Végéhez közeleg a Basescu-korszak

Publikálás dátuma
2014.10.14. 07:37
Basescu már csak néhány hétig maradhat román államfő FORRÁS: FACEBOOK
Tizennégyen pályáznak Traian Basescu tíz év után megüresedő tisztségére Romániában. Ha most rendeznék az államfőválasztás első fordulóját, akkor a jelenlegei miniszterelnök, a 42 éves szocialista pártelnök, Victor Ponta győzne. De több mint fél hónap van hátra a kampányból és nem tudni mit húz ki még búcsúzóul bűvészkalapjából a harcot soha fel nem adó Basescu. Eddig már három megabotrányt hozott a kampány, amely abban a tekintetben is egyedi, hogy két magyar és egy szász jelölt is indul a legmagasabb román állami tisztségért.

Nem kapott hosszú pihenőt a miniszterelnök, bekavartak az oroszok. Múlt héten, csütörtökön a bírák és ügyészek szakmai testületeként működő Legfelső Bírói Tanács (CSM) vizsgálatot kezdeményezett ellene, amiért az orosz Lukoil egyik romániai cégvezetője ellen indított bűnügyi vizsgálat negatív következményei miatti aggodalmának adott hangot. (A CSM a másik testület, amely megnyilatkozásai kapcsán mindig elhangzik, hogy Basescu befolyása alatt áll.)

A Lukoil botrány sem aprópénzekről szól. Az ügyészség 230 millió eurós kárt okozó pénzmosással és adócsalással gyanúsítja Andrej Bogdanovot, a Ploiesti-i Petrotel-Lukoil kőolaj-finomító vezérigazgatóját, ezért zár alá helyezte a cég nyersanyag- és árukészletének egy részét. A Lukoil-csoport alelnöke emiatt kilátásba helyezte, hogy bezárják a Ploiesti-i finomítót, de hét végén az újranyitás mellett döntöttek.

A bírói testület azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy a kieső adóbevételek és a munkahelyek miatti nyilvános aggodalmával nyomást gyakorolt az ügyészekre, ami az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértéseként értelmezhető. Pontaerre úgy reagált, hogy tiszteletben tartja az ügyészek függetlenségét, de felelőtlenség lett volna részéről azt állítani, hogy nem érdekli egy, a román államkasszába havonta 100 millió dollárnyi adót befizető és 3500 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás sorsa.

MonicaMacovei független államfő jelölt, aki egykoron még Basescu volt pártjának,a PDL-nek volt az igazságügyi minisztere és a korrupció ellenes ügyészség legnagyobb támogatója, mondhatni anyja, azonnal azzal vádolta meg Pontát, hogy jobban érdekli az orosz érdekek védelme, mint az igazság kiderítése és az államot ért kár megtérítése.

Basescu pedig a finomító esetleges bezárásának meglebegtetésére azzal válaszolt, hogy Románia nem tűri el, hogy a Lukoil fenyegetőzéssel próbáljon leállítani egy bűnügyi vizsgálatot: ha az orosz cég Romániában akar maradni, akkor be kell tartania a román törvényeket.

Bár Románia rákfenéje a korrupció, a korrupciós botrányok pedig valósak, de a korrupció ellenes harc inkább csak politikai eszköz az ellenfél lejáratására. Mivel az elmúlt évek során emiatt eléggé hitelét vesztette, vélhetően az elnökválasztás kimenetelét sem tudja befolyásolni.

Szerző

A régi arcokra szavaztak Boszniában

Bár az első hírek arról szóltak, hogy női tagja is lesz a vasárnap megválasztott, háromtagúő boszniai államelnökségnek a szerb Zeljka Cvijanovic személyében, a központi választási bizottság délutáni közlése szerint végül ellenfele, Mladen Ivanic került a grémiumba.

Az elnökség bosnyák tagjának Bakir Izetbegovicot választották meg, aki 33 százalékot szerzett. Az elnökséget horvát részről Dragan Covic, a Horvát Demokratikus Közösség boszniai szárnyának vezetője (HDZ BiH) képviseli majd.

A voksoláson - ahogyan azt már az 1995-ös daytoni egyezmény aláírása óta megszokhattuk - az egyes nemzetiségek saját etnikai pártjaikra voksoltak. A bosnyák-horvát entitásban választás legnagyobb győztese a Demokratikus Akciópárt (SDA), legnagyobb vesztesei pedig a 2010-es voksoláson még az élen végzett szociáldemokraták (SDP BiH).

A SDA 28 százalékot kapott, második lett a Demokratikus Front (DF) 15 százalékkal. Ami a koalíciós együttműködést illeti, az SDA-val szívesen lépne koalícióra az államelnökség előző horvát tagja, Zeljko Konsic által vezetett DF-fel.

Bár egyes, közvetlenül a vasárnapi választás előtt nyilvánosságra hozott felmérések szerint a szerb entitásban elveszítheti első helyét Milorad Dodik, ez azonban nem következett be, mintegy tízezer vokssal előzte meg ellenfelét, a Szerb Demokrata Pártot (SNS) irányító Ognjen Tadicot.

Dodik a szerb entitás politikai életét évek óta meghatározó független szociáldemokraták (SNSD) nevű párt tagjai. A választási bizottság szerint a részvételi arány 54,14 százalék volt.

A szerb entitásban magasabb, 57 százalékos volt a részvételi arány, a bosnyák-horvát föderációban 52,73 százalék. Boszniában sokan kiábrándultak a politikai elitből. Februárban sok ezren vonultak az utcákra, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

Szerző

Erőszakot provokál a hongkongi vezetés?

Publikálás dátuma
2014.10.14. 07:35
Tovább tüntetnek Hongkongban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHRIS MCGRATH
Kaotikus jelenetek játszódtak le tegnap Hongkongban. Először a rendőrség kezdte meg lebontani a fiatalok barikádjait, majd a helyi bűnszövetkezet, a triád tagjai támadtak a békésen tüntetőkre.

A rendőrség elsősorban a fémbarikádok leszedésére koncentrált. Ezeket eredetileg a rendőrök maguk állítottak fel a tüntetések kezdetén. Ezek mögé akarták ugyanis visszaszorítani az aktivistákat.

Később azonban feltehetően a maffiához köthető, álarcot viselő személyek támadtak a demokráciát követelő fiatal aktivistákra. A tüntetők azonban ellenálltak, így összecsapásokra került sor közöttük - közölte az AFP hírügynökség. Az egyik tüntető szerint a rájuk támadók "bűnözőknek tűntek". Több személyes holmijukat is elvették tőlük.

A rendőrség megpróbálta szétválasztani a csoportokat. A tüntetők azt skandálták: "tartóztassátok le a triád tagjait". A triád meglehetősen rossz hírű bűnszövetkezet. Tagjai számos gyilkosságot hajtottak végre, részt vesznek a drog- és emberkereskedelemben - s még hosszasan lehetne folytatni a sort.

Az olasz Camorrával, az orosz és a korzikai maffiával is kapcsolatban állnak. A triád ma is befolyásos szervezet, hírek szerint mind a Pekinghez hű hongkongi vezetés, mind a tüntetők meg akarták nyerni partnernek. Úgy tűnik azonban, a triád a hatalom gyakorlói mellett tette le a garast.

Másfél hete összecsapásokra került sor a maffia tagjai és a tüntetők között, akkor is brutálisan megtámadták a békés megmozdulások résztvevőit. Bár a rendőrség az alvilág több tagját vette őrizetbe, a tüntetők azzal vádolták a rendfenntartókat, nem védték meg őket kellőképpen.

Helyi lapok szerint rejtély, miért avatkozott be a maffia a konfliktusba, s mit ajánlhatott neki a Pekinghez hű vezetés. Néhány száz tüntető az Admirality és Cuseway Bay negyed három különböző pontján töltötte az éjszakát. Hétvégén ugyan ismét fellángoltak a megmozdulások, miután a helyi kormányzat lemondta a tárgyalásokat a tüntetőkkel, tegnap viszont ismét alábbhagyott a tiltakozás lendülete.

Médiaértesülések szerint egy civilruhás rendőr arra kérte az aktivistákat Mong Kokban, hogy oldják fel az egyik utca blokádját. Ők azonban elutasították ezt. Hongkong vitatott kormányzója, Leung Csun-jing vasárnap a TVB helyi televízióban bejelentette, kizárt, hogy Peking teljesítené a tüntetők követelését, s lehetővé tenné, hogy független, Peking által nem jóváhagyott személy is indulhasson a következő, 2017-es kormányzóválasztáson.

"Erre semmi esély sincs" - hangoztatta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormányzat továbbra is tárgyalásokra törekszik a megmozdulások résztvevőivel, de mozgalmuk már "ellenőrizhetetlenné vált". Szerinte a gazdasági központok blokádja nem maradhat fent az idők végezetéig. Kifejtette, ha szükséges, "minimális erőszakot" alkalmaznak a negyedek blokádjának feloldásáért.

A tüntetők is egyre inkább attól tartanak, hogy elszabadul a pokol Hongkongban. A "triádok" feltűnése a város utcáin azt mutatja, hogy a regionális kormány erőszakot akar kiprovokálni, s egy esetleges káoszt kihasználva verné le a demokratikus megmozdulásokat. Joshua Wong ellenzéki vezető óva intett az erőszaktól.

Diáktársa, Lester Shum pedig azzal vádolta a városvezetést, hogy nem hajlandó megbeszéléseket folytatni a politikai reformokról. Mint mondta, levelet kíván intézni Hszi Csin-ping kínai elnöknek, amelyben bizonyítani kívánja, hogy mozgalmuk békés és demokratikus.

Továbbra is van esély arra, hogy tárgyalásokra kerül sor a helyi kormány és az ellenzék között. Legalábbis erre utalt a városvezetés egy tagja, Regina Ip, aki szerint a tárgyalásokra ezen a héten sort keríthetnek.

Szerző
Frissítve: 2014.10.13. 22:19