedig elegendő lehet egy méltányos részmegállapodásra. A 36 éves, gazdasági informatikus végzettségű férfi 23 hónapnyi előzetes fogvatartásáért vagyoni kártalanításként mintegy 14 millió forintért, nem vagyoni kártalanítás gyanánt pedig 6 millió forintért perelte be a magyar államot.

Schönstein részben azért is perelt, mert tavaly hiába mentették fel jogerősen, az ítélet csak bizonyítottság hiányáról szólt. Közben az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt életellenes ügyeket felderítő egysége decemberben újranyitotta az ügy aktáit, mégpedig Petőfi Attila vezérőrnagy vezetésével.

Az ORFK ugyanakkor hivatalosan nem közölte, hogy teljesen elölről kezdték-e a nyomozást, vagy korábban felmerült szálakat vizsgálnak újra; ismeretes, a gyilkosság idején a Balla szomszédságában egy építkezésen dolgozó D. Lajos egyszer beismerte a képviselőnő megölését, ám a bíróságon visszavonta vallomását.

A tegnapi tárgyalás után Magyar György, Schönstein ügyvédje azt nyilatkozta: jobb ma egy jó egyezség, mint holnap egy rossz ítélet, és már az eljárás megkezdése előtt bízott benne, hogy ha az állam nem vitatja a jogalapot, a későbbiekben már csak a kártalanítás összegéről lesz vita.

Hummeres-ítélet ősszel

Publikálás dátuma
2014.06.25. 07:12
FOTÓ: MTI/KELEMEN ZOLTÁN GERGELY
A Szegedi Törvényszék várhatóan csak ősszel hoz első fokon ítéletet annak az osztrák férfinak az ügyében, aki a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt.

Az ügyészség a 36 esztendős férfit hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja.

Joó Attila tanácsvezető bíró helyt adott Buza János ügyvéd indítványának, amely szerint a keddi tárgyaláson elhangzott kiegészített szakértői vélemény miatt a perbeszéd megtartására a védőnek hosszabb felkészülési időre van szüksége.

Frontális baleset, lezárták az utat

Két személyautó ütközött össze frontálisan kedden Tápiószőlős közelében, hárman megsérültek, az utat lezárták - tudatta a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Csámpai Attila elmondta, hogy a baleset a 311-es út 23-24-es kilométerszelvényénél történt, azt követően az egyik autó roncsai közül egy súlyosan megsérült férfit vágtak ki a ceglédi tűzoltók, a férfit kórházba vitték. Ugyanebben a járműben, valamint a másik autóban egy-egy utas könnyebb sérüléseket szenvedett. 

A helyszínelés és a műszaki mentés végéig az utat teljes szélességében lezárták, az arra közlekedőknek érdemes kerülniük - tette hozzá a szóvivő.