Újraindult a vonatközlekedés Dunaharasztinál

Újraindult a vonatközlekedés Dunaharasztinál, ahol előzőleg elsodort egy fiatal férfit a Kőbánya-Kispestről Kunszentmiklós-Tassra tartó személyvonat - közölte az MTI-vel a Mávinform kedd este.

Közleményükben azt írták: a baleset miatt Dunaharaszti és Soroksár között szünetelt a vonatközlekedés. Két autóbusz közben elszállította az utasokat.

Hozzátették: az eddigi megállapítások szerint Dunaharasztinál jól működött a fény- és félsorompó, amely tilosat jelzett. 

Azt nem tudni, hogy a fiatal férfi, akit a mentők a kórházba szállítottak hogyan került a vonat útjába - írta a Mávinform.

Szerző

Kínvallatás - a CIA a beismertnél kegyetlenebb volt

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az általa elismertnél "sokkal kegyetlenebb" módszereket alkalmazott az al-Kaida feltételezett tagjaival szemben a "fokozott vallatások során", ezzel kapcsolatban félrevezette a kormányzatot és a kongresszust, a kínzás ráadásul nem volt hatékony információszerzési eszköz - állapítja meg az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának kedden ismertetett jelentése.

A dokumentum szerint a CIA titkos börtöneiben George W. Bush elnöksége alatt legalább 119 személyt tartottak fogva, akiknek mintegy harmadát vetették alá a vitatott vallatási módszereknek, amelyek legalább egy emberéletet követeltek. A foglyokat több hetes alvásmegvonással, pofozással, falhoz láncolással, szűk helyre való bezárással, alsó beöntéssel, jeges fürdővel, halállal való fenyegetéssel és három személy esetében pedig a vízbe fojtás imitálásával vallatták. 

Ez utóbbi eljárást Hálid Sejk Mohameddel, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások állítólagos kitervelőjével szemben 183 alkalommal gyakorolták. A kényszervallatási módszernek alávetett alanyok közül többeknél pszichikai bántalmak jelentkeztek.

"A fogalom bármely mindennapi értelmezése szerint a CIA foglyait megkínozták" - jelentette ki Dianne Feinstein, a bizottság elnöke.

Barack Obama elnök a dokumentum közzétételét követően azonnal elítélte "az amerikai értékekkel összeegyeztethetetlen" módszerek alkalmazását, amelyek szerinte nem szolgálták sem a szélesebb értelemben vett terrorelhárítási erőfeszítéseket, sem az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket. Obama közleményében leszögezte, hogy az eljárás már a múlté, és elnökként meg fogja akadályozni az ahhoz való visszatérést.

A jelentésből kiderült, hogy a vallatási eljárás végrehajtói 80 százalékban szerződtetett alkalmazottak voltak, hogy a CIA többnek is nyomát vesztette a 119 fogolyból, és hogy közülük többeket tévedésből fogtak el. Feinstein bizottsági elnök szerint a CIA és más hivatalos személyek Bush elnököt, Dick Cheney alelnököt, Donald Rumsfeld védelmi és Colin Powell külügyminisztert is félrevezették a módszerekről.

John Brennan, a CIA jelenlegi igazgatója kedden elismerte, hogy a titkos fogva tartások és a vallatások során követtek el hibákat, de vitatta a jelentésnek azt a megállapítását, miszerint a program ne lett volna hatékony, és azt állította, hogy annak segítségével merényleteket sikerült megakadályozni. Ez utóbbi állításával ellentmondott a vizsgálat megállapításainak.

Volt CIA-vezetők és szenátusi republikánusok szerint a jelentés "mazsolázott" a bizonyítékok között, azzal a céllal, hogy egy előre elhatározott következtetésre jusson. George Tenet volt CIA-igazgató azt állította, hogy az eljárás al-Kaida vezetők elfogásához vezetett és "több ezer amerikai életét" mentette meg. 

A kedden nyilvánosságra hozott dokumentum a CIA 6 millió iratára támaszkodó, 6700 oldalas szenátusi jelentésnek mintegy félezer oldalas, cenzúrázott kivonata. Magát a jelentést 25 évre titkosították. A dokumentum nyilvánosságra hozatalát megelőzően megerősítették az Egyesült Államok külföldi képviseleteinek, bázisainak és egyéb létesítményeinek őrizetét.

George W. Bush elnök 2002-ben titkos határozatban hagyta jóvá a CIA eljárását, amelyről először csak 2006-ban kapott jelentést. Annak az évnek a szeptemberében elrendelte a titkos börtönök bezárását és a foglyoknak a guantánamói fogolytáborokba történő szállítását.

A vízbe fojtást imitáló eljárás (waterboarding) alkalmazását már 2003-ban leállították, de a többi kényszervallatási módszert csak Barack Obama 2009-ben történt hivatalba lépését követően szüntették meg. A CIA 2005-ben megsemmisítette a kínvallatásokról készült videofelvételeket.

Szerző
Témák
CIA kínvallatás
Frissítve: 2014.12.09. 21:29

Fegyvertelen fekete férfit lőtt le a fehér seriff-helyettes

Nyugalomra szólította fel az embereket kedden egy floridai seriff, miután az egyik helyettese Orlando körzetében súlyosan megsebesített egy fegyvertelen fekete férfit, aki éppen kiszálló félben volt egy lopott autóból.

Jerry Demings, a floridai Orange megye seriffje szerint a 28 éves Cedric Bartee "rejtett" és "gyanús" mozdulatokat tett, miután Robert McCarthy őrmester felszólította őt, hogy szálljon ki a gépkocsiból. A jármű másik utasa nem szenvedett sérülést.

Szemtanúkra hivatkozó sajtójelentések szerint ugyanakkor Bartee felemelte a kezét, mielőtt McCarthy háromszor is rálőtt. A lövések közül egy talált.

Az incidens hétfőre virradóra történt. A sebesült férfit megműtötték, állapota "stabil, de válságos". Bartee egyébként többszörösen büntetett előéletű, 1999 óta legalább 45 gyanúsítás miatt vették őrizetbe, amelyek a lopástól a kábítószer-birtokláson át az erőszakos rablásig terjedtek.

McCarthy őrmestert, aki korábban sohasem használt fegyvert, legalább egy hétre felmentették a szolgálat alól.

Demings seriff, aki a sebesülthöz hasonlóan afro-amerikai, kijelentette: tudatában van annak, hogy az esettel kapcsolatos tanúvallomások ellentmondanak egymásnak, de arra kérte a lakosságot, hogy bízzon a vizsgálat eredményében. A seriff hat fekete lelkipásztor társaságában nyilatkozott.

Az incidensnek külön jelentőséget ad az, hogy egy ideje számos amerikai nagyvárosban folyamatosak a helyenként erőszakba torkolló tüntetések. A megmozdulások részvevői az ellen tiltakoznak, hogy a közelmúltban két vádesküdtszék is úgy döntött, nem kell bíróság elé állítani feketék halálát okozó fehér rendőröket.

Szerző