Előfizetés

MSZP: Adatokat gyűjt a XVI. kerületi polgármester

A mai napon Dr. Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökéhez fordultam, mert véleményem szerint a XVI. kerületi polgármester jogszabályi felhatalmazás nélkül kér személyes adatokat a kerület lakosaitól - olvasható Kolozs András közleményében.

A közlemény így folytatódik:

A Szövetség a XVI. Kerületért képviselői szeptember 10-én a XVI. kerületi közétkeztetési helyzet javítására több javaslatot fogadtattak el a kerületi önkormányzati képviselő-testület ülésén. A polgármester ennek kapcsán többek között egy véleményeket összegyűjtő Facebook csoportot alapított, melyben a tagság feltételeként a kerületi szülőktől olyan adatok megadását kéri gyermekeikről, melyek alapján a gyermek és a szülő egyértelműen beazonosíthatóvá válik.

Úgy vélem, a polgármester nem csupán szabálytalanul kezdett adatgyűjtésbe, de az így megszerzett adatok esetleges későbbi felhasználása is kérdéseket vet fel. Ezért kértem állásfoglalást Dr. Péterfalvi Attilától az adatvédelmi hatóság elnökétől.
A közétkeztetés ügye az egyik legégetőbb probléma országszerte, így a XVI. kerületben is, ezért a Szövetség a XVI. Kerületért képviselőjelöltjei a lehető legszélesebb, a szülők igényeit maximálisan tartalmazó megoldást akarnak elérni. Ehhez azonban csak törvényes eszközöket kívánunk felhasználni és erre szólítjuk fel a kerület többi politikusát – így a polgármestert – is.

Kolozs András,
Szövetség a XVI. Kerületért önkormányzati képviselőjelöltje,
az MSZP XVI. kerületi elnöke

Pásztor Albert: "Nincs mire várnunk"

Miskolc egykori, sikeres polgármesteréről, Szentpáli Istvánról nevezte el programját Pásztor Albert, a borsodi megyeszékhely függetlenként induló, a baloldali pártok által támogatott polgármesterjelöltje. Csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: Szentpáli polgármesteri időszakában Miskolc legtöbb korábbi problémája megoldódott, a közbiztonságtól kezdve az infrastrukturális hiányok felszámolásáig.

Pásztor Albert közölte: véleménye szerint a miskolciak változást akarnak, sürgetnek, "változás és siker kell végre Miskolcon. Nincs mire várnunk, nincs elvesztegetni való újabb négy év, nincs még egy olyan nagyváros ma Magyarországon, mely annyira vágyna a sikerre, mint Miskolc, tapintható, érezhető az a tenni akarás, amire a miskolciak képesek a sikerért."

Mint mondta: a miskolciak változást akarnak környezetükben, a mindennapokban, a hangulatukban, a városban ahol élnek, nem akarnak többé a negatív hírek élén lenni, nem akarnak többé kudarcokat.
"Sikert akarnak! - szögezte le, hozzátéve: "Miskolc ma bajban és csapdában van, túszul ejtette a várost a gazdasági kilátástalanság, a rosszkedv, a szembenállás és a várostól idegen politikai, gazdasági érdekek."

Fogalmazása szerint: öregszik a város népessége, öngerjesztő folyamat indult meg azzal, hogy egy jobb élet reményében ma már szinte mindenki közvetlen környezetében van olyan család, aki elhagyta a várost, elment innen, öngerjesztő folyamat indult el, mert az elvándoroltak gyermekei már nem Miskolcon fognak megszületni.
Miskolcon nincs elég munkahely, általánosan is ismert szociális problémák ma már robbanással fenyegetnek, veszélybe kerültek az országos hírű oktatási intézmények - hangoztatta Pásztor Albert.

Elmondta: elkészült a Szentpáli-terv, amely a sikeres Miskolc elérésének programja, ebben öt évre meghatározzák az irányt, októbertől a többséget a városért tenni akarók jelentik majd, pártoktól függetlenül.
Miskolc és a miskolciak nem lehetnek többé ellenzékben - mondta Pásztor Albert, aki szerint a Szentpáli-terv minden korosztály kérdéseivel foglalkozik, fiataloknak és időseknek egyaránt válaszokat ad.
Szentpáli István 1902–től tíz éven át volt Miskolc polgármestere, nevéhez fűződik Miskolc törvényhatóságú joggal felruházott várossá emelése, 1912 és 1917 között a város parlamenti képviselője volt.

A kormány költözése megfélemlíti a budai Várban élőket

Az Együtt-PM szerint a budai Várban élők attól félnek, hogy ki kell költözniük lakásaikból, mert a kormány áttelepülése miatt kisajátítják az ingatlanokat.

A szövetség csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea társelnök azt mondta, tudomásuk szerint már lakások és kisboltok bérlői is kaptak olyan figyelmeztetést, hogy el kell hagyniuk az ingatlant.

A képviselő a tervezett kormányzati költözésről úgy fogalmazott az "értelmetlen, esztelen beruházás" részleteiről semmit nem lehet tudni, mert nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva titkosították a közbeszerzések részleteit.
Szabó Tímea felszólította a miniszterelnököt, hogy tegyen le a "megalomán terveiről" és ezek helyett az ország és az itt élők problémáival foglalkozzon, a közbeszerzéseket pedig tegye átláthatóvá.

Váradiné Naszályi Márta, az Együtt-PM I. kerületi polgármesterjelöltje azt mondta, a budai Várban lakók és dolgozók félnek, mert a kiemelt kormányzati beruházás és a kisajátítási törvény miatt senkinek az ingatlanjai nincsenek biztonságban.
Kijelentette, hogy az ingatlanbérlésekről szóló döntések Nagy Gábor Tamás polgármester hozza meg, azokra a képviselő-testület nem lát rá. Az Együtt-PM viszont meg fogja védeni a Várban lévő lakásokat, kezdeményezni fogja a kisajátítási törvény egyes rendelkezéseinek visszavonását - jelentette ki.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a kampány során a Várban élők és dolgozók is azt mondták nekik, hogy többen már hivatalos értesítést kaptak arról, hogy költözniük kell. Szabó Tímea ehhez hozzátette, ezeket az iratokat ők nem látták, de annyi helyről hallották ezt a hírt, hogy "ez nem lehet már csak egy puszta szóbeszéd".

Kurucz Éva kormányszóvivő az új kormány kabinet első, június 6-án tartott üléséről adott tájékoztatásában jelentette be, hogy a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-ig, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet.