Előfizetés

Százmilliós kártérítés a fekete sereg áldozatának

Publikálás dátuma
2014.12.05. 06:15
Az egészségében megrendült Szántai Attlia az ítélethirdetést hallgatja a Fővárosi Ítélőtáblán FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
Százmilliós kártalanítást ítélt meg a fekete sereg néven ismertté vált banda egyik, évekre ártatlanul bebörtönzött áldozatának jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. Szántai Attila a megpróbáltatások során maradandó egészségromlást szenvedett, láthatóan súlyosan megrendült egészségi állapotban érkezett a per csütörtöki tárgyalására.

A fővárosban motelt, éttermet üzemeltető Szántai Attilára 2000 végén szabadították rá a fekete sereget a bűnözőkkel együttműködő rendőrök.

Őt és családját hónapokon át védelmi pénzért zsarolták, fenyegették, bántalmazták, mígnem Szántai Attila jogszerűen tartott fegyverével a saját otthonánál rálőtt támadóira, akik közül egy meghalt, egy életveszélyesen megsebesült.

Ezután Szántai Attilát ítélték jogerősen 13 év fegyházra, ráadásul bandatagok közé zárták, akiktől további súlyos bántalmazásokat kellett elszenvednie, miközben a családját továbbra is fenyegették.

Szántai Attila 6 év 9 hónap után került szabadlábra. 2012-ben mentették fel jogerősen a vádak alól.

A megpróbáltatások során maradandó egészségromlást elszenvedő, láthatóan súlyosan megrendült egészségi állapotban érkezett a polgári per csütörtöki tárgyalására, ahol az ítélőtábla jogerősen százmillió forint nem vagyoni kártalanítás megfizetésére kötelezte az alperes magyar államot.

A tábla szóbeli indoklásában elmondta, hogy az emberi élet az alaptörvény szerint is a legfontosabb érték, "nincs ára", nincs olyan kártérítés, amely alkalmas lenne arra, hogy az ebben az ügyben bekövetkezett hátrányokat kompenzálná, az elvett éveket, a tönkretett életet nem lehet kárpótolni.

A szóbeli indoklás kitért arra, hogy a felperes majdnem hét évet töltött a legszigorúbb büntetés-végrehajtási intézetben, a szabadságelvonás kirívó mértékű volt, az okozott hátrányok pedig életre szólóak.

Jován László ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen, az állam által okozott szenvedésnek, szabadságelvonásnak, jogtiprásnak ára kell, hogy legyen.

Emlékeztetett arra is, hogy néhány éve például az UD Zrt.-nek a Belügyminisztérium egy perbeli egyezséggel jóval több mint kétszázmillió forintot fizetett a cég jó hírének megsértése miatt.

A fekete sereg ügyében a több mint egy évtizeddel ezelőtt elkövetett cselekmények, védelmi pénzek szedése, tartozásbehajtás, erőszakos bűncselekmények és fegyveres leszámolások miatt folyt büntetőeljárás többtucatnyi vádlott ellen.

A bíróság a házi őrizetből külföldre menekülő Magyar Róbertet tényleges életfogytiglanra, több társát pedig tíz évet meghaladó szabadságvesztésre ítélte 2012-ben.

Az eljárások adatai szerint a fekete sereg akár több száz embert is tudott mozgósítani az alvilági erődemonstrációkra.

Eladták a Budapest Bankot

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2014.12.05. 06:00
Varga Mihály miniszter szerint a külföldi tulajdonú bankok felelősek a hitelkereslet lanyhaságáért FOTÓ: MTI/SOÓS LAJOS
Ami hetek óta bizonyosnak látszott - és a tegnapi Magyar Közlönyben már meg is jelent a döntés - a Budapest Bankot (BB) megvásárolja a magyar állam. Varga Mihály az MKB-t követő újabb visszaállamosítást azzal indokolta, hogy ezáltal az MKB és a BB szinergiáit jobban ki tudják majd használni. A nemzetgazdasági miniszter a rendkívüli szóvivői tájékoztatón arról is beszélt, hogy a végleges ár az átvilágítás után dől el. A változásról az ügyfeleket már értesítették is.

A Budapest Bank (BB) - a mérlegfőösszeg alapján - a hazai bankranglistán a nyolcadik helyet foglalja el, gyakran a legnagyobb középbanknak szokták hívni. Mindeddig az amerikai General Electric (GE) tulajdonában lévő pénzintézet a hazai bankvilág egyik legeredményesebb szereplője volt. Varga Mihály gazdasági miniszter a vásárlás tényén kívül a kormányszóvivői tájékoztatón arról is beszámolt, hogy a BB nyereséges, a devizahitelesekkel kapcsolatos gondoktól kevésbé sújtott, a hitelkártya piacon viszont jelentős szerepet betöltő bank. A vállalati hitelállománya 274, a lakossági pedig 285 milliárd forintot tesz ki. A tervek szerint a tranzakció 2015 nyarára zárulhat le. A vételárat pedig csak azután tudják közölni, amikor a pénzintézet átvilágítása befejeződött. A miniszter azonban érzékeltette, hogy a könyv szerinti értéknek megfelelő lesz az ár.

Az adásvételre azért kerülhet sor, mert a GE korábban arról döntött, hogy a világ különböző pontjain működő olyan pénzintézeteit eladja, amelyeknek tevékenysége nem kapcsolódik szorosan az ipari profiljához. A közelmúltban így tettek a lengyelországi bankjukkal is. De, mint az amerikai óriáscéget jól ismerő egyik szakember lapunknak elmondta, az Egyesült Államok egyik legjelentősebb hitelkártya társaságát is eladták, ugyanakkor megtartják azt a lízingcégüket, amely az általuk gyártott repülőgép hajtóművek forgalmazásához köthető. A GE-nek szerencséje volt, hogy a magyar állam vevőként jelentkezett, mert hazánkban egyre nehezebb bankot eladni az ismeretes bankellenes intézkedések - pénzintézeti különadó, tranzakciós illeték, a devizahitelesek "megmentéséhez" köthető, a hitelintézetek számára jelentős veszteségek - miatt.

A miniszter arról is beszélt, hogy a jelenlegi nem megfelelő mértékű hitelezés oka az, hogy a külföldi tulajdonosok kiviszik az országból a profitot, ami úgymond itthon is maradhatna. Banki szakemberek tagadják Varga Mihály érveit, szerintük a miniszter hamisan érvel, hiszen a még nyereséges bankok profitja is zsugorodik, a bankszektor egésze 2014. első félévében veszteségessé vált.

Az sem állja meg a helyét, hogy a kevesebb bank nagyobb versenyt teremt. A kormány ugyanis fontolgatja, hogy az ugyancsak állami tulajdonban lévő MKB Bankkal összevonja majd a BB-t, de erről nem született döntés. Varga Mihály közölte: egyik pénzintézetet sem kívánják hosszabb távon állami tulajdonban tartani, azonban később is kizárólag hazai tulajdonost tudnak elképzelni. (Ennek módszerét a Takarékbank kapcsán már ismerjük!) Egy-két éven belül megtörténhet - a kormány szándékai szerinti - az eladás. A miniszter a későbbi bankvásárlási szándékról kérdező újságíróknak azt mondta: ha valaki tud eladó bankot, akkor szóljon.

A kormány a Magyar Közlöny tegnapi számában utasította Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a BB-t a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. vegye meg. A végleges részvény adásvételi szerződés megkötésének határideje: 2015. júniusa. Az MFB Zrt. nyújt majd hitelt a Corvinusnak, az állam kezessége mellett. A tranzakciót a kormány nemzetgazdasági stratégiai érdekűnek nyilvánította, így elkerülhetik azt, hogy a Gazdasági Versenyhivatal az ügyletet versenyfelügyeleti szempontból vizsgálja. A tulajdonosi jogokat az MFB Zrt. fogja gyakorolni. Az ügyfeleket a BB a tulajdonosváltásról már értesítette.

"Vasárnapi zár" - Most a dohányboltokon a sor?

Publikálás dátuma
2014.12.04. 21:22
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Lázár János bezáratná a trafikokat vasárnap, párttársa, Szatmáry Kristóf viszont enyhítene a szabályokon. Így például nyitva lehetnének a boltok a világörökségi területeken - írja a hvg.hu.

Két kormánypárti módosító javaslatot nyújtottak be csütörtökön a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslathoz.

Az egyiket Lázár János jegyzi (pdf), aki bezáratná vasárnap az eddig kivételt képező nemzeti dohányboltokat is. Indoklása szerint ugyanis a törvénytervezet célja, hogy minél kevesebb munkavállalónak kelljen vasárnap dolgoznia, ezért nem jelenthet kivételt a trafik sem, ráadásul egészségpolitikai megfontolásból sem lehet szerinte kivételt képezni.

Szatmáry Kristóf viszont továbbra is meghagyná a dohányboltok nyitva tartás lehetőségét, módosítójával (pdf) viszont lazítana a szigorú szabályokon. Nyitva lehetnének a boltok például a világörökség területeken található üzletekre, azaz például Budapest belvárosában vagy a budai Várban - írja a hvg.hu.

Mint írtuk, a kormány támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozására vonatkozó kezdeményezést - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Egy kérdésre válaszolva a miniszter közölte: mivel a jogszabály végleges formája még nem ismert, hiszen azt még nem fogadta el a törvényhozás, ezért egyelőre az intézkedés várható hatására vonatkozó számokat sem lehetett véglegesíteni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az egyik szakszervezet korábbi közlése szerint a kereskedelemben jelenleg is munkaerőhiány van.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Népszavának elmondta, a vasárnapi zárva tartás nagy arányú elbocsátásokkal, bevétel és forgalomkieséssel járhat. A vásárlók pedig nyilván elégedetlenek lesznek ezért nem tartja szerencsésnek a vasárnapi zárva tartás bevezetését. Ágazati szakértők szerint ha a vásárlók nagy tömege rájön, hogy milyen hátrányokkal járhat számára a vasárnapi zárva tartás, a netadóhoz hasonlóan az utcára vonul tiltakozni.