Gyilkosság szítja a dühöt

Publikálás dátuma
2014.07.03. 07:36
Palesztin tüntetők kövekkel dobálták meg az izraeli rendőrség tagjait, rongáltak, gyújtogattak FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ILIA
Heves tüntetéseket robbantott ki egy arab fiú megggyilkolása Kelet-Jeruzsálemben, két nappal azután, hogy megtalálták a három hete elrabolt izraeli diákok holttestét. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő nyugalomra intett, s az önbíráskodás ellen emelte fel szavát. A Palesztin Hatóság elnöke a zsidó államot tette felelőssé a történtekért.

Önmérsékletre és türelemre intette az izraeli és palesztin tüntetőket tegnap Benjamin Netanjahu, azt követően hogy holtan találtak egy arab tizenéves fiút Kelet-Jeruzsálemben. Az izraeli kormányfő a lehető leggyorsabb nyomozást kérte a rendőrségtől a palesztin fiatal ügyében.

Ugyanakkor felszólította a feleket, ne kezdjenek önbíráskodásba, s tartsák be a törvényeket. A Palesztin Hatóság elnöke Izraelre hárította a felelősséget az arab tizenéves haláláért, ahogy a régióban kialakult feszültség miatt is a zsidó államot vádolta. Mahmúd Abbász a gyilkosság elítélését követelte.

“Ahogy mi elítéltük a három izraeli telepes elrablását és megölését, Izraelnek is valódi intézkedéseket kell tennie, hogy megakadályozza a telepesek támadásait” - fogalmazott. A Ciszjordániát irányító Fatah is Izraelt okolta a történtekért. “Ez háborús bűncselekmény…Egyenes következménye a megszálló jobboldali kormány folyamatos uszításának” - írták közleményükben.

Az izraeli belbiztonsági miniszter közölte, minden eshetőséget megvizsgálnak, hogy a gyilkosság bűnügyi vagy nemzetiségi indíttatású. A nyomozásba bekapcsolódott a Sin Bét belbiztonsági szolgálat is. A rendőrség fokozta a biztonsági készültséget a korábbi tüntetések és támadások helyszínein, ahogy Jeruzsálem vegyes, zsidók és arabok által is lakott részeiben. Szemtanúk beszámolói szerint a rendőrség mesterlövészeket vezényelt a tetőkre.

Tegnap több száz palesztin kövekkel dobálta meg a hatóságok tagjait, illetve villamosmegállókat rongáltak Kelet-Jeruzsálemben, mert úgy vélik, az arab tinédzser elrablása, és megölése izraeli szélsőségesek bosszúja volt a június közepén meggyilkolt három izraeli fiatal haláláért. Már a 17 éves fiú elrablása előtt is lincshangulat uralkodott Jeruzsálemben. A rendőrök kedd este nyolc arab lakost mentettek ki a tüntető tömeg gyűrűjéből.

A demonstrálók összecsaptak a rendfenntartókkal is, 48 embert őrizetbe vettek rongálás és hatóság elleni erőszak vádjával. Tegnap is folytatódtak a tiltakozó akciók. A dühös tömeg azt skandálta: “Halál az arabokra”. Összecsaptak a szintén utcára vonult palesztinokkal, és a helyszínre érkező rendőrökkel is. Legalább hetvenen megsérültek.

Tegnap reggel holtan találtak egy 17 éves arab fiút nem messze egy benzinkúttól, egy kelet-jeruzsálemi erdőben - két nappal azt követően, hogy előkerült a három hete elrabolt izraeli diákok holtteste. Az első beszámolók szerint a fiú holttestén idegenkezűségre utaló jeleket találtak. Szemtanúk szerint az áldozatot nem sokkal korábban erőszakkal betuszkolták egy kocsiba a város arabok lakta Suafát negyedében.

Erős a gyanú, hogy izraeli szélsőségesek bosszúakciójáról van szó. Három hete, június 12-én ugyanis három izraeli diákot ejtettek túszul, és öltek meg feltehetően a Hamász aktvistái. Azt gyanítják, azért rabolták el őket, hogy fogolycsere-tárgyalásokba kezdhessenek az izraeli börtönök palesztin rabjaiért.

A diákok eltűnése, majd haláluk sokkolta az izraeli közvéleményt. A 16-19 év közötti fiatalok holttestét hétfőn találták meg Chalchul falu közelében, Hebrontól északnyugatra. Temetésükön kedden tízezrek vettek részt. Ezt követően szabadultak el az indulatok.

Benjamin Netanjahu kormánya kedd este óta tárgyal róla, hogy milyen válaszlépést indítson. A teendőkről azonban megoszlik a kabinet tagjainak véleménye. A keményvonalas külügyminiszter, Avigdor Lieberman átfogó katonai offenzívát javasolt a Gázai övezetben, ahogy más izraeli politikusok is a Hamásszal szembeni kemény fellépést sürgették.

A miniszterelnök kilátásba helyezte a légitámadások fokozását is a palesztin radikális szervezet ellen. Kizárta ugyanakkor egy szárazföldi akció megindítását. Izrael immár több mint két hete indította terrorellenes hadműveletét, válaszul a gázai rakétatámadásokra.

Szerző
Frissítve: 2014.07.02. 22:36

Felélénkültek a harcok Ukrajnában

Angela Merkel német kancellár figyelmeztette Moszkvát, továbbra is a lehetőségek közt szerepel uniós gazdasági szankciók bevezetése Oroszország ellen, ha nem tesz konkrét erőfeszítéseket az ukrajnai békért. Tegnap orosz-ukrán-francia-német külügyminiszteri találkozót tartottak Berlinben, a tíz napos fegyvernyugvás meghosszabbításáról. Kelet-Ukrajnában ismét felélénkültek a harcok, azt követően, hogy az ukrán elnök által kikiáltott, és a lázadók által is elfogadott tűzszünet hétfő este lejárt.

Tegnap legalább négy ukrán katona, s több mint ezer szakadár vesztette életét a terrorellenes hadművelet újbóli megindítása után. A hadsereg azóta több mint száz támadást hajtott végre, állításuk szerint három falut sikerült megtisztítaniuk az oroszbarát szeparatistáktól. A kijevi kormányzat közlése szerint három katona meghalt, s legalább tíz megsebesült, amikor a felkelők ellenőrző pontjai és járművei ellen intéztek támadást.

Egy határőr meghalt, s négy társa megsebesült, amikor szolgálatátvétel közben az orosz-ukrán határátkelőt a szakadárok aknavetővel támadták meg. Mintegy húsz lövedéket lőttek ki egy tanyáról a Donyeck megyei Novoazovszkban. A forgalmat ideiglenesen leállították. A kijevi terrorellenes hadművelet egyik fő célpontja a határ megtisztítása, és ellenőrzés alá vonása.

A reguláris erők szóvivője szerint néhány fegyveres csoport próbál kitörni az ostromgyűrűből, s a katonák állásait támadják. Mint elmondta, a szakadárok harcképtelenné tették a hadsereg egyik T-64 típusú harckocsiját, egy Ural teherautót és négy D-30-as ágyút. A Luhanszk megyei Sztanicjára az Itar-Taszsz információi szerint éjjel mért légicsapást az ukrán hadsereg. A hírügynökség úgy tudja, civil áldozatai is vannak a támadásnak.

Az Unian közölte, szerdáig több tucat embert, köztük gyermekeket, fogyatékkal élőket és időseket mentettek ki a harcok által sújtott Donyeck és Luhanszk megyéből. Azon állampolgárok szociális ellátásáról, akik egyénileg hagyták el állandó lakhelyüket, a Kijev által felállított kormányközi törzs gondoskodik.

Szerző

Ellenáll az egyház Ferenc pápának

Publikálás dátuma
2014.07.03. 07:32
Ferenc pápa népszerűsége vitathatatlan, de a reformok nagy nehézségekbe ütköznek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCO ORIGLIA
Péntekig tanácskozik a Vatikánban Ferenc pápa tanácsadó testülete, a bíborosi tanács. Ez az ötödik ülésszak. Bár a reformfolyamat már több mint egy éve tart, mára egyértelművé vált, hogy az egyházon belül nem mindenki érdekelt a pápa által elindított változások sikerében.

Egyelőre senki sem mondhatja meg előre azt, mi várható az egyházban, hová jut az a reformfolyamat, amit Ferenc pápa megkezdett. Azt már a kezdet kezdetén sejteni lehetett, hogy gyors változásokra nem lehet számítani.

Ferenc pápa eleve úgy vélte, a fontolva haladással a reformok is mélyebb gyökeret ereszthetnek. A nyolctagú bíborosi tanács átfogó munkát végzett az eddigi négy ülésszakán, de a Kúria átalakítására vonatkozó elképzeléseket várhatóan csak a jövő év első felében teszik közzé.

Szakértők részéről egyre erőteljesebb az a vélemény, amely szerint a reformok legnagyobb akadálya, hogy a főpapság egy része nem érdekelt azok sikerében. Az egyik legismertebb Vatikán-szakértő (ahogy olaszul mondják, vaticanista), Marco Politi a német Deutsche Wellének a napokban adott interjújában, "Ferenc. Pápa a farkasok között" című könyve bemutatóján kifejtette, hogy a változtatások ellen minden szinten ellenállásba ütközik.

Bár szorgalmazta például azt, hogy felelős pozíciókra nevezzenek ki nőket, szavait nem követték tettek. Ellenállásba ütközik akkor is, amikor átláthatóságot követel a Szentszéket érintő pénzügyi tranzakciók kapcsán. Ilyenkor "ideges lesz a maffia" - mutat rá. Hasonló reakciók kísérik azokat az erőfeszítéseit, amelyekkel az egyházat kívánja demokratikusabbá tenni, s nemcsak a papság, hanem gyakran egyes hívek részéről is inkább negatív visszajelzéseket kap.

Némelyek azt kifogásolják, nem emeli ki kellőképpen a pápa primátusának szerepét. Hogy ez miért baj, nem tudni. A vatikáni békeima kapcsán, melyen Simon Peresz izraeli elnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, valamint a világvallások képviselői vettek részt, éppen azt hangsúlyozta, akár vitát is nyitna a pápa primátusáról, amennyiben ez jelentene igazi áttörést az ökumenizmusban.

Politi rámutatott, a pápa egyik terve az volt, hogy a püspöki szinódusokat amolyan miniparlamentekké tegye meg. Ezzel a decentralizálást kívánta szolgálni. Már tavaly márciusi pápaválasztást megelőző "előkonklávén" is felmerült több bíboros részéről az igény, mely szerint nagyobb beleszólást kell biztosítani a helyi egyházak számára.

Csakhogy a világegyházban, illetve az egyes püspöki konferenciáknál inkább a passzivitás a jellemző, kevés a kezdeményezőkészség. A Vatikán-szakértő emlékeztet arra, hogy bár az egyházi hierarchia nem foglal állást a vatikáni reformokkal kapcsolatban, egy sor olyan honlap jelent meg a világhálón, amelyek nyíltan a pápa ellen próbálják hangolni a közvéleményt.

Az olasz újságíró a nem éppen kedvező előjelek ellenére meg van győződve róla, hogy a reformok változásokat hoznak majd a katolikus egyház életében. "Ha a következő hét évben két vagy három szinódust rendeznek, s a helyi püspöki konferenciák azt tapasztalják, nekik is van beleszólási joguk, akkor visszafordíthatatlanokká válnak az egyházfő reformjai" - vélekedett.

Ez aztán a Kúria teljes átalakulását eredményezi, hiszen nem itt hozzák majd meg a legfontosabb döntéseket, hanem "a püspökök hasznos eszközévé válik". Ez persze nem egyszerű folyamat - ismeri el Politi. A Kúria ugyanis az eltelt évszázadok folyamán az egyház afféle főparancsnokságává vált, amely a helyi püspöki konferenciákat is kormányozza.

Szerző
Frissítve: 2014.07.02. 21:58