Orbán a népbűvölő

Ismerik Thomas Mann elbeszélését a Mario és a varázsló címűt? A fasizálódás mechanizmusát írta meg. A hipnotizőr Cippola mindenkit hatalmába kerít, a végén Mariot is, a pincérfiút, akit rábír, hogy csókoljon szájon egy rút embert. Amikor Mario magához tér, lelövi Cippolát. Orbán Posványoson előállt egy varázslattal: Magyarországból illiberális, munkavilágú, talán az unión kívüli társadalmat fog építeni. Nem fognak hiányozni az uniós milliárdok? Egyúttal megkérdezem: nem fél, hogy lesznek akik felébrednek a "varázslatból", és nem hisznek tovább?

Így tervezze pihenését

Publikálás dátuma
2014.08.06. 07:18

Három munkanap-áthelyezés szerepel a 2015. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet-tervezetben, amelyet a kormányzati portálon tettek közzé. 

A rendelet hatálya kiterjedne minden munkáltatóra és az általuk foglalkoztatottak munkarendjére, kivéve a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatókat, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjét.
Még meg sem kezdődött a 2014-15-ös tanév, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma már ismertette, mikor lesz szünet az 2014/15 tanévben:
Őszi szünet: 2014. október 27-től 31-ig, előtte utolsó tanítási nap: október 22., szerda
utána első tanítási nap november 3., hétfő.
Téli szünet: 2014. december 22-től 2015. január 2-ig, előtte utolsó tanítási nap december 19., péntek, utána első tanítási nap 2015. január 5., hétfő.
Tavaszi szünet: 2015. április 2-től 7-ig.
Nyári szünet: 2015. június 16-tól
Piros betűs ünnepek, munkaszüneti napok, amikor nincs tanítás:
október 23. (csütörtök), november 1. (szombat), december 24-25-26 (szerda-csütörtök-péntek), január 1. (csütörtök), húsvét: április 6. (hétfő), munka ünnepe: május 1. (péntek), pünkösd: május 25. (hétfő)

Szerző

Kis mosoly, kis borravaló

A magyarok nagy része megszokásból ad borravalót, de maga akar dönteni annak mértékéről, a többség ezért elutasítja a számlába beépített szervizdíjat. 

A kézbe adott jutalom mértékének meghatározásakor egyébként a kedves, segítőkész kiszolgálás fontosabb, mint a szolgáltatás minősége. A magyarok többsége elfogadja és megszokta a borravaló intézményét - derül ki egy több mint 13 ezer résztvevő megkérdezésével zajló felmérésből, amelyet az Év Szállása verseny keretében a Szallas.hu készített. Négyből csak egy ember mondta, hogy legszívesebben eltörölné ezt a szokást.

A megkérdezettek nagy része ugyanakkor nem támogatja sem a számlán feltüntetett szervizdíjat, sem azt, ha a borravalót a szolgáltató beépíti az árakba: tízből nyolcan ragaszkodunk ahhoz, hogy magunk dönthessünk a plusz összeg mértékéről.

Arról, hogy mennyit adunk, megoszlik a fizetővendégek és a turizmusban dolgozók véleménye: a szolgáltatók szerint a többség maximum 5 százalékot ad, míg a vendégek 85 százaléka ennél nagyobb mértékben szokta kiegészíteni a számla végösszegét. Nyolcból egy ember kapott már negatív megjegyzést a túl kevés borravaló miatt.

A magyarok több mint 60 százaléka mondta azt, hogy elsősorban a kedves, segítőkész kiszolgálást díjazza a borravalóval. A Szallas.hu kutatása online megkérdezéssel zajlott, az adatok felvételére 2014. július 22. és 28. között került sor. A nem reprezentatív felmérés eredményei 13 303 magyar lakos és 112 magyarországi szállásadó válaszain alapulnak.

Szerző
Frissítve: 2014.08.05. 22:05