Előfizetés

Három településnél is harmadfok felett tetőzhet a Rába

A Rábán a harmadfokú készültség szintje feletti tetőzésre számítanak a szakemberek a Vas és Győr-Moson-Sopron megye határán fekvő Ragyogónál, de lejjebb, Vágnál és Árpásnál is - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedd délelőtt a honlapján.

Győr közelében, Gyirmótnál 30-50 centiméterrel haladja majd meg a vízszint a másodfokú készültség határát. Mórichidánál a Marcal további lassú áradása várható, az ár kedvezőtlen esetben elérheti az elsőfokú készültség szintjét. 

Folyamatos viszont a Sopron környéki vízfolyások, köztük az Ikva apadása. A Cuhai-Bakony-ér Bőnynél hétfő délutántól még lassan áradt, de a tetőzésig összesen 15 centiméternyi szintemelkedést prognosztizálnak a szakemberek.

Közel ezer ajánlóívet nem vittek vissza a jelöltek

A nem végleges adatok szerint 955 ajánlóívet nem vittek vissza az önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az októberi választáson indulni szándékozó jelöltek összesen körülbelül 200 ezer ajánlóívet kértek ki a választási irodáktól az ajánlások gyűjtésére. Ebből 955-öt nem vittek vissza a határidőig. 

A képviselő- és polgármesterjelölteknek a jelöltbejelentésre nyitva álló határidőig, szeptember 8-án 16 óráig kellett leadniuk az összes ajánlóívet, a megyei listás valamint országos nemzetiségi választáson induló jelölőszervezeteknek szeptember 9-én 16 óráig.   Minden határidőben vissza nem vitt ajánlóív után tízezer forint bírságot szabnak ki a választási bizottságok. 

Az országgyűlési választás idején összesen 1,9 milliárd forint bírságot szabtak ki a bizottságok azért, mert a jelöltek, jelölőszervezetek nem vitték vissza az ajánlásgyűjtő íveket.

Robbanótest lehet az M0-son

Lezárták az M0-s egy szakaszát egy feltételezett robbanótest miatt. 

A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje elmondta: az M0-s első kilométerénél feltehetően egy tüzérségi lövedéket találtak. A tűzszerészi munkálatok idejére 200 méteren mindkét irányban lezárták a pályát. A környéken torlódásra kell készülni.