Basescu vádol, Tőkés lázad

Augusztusban lebegtette meg Traian Basescu román államfő, hogy a november 2-i elnökválasztás jelöltjei között egy ügynök is van, de csak most, alig két héttel a választás előtt nevezte meg. Hétfő este a Realitate hírtelevízióban azt állította, hogy az elnöki tisztségre pályázóVictor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) ügynöke volt 1997 és 2001 között.

Ponta a megmérettetés legnagyobb esélyese, egyben Basescu legnagyobb ellenfele. A két és fél éves kényszerű politikai elnök - miniszterelnök társbérletet kettejük konfliktusa végigkísérte.

Basescu sem a nyáron, sem most nem tudta konkrét bizonyítékokkal alátámasztani állítását, a SIE főnök Teodor Melescanu, aki maga is államfőjelölt, ugyanis államtitokra hivatkozva megtagadta tőle ennek igazolását. Basescu jelezte, Ponta "úgyis le fogja tagadni", de mint fogalmazott, "róla mindig tudtam, hogy hazug", ám a kémfőnök magatartását meglepőnek nevezte.

Victor Ponta a képviselőház honlapján közzétett önéletrajza szerint 1995 és 1998 között a bukaresti első kerületi bíróságon dolgozott ügyészként, majd 1998 és 2001 között a legfőbb ügyészség korrupcióellenes részlegére került, ahol pénzügyi-gazdasági bűncselekményekre szakosodott. Ebben az időszakban Görögországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban vett részt szakmai továbbképzéseken.

Kelemen Hunor RMDSZ elnöke és államfőjelöltje a bejelentésre úgy reagált, hogy Románia nemzetközi hitelét rontja a titkos ügynök botrány, őt pedig nem győzte meg Basescu arról, hogy Ponta ügynök volt.

Kelemen többek között azt vetette fel, hogy Basescu eddig miért nem fedte fel az ügynök kilétét, illetve azt, hogy kétszer is kormányfővé nevezte ki Victor Pontát, akkor nem volt tudomása a múltjáról?

Az RMDSZ államfőjelöltje ugyanakkor leszögezte: nem ért egyet azzal, hogy a titkosszolgálatok a parlamentbe, a kormányba, az igazságszolgáltatásba és más fontos állami intézménybe beférkőzzenek.

Meglepőt lépett Tőkés László formációja, az Erdélyi Magyar Néppárt is. Az EMNP hétfő este közölte, önkéntesei részt vettek a Fidesz szolnoki és pécsi kampányában, és számítanak a fideszes politikusok jelenlétére a romániai elnökválasztás kampányában.

"Hoppál Péter kulturális államtitkár, a pécsi Fidesz elnöke megköszönte az erdélyiek támogatását, a helyi Fidesz vezetői pedig ígéretet tettek arra, hogy a romániai államelnök-választás kampányában jelenlétükkel is segíteni fogják a Néppárt munkáját" - áll az EMNP közleményében.

Mindez azonban óvatos zsarolásnak tűnik, hiszen Tőkés pártja Orbán Viktor és a nemzetpolitikai vezetés akarata ellen, támogatása nélkül indított önálló jelöltet a román elnökválasztáson, amelyen így a két magyar jelölt egymás esélyeit rontja.

Szerző
Frissítve: 2014.10.14. 22:13

Előkerült a kis vezér

Publikálás dátuma
2014.10.15. 07:36
Dél-Koreában tüntetnek a kis vezér északi rémuralma ellen FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHUNG SUNG-JUN
Fellélegezhet a világ: több mint öt hétig, negyven napig tartó eltűnése után ismét felbukkant Észak-Korea kis vezére, Kim Dzsong Un. A Rodong Sinmun pártlap közölt róla képeket, amelyek arról árulkodnak: szó sincs puccsról, észak-koreai változásokról. Továbbra is ő Észak-Korea teljhatalmú ura.

Először a KCNA hírügynökség közölte, hogy Kim Dzsong Un felkeresett egy újonnan, tudósok számára emelt épületegyüttest a Viszong nevű negyedben. Később a pártlap jelentetett meg fotósorozatot, amelyből kiderült, vezető pártkáderek kísérték el felderítő útjára.

Hatalmas összeg luxuscikkekre

Elképesztő összeget, 644 millió amerikai dollárt költött Észak-Korea luxuscikkekre - állította egy dél-koreai parlamenti képviselő. Ez kétszer annyi, mint amennyit Kim Dzsong Un apja, Kim Dzsong Il fordított erre a nem éppen nemes célra.

Bár e cikkeket a szankciók miatt nem lehetne bevinni az országba, Phenjan rendszeresen megkerüli az ellene hozott intézkedéseket. Főként alkoholt, órákat, táskákat, kozmetikumokat, drágaköveket és szőnyegek "importálnak". Az említett összegből 3,6 millió tonna kukoricát és 1,5 millió tonna rizst vásárolhatna az ország.

Az egyik lakásban aztán helyet foglalt, egy botra támaszkodott, s minden bizonnyal rendkívül értékes tanácsokat fogalmazott meg az építkezések menetéről, vagy éppen a belső lakberendezésről. Egyik kísérője szervilisen jegyezte fel egy papírra fontos gondolatait.

Sem a KCNA, sem a pártlap nem közölte, mikor került sor a fontos eseményre, sem a Rodong Sinmun, de valószínűleg egy nappal korábban, hétfőn történhetett a látogatás. "Tudósunk hazafiak, akik egész életüket arra áldozzák, hogy gazdag, erős nemzetet építsünk.

Bizonyították azt, nem léteznek határok a tudományban, szocialista hazájuk és

pártjuk segítik őket" - jelentette ki a kis vezér a tudósítás szerint. Mivel videofelvételt nem hoztak nyilvánosságra a KCTV-ben, nem tudni, sántított-e, amint az a nyári róla készült felvételeken látható volt.

A kis vezér felbukkanásáig nem telt el nap, hogy ne foglalkozott volna valamely világlap eltűnésének kérdésével. Ugyan a Kim család sarjának egy ízben már 21 napra nyoma veszett, még 2012-ben, ezúttal negyven napig nem tűnt fel a nyilvánosság előtt. Különösen két eset keltett feltűnést: szeptember 9-én az ő távollétében ünnepelték Észak-Korea megalapítását, október 10-én pedig a Munkapárt megalakítását.

Feltűnő volt továbbá az is, hogy az ország vezetőinek egészségi állapotáról sosem beszámoló phenjani televízió néhány hete azt közölte, a kis vezér rosszul érzi magát. De milyen kór gyötörhette? Bokasérülést szenvedett, amikor egy laktanyában tett látogatást?

Cukorbeteg lett? Köszvény miatt nem tud rendesen járni? Netalán dohányzásának negatív következményei okozták bajait? Egy német orvos, aki állítólag nemrégiben találkozott a kis Kimmel azt állította, belső elválasztású mirigyeivel adódtak problémák.

Apja, Kim Dzsong Il esetében nem is számított igazán hírnek, ha hetekre eltűnt a nyilvánosság elől. Féktelen életvitele miatt több betegség is gyötörte, előfordult, hogy hónapokig nem lehetett látni. Fia azonban láthatóan élvezi a reflektorfényt, szinte naponta bukkant fel koncerteken, katonai parádékon. Nem hiányozhatott a helyi síparadicsom, illetve a phenjani vidámpark átadójáról sem.

Néhány héttel "eltűnése" után észak-koreai menekültek álltak elő azzal az elmélettel, hogy valójában már nem is ő irányít. A hadsereg vezetése megelégelte azt, hogy semmihez sem ért, miközben parancsokat osztogat. A legdrámaibb találgatás szerint valójában politikai puccs áldozata lett, s házi őrizetben tartják.

A hatalomátvétel oka lehet az is, hogy a hatalmi elit egy részét megrendítette, 2013 decemberében milyen hidegvérrel végzett nagybátyjával, a kínai kapcsolat erősítését szorgalmazó Dzsang Szong Tekkel - hangzott az elmélet 

Kim Dzsong Un leváltásából kiindulóknak egyvalamiben igaza van: politikája eddig teljes csőd, külpolitikája pedig valósággal katasztrofális következményekkel járt. Kínának kezd nagyon elege lenni a megzabolázhatatlan szomszédból, Peking ezért az eltelt években mind szorosabbra vonta kapcsolatait Szöullal.

Phenjan a "húzd meg-ereszd meg" stratégiáját követte Dél-Koreával kapcsolatban, ami abból állt, hol a megszokott háborús retorikát alkalmazta a déli szomszéddal szemben, hol készségét fejezte ki a béketárgyalásokra. Ez a kettős taktika semmiféle eredménnyel sem járt.

Észak-Korea ugyan nyitna más államok felé azután, hogy Kína egyre inkább kezdi elengedni a kezét, de az ideológiai akadályok miatt nincs lehetőség valódi közeledésre. Bár az Ázsia játékok zárónapján magas rangú észak-koreai küldöttség érkezett a dél-koreai Incseonba a marsall helyettese, Hvang Pjong Szo vezetésével (a tegnapi fényképfelvételeken ő is feltűnt a Kim Dzsong Un mellett), lényegében semmit sem értek el, Pak Gun Hje elnök sem fogadta tagjait.

A phenjani médiumok be sem számoltak a látogatásról, a Dél-Koreával szembeni észak-koreai retorika pedig mit sem változott azóta.Phenjan ugyan már évek óta azon mesterkedik, hogy nukleáris föld alatti robbantásaival atomhatalomnak tekintsék, s az Egyesült Államok egyenrangú ellenfélként kezelje, ez a taktika sem jött be: minden erőfeszítése ellenére mindmáig senki sem veszi komolyan.

Kim Dzsong Un külpolitikája abban tér el apjáétól, hogy - amint azt nagybátyja kivégzése is mutatta - egyre jobban eltávolodik Kínától. Öntörvényű személyiség, akinek minden lépésén látható, mennyire tapasztatlan, s nincs is tisztában döntéseinek következményeivel.

Ezért is tekinthető veszélyes vezetőnek. Az eltűnése alatti időszakban az észak-koreai televízió, a KCTV beszámolói alapján sem lehetett következtetni arra, hogy bármi változás történt volna az országban. A Kim család tagjai továbbra is elmaradhatatlan szereplői voltak az egyes műsoroknak.

Ha a kis Kimet letartóztatták volna, azonnal "elvarázsolták" volna a képernyőről. Miután például Dzsang Szong Teket kivégezték, kivágták az archív videofelvételekről, kiretusálták a régebbi fényképekről.

Bár Észak-Koreában a hadsereg a legszervezettebb és leghatalmasabb intézmény, s egyedül a katonaság vezetői lennének képesek sarokba szorítani a diktátort, valójában nagyon csekély az esély egy katonai puccsra. Észak-Korea nem afrikai ország. Más egykori kommunista államokhoz hasonlóan itt is depolitizálták a hadsereget azzal a céllal, hogy ne válhasson a Munkapárt, a hatalmi elit riválisává.

Az eltűnés "drámai" heteiben az észak-koreai helyzetet jól ismerő déli orgánumok, a dél-koreai titkosszolgálat, a Chosun Ilbo napilap, valamint a Daily North Korea portálja egytől egyig úgy vélték, nem történt változás az észak-koreai hatalmi struktúrában, s továbbra is a kis vezér irányít. Nekik volt igazuk.

A Daily NK egyébként néhány napja azt írta, Észak-Koreában az a szóbeszéd terjedt el, hogy Kim Dzsong Un bokasérülést szenvedett. A honlap helyi forrásokra hivatkozva úgy értesült, hogy bal bokáját műtötték meg. Ez a hír "futótűzként terjedt el az országban" - írta a Daily NK.

A kis Kim távolléte azért rányomta bélyegét a mindennapokra. A Munkapárt megalapításának 69. évfordulója alkalmából rendezett múlt heti megemlékezésen elmaradt a nagyszabású ünnepség. Bár az ilyenkor megszokott módon felolvasó esteket tartottak a gyárakban, az ünnep csúcsának tartott rendkívüli ételosztás ezúttal elmaradt.

A nagyobb eseményekkor, így például Kim Ir Szen, vagy Kim Dzsong Il születésnapján élelmiszerrel, csokikkal "kedveskednek" az embereknek. Ez is a pszichikai hadviselés része. Az a cél, hogy már gyermekkoruktól fogva ráneveljék az embereket arra: ezek az ünnepek valami nagyon jó dolgot jelentenek.

Kim Dzsong Un azonban visszatért, így minden mehet tovább a régi kerékvágásban. Dél-koreai lapok szerint azonban túlzás lenne azt állítani, hogy a helyieket nagyon érdekelte volna hőn szeretett diktátoruk egészségi állapota. Mivel megkezdődött az őszi betakarítás, sokkal jobban foglalkoztatja őket az, mekkora fejadagra számíthatnak majd az elkövetkező időszakban.

Frissítve: 2014.10.14. 22:04

Előkerült a kis vezér

Publikálás dátuma
2014.10.15. 07:36
Dél-Koreában tüntetnek a kis vezér északi rémuralma ellen FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHUNG SUNG-JUN
Fellélegezhet a világ: több mint öt hétig, negyven napig tartó eltűnése után ismét felbukkant Észak-Korea kis vezére, Kim Dzsong Un. A Rodong Sinmun pártlap közölt róla képeket, amelyek arról árulkodnak: szó sincs puccsról, észak-koreai változásokról. Továbbra is ő Észak-Korea teljhatalmú ura.

Először a KCNA hírügynökség közölte, hogy Kim Dzsong Un felkeresett egy újonnan, tudósok számára emelt épületegyüttest a Viszong nevű negyedben. Később a pártlap jelentetett meg fotósorozatot, amelyből kiderült, vezető pártkáderek kísérték el felderítő útjára.

Hatalmas összeg luxuscikkekre

Elképesztő összeget, 644 millió amerikai dollárt költött Észak-Korea luxuscikkekre - állította egy dél-koreai parlamenti képviselő. Ez kétszer annyi, mint amennyit Kim Dzsong Un apja, Kim Dzsong Il fordított erre a nem éppen nemes célra.

Bár e cikkeket a szankciók miatt nem lehetne bevinni az országba, Phenjan rendszeresen megkerüli az ellene hozott intézkedéseket. Főként alkoholt, órákat, táskákat, kozmetikumokat, drágaköveket és szőnyegek "importálnak". Az említett összegből 3,6 millió tonna kukoricát és 1,5 millió tonna rizst vásárolhatna az ország.

Az egyik lakásban aztán helyet foglalt, egy botra támaszkodott, s minden bizonnyal rendkívül értékes tanácsokat fogalmazott meg az építkezések menetéről, vagy éppen a belső lakberendezésről. Egyik kísérője szervilisen jegyezte fel egy papírra fontos gondolatait.

Sem a KCNA, sem a pártlap nem közölte, mikor került sor a fontos eseményre, sem a Rodong Sinmun, de valószínűleg egy nappal korábban, hétfőn történhetett a látogatás. "Tudósunk hazafiak, akik egész életüket arra áldozzák, hogy gazdag, erős nemzetet építsünk.

Bizonyították azt, nem léteznek határok a tudományban, szocialista hazájuk és

pártjuk segítik őket" - jelentette ki a kis vezér a tudósítás szerint. Mivel videofelvételt nem hoztak nyilvánosságra a KCTV-ben, nem tudni, sántított-e, amint az a nyári róla készült felvételeken látható volt.

A kis vezér felbukkanásáig nem telt el nap, hogy ne foglalkozott volna valamely világlap eltűnésének kérdésével. Ugyan a Kim család sarjának egy ízben már 21 napra nyoma veszett, még 2012-ben, ezúttal negyven napig nem tűnt fel a nyilvánosság előtt. Különösen két eset keltett feltűnést: szeptember 9-én az ő távollétében ünnepelték Észak-Korea megalapítását, október 10-én pedig a Munkapárt megalakítását.

Feltűnő volt továbbá az is, hogy az ország vezetőinek egészségi állapotáról sosem beszámoló phenjani televízió néhány hete azt közölte, a kis vezér rosszul érzi magát. De milyen kór gyötörhette? Bokasérülést szenvedett, amikor egy laktanyában tett látogatást?

Cukorbeteg lett? Köszvény miatt nem tud rendesen járni? Netalán dohányzásának negatív következményei okozták bajait? Egy német orvos, aki állítólag nemrégiben találkozott a kis Kimmel azt állította, belső elválasztású mirigyeivel adódtak problémák.

Apja, Kim Dzsong Il esetében nem is számított igazán hírnek, ha hetekre eltűnt a nyilvánosság elől. Féktelen életvitele miatt több betegség is gyötörte, előfordult, hogy hónapokig nem lehetett látni. Fia azonban láthatóan élvezi a reflektorfényt, szinte naponta bukkant fel koncerteken, katonai parádékon. Nem hiányozhatott a helyi síparadicsom, illetve a phenjani vidámpark átadójáról sem.

Néhány héttel "eltűnése" után észak-koreai menekültek álltak elő azzal az elmélettel, hogy valójában már nem is ő irányít. A hadsereg vezetése megelégelte azt, hogy semmihez sem ért, miközben parancsokat osztogat. A legdrámaibb találgatás szerint valójában politikai puccs áldozata lett, s házi őrizetben tartják.

A hatalomátvétel oka lehet az is, hogy a hatalmi elit egy részét megrendítette, 2013 decemberében milyen hidegvérrel végzett nagybátyjával, a kínai kapcsolat erősítését szorgalmazó Dzsang Szong Tekkel - hangzott az elmélet 

Kim Dzsong Un leváltásából kiindulóknak egyvalamiben igaza van: politikája eddig teljes csőd, külpolitikája pedig valósággal katasztrofális következményekkel járt. Kínának kezd nagyon elege lenni a megzabolázhatatlan szomszédból, Peking ezért az eltelt években mind szorosabbra vonta kapcsolatait Szöullal.

Phenjan a "húzd meg-ereszd meg" stratégiáját követte Dél-Koreával kapcsolatban, ami abból állt, hol a megszokott háborús retorikát alkalmazta a déli szomszéddal szemben, hol készségét fejezte ki a béketárgyalásokra. Ez a kettős taktika semmiféle eredménnyel sem járt.

Észak-Korea ugyan nyitna más államok felé azután, hogy Kína egyre inkább kezdi elengedni a kezét, de az ideológiai akadályok miatt nincs lehetőség valódi közeledésre. Bár az Ázsia játékok zárónapján magas rangú észak-koreai küldöttség érkezett a dél-koreai Incseonba a marsall helyettese, Hvang Pjong Szo vezetésével (a tegnapi fényképfelvételeken ő is feltűnt a Kim Dzsong Un mellett), lényegében semmit sem értek el, Pak Gun Hje elnök sem fogadta tagjait.

A phenjani médiumok be sem számoltak a látogatásról, a Dél-Koreával szembeni észak-koreai retorika pedig mit sem változott azóta.Phenjan ugyan már évek óta azon mesterkedik, hogy nukleáris föld alatti robbantásaival atomhatalomnak tekintsék, s az Egyesült Államok egyenrangú ellenfélként kezelje, ez a taktika sem jött be: minden erőfeszítése ellenére mindmáig senki sem veszi komolyan.

Kim Dzsong Un külpolitikája abban tér el apjáétól, hogy - amint azt nagybátyja kivégzése is mutatta - egyre jobban eltávolodik Kínától. Öntörvényű személyiség, akinek minden lépésén látható, mennyire tapasztatlan, s nincs is tisztában döntéseinek következményeivel.

Ezért is tekinthető veszélyes vezetőnek. Az eltűnése alatti időszakban az észak-koreai televízió, a KCTV beszámolói alapján sem lehetett következtetni arra, hogy bármi változás történt volna az országban. A Kim család tagjai továbbra is elmaradhatatlan szereplői voltak az egyes műsoroknak.

Ha a kis Kimet letartóztatták volna, azonnal "elvarázsolták" volna a képernyőről. Miután például Dzsang Szong Teket kivégezték, kivágták az archív videofelvételekről, kiretusálták a régebbi fényképekről.

Bár Észak-Koreában a hadsereg a legszervezettebb és leghatalmasabb intézmény, s egyedül a katonaság vezetői lennének képesek sarokba szorítani a diktátort, valójában nagyon csekély az esély egy katonai puccsra. Észak-Korea nem afrikai ország. Más egykori kommunista államokhoz hasonlóan itt is depolitizálták a hadsereget azzal a céllal, hogy ne válhasson a Munkapárt, a hatalmi elit riválisává.

Az eltűnés "drámai" heteiben az észak-koreai helyzetet jól ismerő déli orgánumok, a dél-koreai titkosszolgálat, a Chosun Ilbo napilap, valamint a Daily North Korea portálja egytől egyig úgy vélték, nem történt változás az észak-koreai hatalmi struktúrában, s továbbra is a kis vezér irányít. Nekik volt igazuk.

A Daily NK egyébként néhány napja azt írta, Észak-Koreában az a szóbeszéd terjedt el, hogy Kim Dzsong Un bokasérülést szenvedett. A honlap helyi forrásokra hivatkozva úgy értesült, hogy bal bokáját műtötték meg. Ez a hír "futótűzként terjedt el az országban" - írta a Daily NK.

A kis Kim távolléte azért rányomta bélyegét a mindennapokra. A Munkapárt megalapításának 69. évfordulója alkalmából rendezett múlt heti megemlékezésen elmaradt a nagyszabású ünnepség. Bár az ilyenkor megszokott módon felolvasó esteket tartottak a gyárakban, az ünnep csúcsának tartott rendkívüli ételosztás ezúttal elmaradt.

A nagyobb eseményekkor, így például Kim Ir Szen, vagy Kim Dzsong Il születésnapján élelmiszerrel, csokikkal "kedveskednek" az embereknek. Ez is a pszichikai hadviselés része. Az a cél, hogy már gyermekkoruktól fogva ráneveljék az embereket arra: ezek az ünnepek valami nagyon jó dolgot jelentenek.

Kim Dzsong Un azonban visszatért, így minden mehet tovább a régi kerékvágásban. Dél-koreai lapok szerint azonban túlzás lenne azt állítani, hogy a helyieket nagyon érdekelte volna hőn szeretett diktátoruk egészségi állapota. Mivel megkezdődött az őszi betakarítás, sokkal jobban foglalkoztatja őket az, mekkora fejadagra számíthatnak majd az elkövetkező időszakban.

Frissítve: 2014.10.14. 22:04