Videóra vették az idősek otthonában dolgozó Silvio Berlusconit

Rejtett kamerával videofelvételt készített a közmunkavégzésre ítélt Silvio Berlusconiról egy olasz fotóriporter. Sikerült bejutnia a Cesano Bosconéban levő idősotthonba, a volt olasz miniszterelnök "közmunkahelyére".

Az olasz hírportálok hétfőn tették közzé a - gyenge minőségű - videót, amelyen Silvio Berlusconi fehér köpenyben az otthon szabadidőtermében ül egy kerekes székes idős beteg mellett, akivel röviden beszélget. Ami a hangot illeti: a teremben mazurka-zene szól.

A videót Stefano Apuzzo olasz újságíró készítette. Beszámolója szerint szerzett egy fehér köpenyt, és az alá rejtette a kamerát. Apuzzo benyomásai szerint Silvio Berlusconi "otthonosan mozog az otthonban a betegek között, akikkel kedvesen viselkedik, ajándékokat is visz nekik".

Berlusconi médiafogásait ismerve nem kizárt, hogy a titkos videofelvételt ő maga rendelte meg. A tavaly augusztusban adócsalásért jogerősen elítélt Silvio Berlusconi májustól jár a Cesano Bosconéban levő Szent Család otthonba, ahol idős és magatehetetlen betegeket gondoznak. A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnökének hetente egy alkalommal négy órát kell dolgoznia az otthonban. Jó magaviselet esetén büntetését jövő év elejére tölti le.

Szerző

MLP: a kormány alkalmatlanságáról árulkodik a reklámadó módosítása

A Magyar Liberális Párt (MLP) a kormány alkalmatlanságának tartja, hogy módosítanák a reklámadóról szóló törvényt.

Az ellenzéki párt hétfői közleményében azt írta: a módosító javaslat a kormánytól független média meggyengítését célozza azzal, hogy lényegében kétszeresére emeli az RTL csoport befizetéseit. Álláspontjuk szerint mindez sérti a jogbiztonságot és a normális vállalkozói környezetet azzal, hogy egyik napról a másikra, egyeztetés és érdemi indoklás nélkül venné el a nyereségét és változtatna jogszabályokat.

Azt írták: miután világossá vált, hogy az eredeti törvény nem ért célt, azonnal módosítják azt. Az MLP szerint a módosítás rámutat arra, hogy a reklámadó kizárólagos célja egyetlen médium ellehetetlenítése és ezáltal a sajtószabadság súlyos megsértése.

Szerző

Közösségi rendőrség alakult Zalaegerszegen

A közösségi rendészet modelljének kísérleti bevezetéseként négy közösségi rendőr kezdi meg munkáját július elsején Zalaegerszegen - közölte a zalaegerszegi közgyűlés jogi bizottságának elnöke hétfőn az MTI-vel.

Tóth László elmondta: a közösségi rendészet a Svájci-Magyar Együttműködési Programnak köszönhetően, a Belügyminisztérium szervezésében elsőként négy városban, Zalaegerszeg mellett Nyíregyházán, Miskolcon és Szegeden valósul meg. 

A program célja, hogy a rendőrség a helyi közösségekkel együtt mérje fel a bűnügyi problémákat és dolgozzon ki megoldási javaslatokat. A közösségi rendőrség minden esetben bevonja a helyieket a problémák megoldásába, munkájuknak köszönhetően közvetlenebbül elérhetik a polgárokat, fogadóórákat tartanak, bűnmegelőzési előadásokat szerveznek. 

A közösségi rendőr könnyen elérhető, kérdésekkel, észrevételekkel lehet hozzá fordulni, munkája során bűnmegelőzési tanácsokkal is segít. Felhívja a helyiek figyelmét az esetleges veszélyforrásokra, már megtörtént bűncselekmények esetén a megoldási lehetőségekre, valamint az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásokra, a civil szervezetek munkájára. 

Zalaegerszegen körzeteket jelölnek ki, hogy az emberek minél előbb el tudják juttatni észrevételeiket a lakóhelyükhöz közeli közösségi rendőrhöz. A lakosság a különböző rendezvényeken, fesztiválokon, fórumokon, előadásokon is találkozhat a közösségi rendőrrel.

A közösségi rendőrség az érintett városi rendőrkapitányságok részeként, de újfajta filozófiával, szemléletváltással tevékenykedik majd, általa jobban be tudják vonni a helyieket az őket érintő problémák feltárásába és megoldásába - hangsúlyozta a jogi bizottság elnöke. 

Hozzáfűzte; a modell bevezetésével szorosabb együttműködés alakul ki a közbiztonság javításában érintett szervezetek között, javul a közbiztonság, az emberek biztonságérzete, hosszú távon pedig létrejön egy olyan szakmai tudásbázis, amely további húsz nagyvárosban megteremti a program kiterjesztésének lehetőségét.

Szerző