Ugyanazt esszük mindnyájan?

Publikálás dátuma
2014.08.31. 09:15
Fotó: Facebook
Bár sok pozitív oldala van, a globalizáció kevésbé előnyös arcát mutatja a konyhában, mivel a többségében támogatott étkezési modellek veszélyeztetnek különböző, a kihalás szélén lévő termékeket. A kutatók és a környezetvédők riadót fújtak az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának egy tanulmányában. 

Egy olyan egységes piacon, amelyen a magas energiatartalmú, proteinben és zsírban bővelkedő élelmiszerek az irányadók, a termények homogenizálódnak, sok vidék elveszíti a jellegzetességét.

Búza, rizs és szója: az a kevés fajta, amelyben az emberiség leginkább bízott, ezt követik a magas energiatartalmú növények termesztése, mint az olajpálma és a napraforgó, amelyek származékait tömegesen az iparban használják fel. Azonban egyre ritkábban lehet találkozni a cirokkal, a kölessel és a rozsmezőkkel a mi égöveinken. Ezeket egészen a legutóbbi évekig, az afrikai népek tekintették életfontosságúaknak. A szokásoknak ez a változása súlyos következményeket idéz elő a földek számára: a rotáció hiánya valamint az intenzív és ipari kihasználás elszegényíti azokat. Egy másik probléma, amely nem kevésbé jelentős a növények szempontjából: az alapvető termények megfertőződése esetén más alternatívákkal kellene számolni.

Az International Center for Tropical Agriculture által vezetett kutatásokból kitűnt, hogy az étrend folyamatban lévő homogenizálódása legalább ötven év óta hordoz negatív következményeket a táplálkozásra és az élelmiszer termékeinek globális biztonságára nézve. A jelenlegi nyugati étrend uniformizálása sok afrikai és ázsiai országban kedvez a jóléti állam betegségei növekedésének – a magas vérnyomástól a cukorbetegségen át a metabólikus szindrómáig – amelyek kapcsolatban vannak a magas feldolgozottságú ételek túlzott fogyasztásával.

Eduardo Missioni orvos és a milánói Bocconi egyetem kutatója szerint „a piacok egységesítése egyre gyorsabb, és különböző globális erők az egyes államokra gyakorolt politikai befolyásukkal károsan hatnak az egészségre. Központi koordinációra lenne szükség azért, hogy ne engedjék meg a multinacionálisoknak, hogy csak a profit maximalizálására gondoljanak.”

Vittorio Sironi a milánói Bicocca egyetem kutatóközpontjának igazgatója azt vallja, hogy „az étrendi alkalmazkodás nehézségei, a gasztronómiai sajátosságok elveszítése, és az egzotikus ételek fogyasztása azzal a kockázattal járnak, hogy zavart okoznak egy sor kulináris kérdésben, és bizonytalanságot okoznak az étrend megválasztásában.” A modern ismeretek az élelmiszerek tápértékéről, és a kapcsolódó kockázati tényezőkről, amelyek meghatározzák az étrendet, jelentik a megelőzés alapját. „Korlátozva a zsír, a cukor és a só fogyasztását, és maximálisan az alkoholét is, határozottan ellensúlyozni lehet a rák, és a szív- és érrendszeri betegségek kifejlődését, valamit késleltetni lehet a megöregedés hatásait” mondja a professzor.

 

Szerző

Díjazzák az egészséges munkahelyeket

Akár háromszoros megtérülést is hozhat a munkavállalók egészségébe fektetett összeg egy-egy vállalatnak. Ráadásul a dolgozók rendszeres mozgása növeli a kreativitást, szerepet játszik a hatékony munkavégzésben és közösségépítő hatása van. A Legfittebb Munkahely Felmérés második alkalommal indul hazánkban azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi egészségfejlesztés fontosságára, és hogy díjazza a dolgozók egészségéért aktív szerepet vállaló hazai vállalatokat. 

Akár háromszoros megtérülést is hozhat a munkavállalók egészségébe fektetett összeg egy-egy vállalatnak. Ráadásul a dolgozók rendszeres mozgása növeli a kreativitást, szerepet játszik a hatékony munkavégzésben és közösségépítő hatása van. A Legfittebb Munkahely Felmérés második alkalommal indul hazánkban azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi egészségfejlesztés fontosságára, és hogy díjazza a dolgozók egészségéért aktív szerepet vállaló hazai vállalatokat.

Számtalan kutatás is bizonyította már, hogy a munkavállalók jó egészségi állapota serkentőleg hat a cég gazdasági növekedésére. Egy fitt munkavállaló jobban koncentrál, motiváltabb a munkában, ritkábban betegszik meg és rövidebb időt tölt betegszabadságon. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ma Magyarországon egy munkavállaló átlagosan nyolc napot hiányzik a munkahelyéről betegség miatt, ami éves szinten 32 millió munkanap kiesést okoz. Erre a problémára szeretné felhívni a figyelmet a tavaly alapított Legfittebb munkahely felmérés.

A Legfittebb munkahely felmérés és Díj azzal a céllal jött létre, hogy feltérképezze a magyarországi munkaerőpiac egészségi állapotát, mozgáskultúráját, valamint feltárja a fejlesztendő területeket és cselekvésre ösztönözze a munkavállalókat és a munkáltatókat egyaránt. A 2013-ban indult kezdeményezéshez idén az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) Egészségkommunikációs Központja is csatlakozott, amely szakmai támogatóként és tanácsadóként segíti a program sikerességét.

A résztvevő vállalatok azon túl, hogy pontos képet kapnak dolgozóik fittségi állapotáról, megismerhetik jelenlegi helyzetüket és piaci pozíciójukat ezen a területen, valamint tanácsadásban is részesülhetnek. A felmérés mellett a szervezők kis-, közép-, és nagyvállalat kategóriában díjazzák is a versenyképességről összetetten és felelősen gondolkodó, a rendszeres testmozgást támogató vállalatok és dolgozóik teljesítményét.

2013-ban a felmérésre 34 vállalat és szervezet jelentkezett, a kérdőívet több mint 2500 munkavállaló töltötte ki. A szervezők idén 2014. szeptember 30-ig várják a vállalatok jelentkezését a legfittebbmunkahely.hu és az egeszseg.hu  weboldalakon.

Szerző

Így éld túl az allergiaszezont!

Publikálás dátuma
2014.08.28. 17:52
Fotó: Samsung.
Augusztus elején még javában tombol az allergiaszezon és sokan vannak, akiknek ez a nyár végével sem múlik el. Te is unod már az állandó tüsszögést, orrfolyást? Nem muszáj azonnal gyógyszerekért nyúlnod, néhány apró lépéssel a minimálisra csökkentheted a szervezetedet érő pollenterhelést, és megszabadulhatsz a szintén allergiát okozó poratkáktól és penészgombától is. A mérnökök folyamatosan figyelemmel kísérik azokat az allergéneket, amelyek kellemetlen mindennapokat okoznak az allergiásoknak, így fejlesztették ki azokat légkondicionálókat, amelyek megtisztítják levegőt, így otthonodat könnyedén pollenmentes övezetté alakíthatod. 

Ritkán nyisd ki az ablakot!
A friss levegőre akkor is szükséged van, ha éppen kint 15 növény pollenje terjeng. A szellőztetést viszont jobb, ha nem reggel 5 és 10 óra közé időzíted, hiszen a virágpor koncentráció ekkor a legmagasabb. Szeles, száraz időben főleg ne nyiss ablakot! A lakás levegőjének cseréjét a legkönnyebben egy légkondicionálóval oldhatod meg, hiszen ezek a készülékek megtisztítják a levegőt, így nemcsak arról gondoskodnak, hogy otthonod a legnagyobb hőségben is kellemesen hűvös legyen, hanem arról is, hogy a pollenek elől legyen hova menekülnöd. A Samsung legújabb AF9000 légkondicionálója ennél is tovább megy, hiszen a Zero Filter és VirusDoctor technológiának köszönhetően megtisztítja a levegőt a láthatatlan kórokozóktól és vírusoktól.

Rendszeresen tisztítsd a légkondicionálót!
Ha légkondicionálót használsz, mindig ügyelj a tisztítási előírások betartására, a szűrőket rendszeresen tartsd tisztán. A Zero Filtert akár te is könnyen kimoshatod, nem kell légkondi szerelőkre várnod, ha szeretnél biztos lenni abban, hogy a legtisztább levegő jut a lakásodba. Ne aggódj, nem kell az egész készüléket szétcsavaroznod, a borítást feszegetned, hiszen a Samsung légkondicionáló Easy Filtere a készülék tetején, kívül helyezkedik el, ezáltal könnyen kiszedheted, tisztíthatod, végül pedig visszaszerelheted.

Takaríts gyakrabban!
Az allergiás rohamok megelőzésében nagyon fontos a rendszeres porszívózás és ágyneműcsere: az allergiaszezonban porszívózz naponta-kétnaponta, az ágyneműket, takarókat pedig minden héten legalább 60 fokon mosd ki. Ha súlyosabb allergiában szenvedsz, használj a takarításhoz kesztyűt és maszkot. Ne felejtsd el, úton útfélen virágpor ragad az arcodra, ruhádra, így ha hazaérsz, dobd a ruhádat azonnal a szennyes kosárba, és ha teheted, zuhanyozz le, moss hajat. Ha háziállatot tartasz otthon róluk se feledkezz meg: érdemes a kutyusodat is megfürdetnedha az esti sétáltatásból hazaérsz.

Ne csak a virágporra gondolj!
Allergiát azonban nem csupán a gyomok, pollenek, hanem a penészgombák is okozhatnak, amelyet a gombák által termelt spórák váltanak ki. A nedves, párás levegő segíti a növekedésüket, ezért nem célszerű sok növényt tartani a párásabb szobákban, hiszen a virágföld kedvez a penészgombák terjedésének. A zuhanytálcát, kádat, csempéket sem árt épp ezért speciális penészgomba-ölő oldattal rendszeresen tisztítani. Az AF9000 párátlanítja a levegőt, amely meggátolhatja a penész kialakulását, amely később számos légzési probléma fő kiváltó oka lehet.

Szerző