Háborús irodalmi időgép

Publikálás dátuma
2014.11.24. 06:45
Nem volt olyan akkor élt magyar író, akit nem érintett volna valamilyen módon az első világháború A SZERZŐ FELVÉTELE
Ady Endréről tudjuk, hogy az első világháború mélyen megrázta, és arra késztette, hogy átértékelje költői hitvallását. Az egész emberiséget sújtó öldöklést a költőfejedelemnek tartott művész nemzeti tragédiának fogta fel, a négyéves háború alatt verseskötetet sem adott ki. De vajon tudjuk-e, hogyan hatott a háború Kosztolányira, vagy éppen Kassák Lajosra? A Petőfi Irodalmi Múzeum „Maradni szégyen, veszni borzalom” – Magyar írók az első világháborúban című kiállítása többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A Petőfi Irodalmi Múzeum első világháborús kiállítása magyar írók és költők szemszögéből mutatja be a száz éve kitört első világháborút.

A látványos tárlat rendkívül gazdag dokumentumanyaggal szolgál látogatóinak: elsősorban a múzeum tulajdonában lévő tárgyi emlékek, korabeli irodalmi művek tekinthetőek meg, de emellett számtalan író, költő személyes dokumentumai, többek között naplórészletek, feljegyzések és levelek sokasága is tanulmányozható a hanganyagok mellett.

Az egykori Károlyi-palota termeiben a tárlat anyaga előbb a hátországot, aztán a front környezetét idézi meg, ez a tematikus felépítettség jellemzi az egész tárlatot.

Ez a módszer lehetőséget ad arra, hogy a korabeli dokumentumokat segítségül hívva, elkülönítse a háború nyújtotta kettősséget, vagyis a kezdeti, néhány hónapos fellángolást, az otthon maradottak helyzetét, valamint a front szikár kegyetlenségét.

A rendkívül dinamikus berendezési elv értelmében két különálló bejáratot és kijáratot alakítottak ki. A termek megközelítésekor viszont elkerülhetetlenül találkozunk a háború előttről származó utópiákkal.

Karinthy Frigyes az Időgép című művében úgy fogalmaz, hogy a huszadik században elképzelhetetlen olyan háború, amely két hónapnál tovább tart.

„A magyarságnak vége. A mi életünknek már vége. A költészetnek vége. Az európai műveltségnek vége.” – Kosztolányi Dezső például ekképpen foglalta összes baljóslatait a háború kitörésekor, tudjuk a felesége visszaemlékezéseiből.

Az ekkor már költőfejedelemnek tartott Ady Endre – aki hangsúlyos szerepet kapott a kiállításon – pedig azt írja Csinszkának, elsírta magát Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége szarajevói megölésének hírére, a később a fronton szenvedélybetegsége feletti kontrollját elvesztő Csáth Géza pedig el sem hitte, hogy igaz lehet a szörnyű merénylet híre mindaddig, míg másnap meg nem erősítették azt a lapok.

Már ezekből a háború legelső szakaszából származó emlékekből is kitűnik, hogy nem volt a korban olyan magyar író, akit ne érintett volna valamilyen módon a háború.

A mozgósítási hirdetmények, manifesztumok mellett kiállították azt a visszaemlékezést is, amely leírja, hogyan úszta meg Ady a besorozást: „foghiány és jobb lábujj nagyfokú elgörbülése” miatt találták alkalmatlannak a költőt.

Voltak, akik kezdetektől ellenezték a világháborút, egyesek például Móricz Zsigmondot Nobel-békedíjra találták méltónak a háború-ellenes novelláiért.

A haditudósító Molnár Ferenc pedig felsőbb engedéllyel egészen a lövészárkokig mehetett sajtókarszalagjával. Ezúttal megtekinthetőek a Molnár kísérője által készített exkluzív felvételek is.

A háborúellenes szerzők közül a Babits-hagyaték is értékes darabokkal képviselteti magát, eredeti kézzel írt versei és verstöredékei mellett Recitatív című kötetének, illetve az Elza pilóta vagy a tökéletes társadalom című regényének első példánya is megtekinthető.

A már említett alkotókon kívül, a háborúban tényleges szerepet vállaló írók adta szemléletmód mellett a kiállítás teljességét Gulácsy Lajos, Vaszary János és Rippl-Rónai József festményei, számtalan grafika és korhű emléktárgyak szolgáltatják.

Mindezek mellett olyan ritkán látott felvételeket is bemutatnak, mint a gyermekével és apjával látható Kosztolányi, illetve a Kaffka Margit kisfiát fegyverrel ábrázoló fotó.

Ezek a személyes dokumentumok csak még erőteljesebbé teszik a magánemberként is helyt álló művészek belső vívódásait.

Varga Katalin, a kiállítás kurátora a tárlat létrejöttét eredményező két évet felölelő intenzív munkát elsősorban szöveg- és íróorientáltnak nevezi, hiszen a kor íróinak nyelvén szerette volna bemutatni a háborút.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság fő támogatásával létrejött „Maradni szégyen, veszni borzalom” kiállítás elmondása szerint jóval nagyobb lehetett volna, kezdetben felmerült benne, hogy többek között a korabeli öltözködés, étkezési szokások illetve az iskolai tankönyveken keresztül is bemutassa a 1914-18 között időszakot.

„Az elsődleges szempont a minél tágabb látókör kialakítása volt. Azt hiszem, a háborús témákat feldolgozó publicisztikai, szépirodalmi művek bemutatásával reális képet adhatunk a háborúkultúra hazai megjelenéséről, de az itt bemutatott írók nem pusztán a nyilvánosság előtt elhangzott szavaikkal jelennek meg a termekben, a privát szféra is hangsúlyossá válik” – fogalmazott Varga Katalin kurátor.

A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása másfél évig, 2016. január 10-ig tekinthető meg. Sokszínűsége miatt várhatóan minden korosztály örömét leli az élményszerű megjelenítésben, bár Varga Katalin a tárlat célcsoportját a diákoktól kezdve a legidősebbek korosztályig jelöli meg.

Azok számára, akik még mélyebben meg szeretnék ismerni íróink lelki világát, pacifista, vagy éppen háborúpárti írásaikat, azok számára tárlatvezetést és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek.

Volt kormányfő őrizetben

Publikálás dátuma
2014.11.24. 06:36
José Sócrates még miniszterelnökként Brüsszelben FORRÁS: EURÓPAI UNIÓ
Súlyos korrupcióval gyanúsítják a volt portugál kormányfőt. José Sócratest, aki 2005-2011 között állt a lisszaboni kormány élén, a repülőtéren vették őrizetbe, amikor hazaérkezett Párizsból. Három másik személyt is letartóztattak.

Adócsalással, pénzmosással, okmányok hamisításával vádolják egyebek mellett a volt miniszterelnököt. José Sócratest 2005-ben választották meg, az általa vezetett szocialista kormány abszolút többséggel kormányzott.

Felemás „aranyvízum” program

A Pedro Passos Coelho vezette középjobb lisszaboni kormányra is árnyékot vet egy korrupciós ügy, a minap kirobbant vízumbotrány. Az elmúlt két évben mintegy egymilliárd eurónyi (1,25 milliárd dollár) befektetés fejében 1775 „aranyvízumot” adtak ki tehetős üzletembereknek, többségükben kínaiaknak.

Ám az eredetileg a gazdasági beruházások élénkítését célzó program Portugáliában sajátosan működött, nemcsak működőtőke-behozatallal lehetett megváltani egy-egy (öt év múlva állandó tartózkodási engedélyt érő) „aranyvízumot”, hanem síma ingatlanvásárlással is.

November 13-án a rendőrség 11 embert tartóztatott le, köztük a portugál határőrizeti ügynökség vezetőjét, gyanús vízumügyletek miatt. A portugál belügyminiszter, Miguel Macedo, noha személyesen valószínűleg nem érintett, benyújtotta lemondását. Több európai állam, így Görögország, Spanyolország, Lettország és Magyarország is nyújt hasonló kedvezményeket, írta a londoni Economist.

Portugália gazdasága felfelé ívelő szakaszban volt, de a pénzügyi válság nyomán a lisszaboni kabinet kénytelen volt mentőcsomagért folyamodni.

Sócrates állapodott meg a 78 milliárd dolláros csomag feltételeiről a trojkával, a Nemzetközi Valuta Alap (IMF), az Európai Unió, valamint az Európai Központi Bank (ECB) képviselőivel.

Szigorú megszorító intézkedéseket kellett bevezetni, a szocialisták népszerűsége mélyre zuhant, s elveszítették a következő választást. Sócrates 2011-ben távozott hivatalából.

Leköszönése óta a francia fővárosban él, sajtójelentések szerint igencsak nagy lábon. Párizsban filozófiai tanulmányokat folytatott, 2013 óta tévékommentátorként is működött.

A volt kormányfő őrizetbe vételét szombaton jelentették be, Sócrates éjfélig tartó maratoni ülésen hallgatta meg a bíróság, s vasárnap is folytatódott a kihallgatása. A lakását is átkutatták.

Azt nem tudni, hogy a vádak Sócrates hivatali idejében elkövetett tettekre

vonatkoznak-e. Az őrizetbe vételek előtt számos helyen razziát tartottak, mintegy 60 rendőr, vámtiszt, nyomozó részvételével.

Portugáliában az elmúlt hónapokban különféle korrupciós ügyekben több magas rangú kormánytisztviselőt, üzletembert letartóztattak.

A kisebbik ibériai országban ugyanakkor a demokrácia helyreállítása óta ez az első alkalom, hogy volt miniszterelnököt ültethetnek a vádlottak padjára.

Őrizetbe vették mások mellett Sócrates barátját, Carlos Santos Silva építési vállalkozót, a Lena csoport vezetőjét, Goncalo Ferreirát, egy másik építési vállalat, a Proengel ügyvédjét, illetve Joao Perna sofőrt.

Korrupciós vádakkal már korábban őrizetbe vették Ricardo Espírito Santo Salgadót, az Espírito Santo üzleti csoport vezetőjét, aki egykor Sócrates fő gazdasági tanácsadója volt.

A botrány súlyos csapás a portugál szocialistákra, véli az Expresso című hetilap elemzője, Ricardo Costa, aki a Financial Timesnak nyilatkozott.

Az ellenzéki szocialisták az élen álltak a népszerűségi listákon, s azt remélték, ismét hatalomra kerülhetnek a jövő októberben esedékes parlamenti választásokon.

Sócrates kormányfőként a Szocialista Pártot is vezette, így a tagságot megrázta a volt miniszterelnök őrizetbevétele.

Antonio Costa, a középbal tömörülés főtit a párttagoknak küldött üzenetében hangsúlyozta: mindenkit sokkolt a letartóztatás, de a személyes szolidaritás ellenére a párt tiszteletben tartja az igazságszolgáltatás függetlenségét, s nem akarja befolyásolni a vizsgálatot.

Portugália ugyan időközben már lezárta az uniós mentőprogramot, s a hitelminősítők javítottak adósbesorolásán, de 2015-re is további szükségintézkedések várhatók. Lisszabonban kedden szavaznak a költségvetésről, amely valamelyest lazít a deficitcélon.

Szerző

Volt kormányfő őrizetben

Publikálás dátuma
2014.11.24. 06:36
José Sócrates még miniszterelnökként Brüsszelben FORRÁS: EURÓPAI UNIÓ
Súlyos korrupcióval gyanúsítják a volt portugál kormányfőt. José Sócratest, aki 2005-2011 között állt a lisszaboni kormány élén, a repülőtéren vették őrizetbe, amikor hazaérkezett Párizsból. Három másik személyt is letartóztattak.

Adócsalással, pénzmosással, okmányok hamisításával vádolják egyebek mellett a volt miniszterelnököt. José Sócratest 2005-ben választották meg, az általa vezetett szocialista kormány abszolút többséggel kormányzott.

Felemás „aranyvízum” program

A Pedro Passos Coelho vezette középjobb lisszaboni kormányra is árnyékot vet egy korrupciós ügy, a minap kirobbant vízumbotrány. Az elmúlt két évben mintegy egymilliárd eurónyi (1,25 milliárd dollár) befektetés fejében 1775 „aranyvízumot” adtak ki tehetős üzletembereknek, többségükben kínaiaknak.

Ám az eredetileg a gazdasági beruházások élénkítését célzó program Portugáliában sajátosan működött, nemcsak működőtőke-behozatallal lehetett megváltani egy-egy (öt év múlva állandó tartózkodási engedélyt érő) „aranyvízumot”, hanem síma ingatlanvásárlással is.

November 13-án a rendőrség 11 embert tartóztatott le, köztük a portugál határőrizeti ügynökség vezetőjét, gyanús vízumügyletek miatt. A portugál belügyminiszter, Miguel Macedo, noha személyesen valószínűleg nem érintett, benyújtotta lemondását. Több európai állam, így Görögország, Spanyolország, Lettország és Magyarország is nyújt hasonló kedvezményeket, írta a londoni Economist.

Portugália gazdasága felfelé ívelő szakaszban volt, de a pénzügyi válság nyomán a lisszaboni kabinet kénytelen volt mentőcsomagért folyamodni.

Sócrates állapodott meg a 78 milliárd dolláros csomag feltételeiről a trojkával, a Nemzetközi Valuta Alap (IMF), az Európai Unió, valamint az Európai Központi Bank (ECB) képviselőivel.

Szigorú megszorító intézkedéseket kellett bevezetni, a szocialisták népszerűsége mélyre zuhant, s elveszítették a következő választást. Sócrates 2011-ben távozott hivatalából.

Leköszönése óta a francia fővárosban él, sajtójelentések szerint igencsak nagy lábon. Párizsban filozófiai tanulmányokat folytatott, 2013 óta tévékommentátorként is működött.

A volt kormányfő őrizetbe vételét szombaton jelentették be, Sócrates éjfélig tartó maratoni ülésen hallgatta meg a bíróság, s vasárnap is folytatódott a kihallgatása. A lakását is átkutatták.

Azt nem tudni, hogy a vádak Sócrates hivatali idejében elkövetett tettekre

vonatkoznak-e. Az őrizetbe vételek előtt számos helyen razziát tartottak, mintegy 60 rendőr, vámtiszt, nyomozó részvételével.

Portugáliában az elmúlt hónapokban különféle korrupciós ügyekben több magas rangú kormánytisztviselőt, üzletembert letartóztattak.

A kisebbik ibériai országban ugyanakkor a demokrácia helyreállítása óta ez az első alkalom, hogy volt miniszterelnököt ültethetnek a vádlottak padjára.

Őrizetbe vették mások mellett Sócrates barátját, Carlos Santos Silva építési vállalkozót, a Lena csoport vezetőjét, Goncalo Ferreirát, egy másik építési vállalat, a Proengel ügyvédjét, illetve Joao Perna sofőrt.

Korrupciós vádakkal már korábban őrizetbe vették Ricardo Espírito Santo Salgadót, az Espírito Santo üzleti csoport vezetőjét, aki egykor Sócrates fő gazdasági tanácsadója volt.

A botrány súlyos csapás a portugál szocialistákra, véli az Expresso című hetilap elemzője, Ricardo Costa, aki a Financial Timesnak nyilatkozott.

Az ellenzéki szocialisták az élen álltak a népszerűségi listákon, s azt remélték, ismét hatalomra kerülhetnek a jövő októberben esedékes parlamenti választásokon.

Sócrates kormányfőként a Szocialista Pártot is vezette, így a tagságot megrázta a volt miniszterelnök őrizetbevétele.

Antonio Costa, a középbal tömörülés főtit a párttagoknak küldött üzenetében hangsúlyozta: mindenkit sokkolt a letartóztatás, de a személyes szolidaritás ellenére a párt tiszteletben tartja az igazságszolgáltatás függetlenségét, s nem akarja befolyásolni a vizsgálatot.

Portugália ugyan időközben már lezárta az uniós mentőprogramot, s a hitelminősítők javítottak adósbesorolásán, de 2015-re is további szükségintézkedések várhatók. Lisszabonban kedden szavaznak a költségvetésről, amely valamelyest lazít a deficitcélon.

Szerző