Döntetlen Romában

A Chelsea megint egyedül vezeti az angol labdarúgó-bajnokságot, miután a 21. fordulóban hazai pályán legyőzte a Newcastle-t 2-0-ra. Bár a Szarkák több helyzetet alakítottak ki, José Mourinho együttese 10. sikerét aratta otthon ebben a szezonban. 

A Manchester City viszont csak ikszelni tudott az Everton vendégeként, így riválisuktól két pontra leszakadtak. A United hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett a Southampton, így lecsúszott a negyedik helyre a tabellán.

Premier League 21. forduló: Chelsea–Newcastle United 2-0, Everton–Manchester City 1-1, Burnley–Queens Park Rangers 2-1, Leicester City–Aston Villa 1-0, Swansea–West Ham United 1-1, West Bromwich Albion–Hull City 1-0, Sunderland–Liverpool 0-1, Crystal Palace–Tottenham 2-1, Arsenal–Stoke 3-0, Manchester United–Southampton 0-1. Az élmezőny: 1. Chelsea 49 pont, 2. Manchester City 47, 3. Southampton 39.

Az éllovas Real Madrid kilépett a „gödörből”. Már ha lehet gödörnek nevezni, hogy huszonkét megnyert mérkőzés után, becsúszott egy vereség a bajnokságban a Valencia, és a kupában az Atlético Madrid vendégeként. Az Espanyol elleni hazai találkozón azonban újra önmagukat adták Cristiano Ronaldóék. Már a félidőben 2-0-ra vezettek James Rodríguez és Bale góljával és bár a folytatásban Coentrao kiállítását követően emberhátrányba kerültek a királyiak, Nacho találatával végül 3-0-ra nyertek a blancók.

Primera División 18. forduló: Levante–Deportivo 0-0, Real Madrid–Espanyol 3-0, Malaga–Villareal 1-1, Celta Vigo–Valencia 1-1, Eibar–Getafe 2-1, Almeria–Sevilla 0-2, Athletic Bilbao–Elche 1-2, a Granada–Real Sociedad és a Barcelona–Atlético Madrid lapzártánk után ért véget, a Rayo–Cordoba mérkőzést ma játsszák. Az élmezőny: 1. Real Madrid 42 pont, 2. Barcelona 38 (41-8), 3. Atlético Madrid 38 (34-15).

Az olasz labdarúgó-bajnokság 18. fordulójának egyik legjobban várt összecsapása, a 175. fővárosi derbi volt. A Lazio az első félidőben leradírozta a Romát a pályáról és öt perc alatt kétgólos előnyre tett szert az első félóra végén. A szünetet követően viszont mintha kicserélték volna a csapatokat. A Farkasok Francesco Totti két góljának is köszönhetően végül egyenlítettek. A Roma csapatkapitányának második találata után még egy „szelfire” is volt ideje az ultrákkal.

Seria A 18. forduló: Torino–Milan 1-1, Sassuolo–Udinese 1-1, Inter–Genoa 3-1, Roma–Lazio 2-2, Atalanta–Chievo 1-1, Cagliari–Cesena 2-1, Fiorentina–Palermo 4-3, Sampdoria–Empoli 1-0, Verona–Parma 3-1, Napoli–Juventus – lapzártánk után ért véget. Az élmezőny: 1. Juventus 40 pont (35-8), 2. Roma 40 (31-13), 3. Lazio 31.

Szerző

Riadó a francia rendőröknél

Arra utasították a francia rendőröket, hogy töröljék magukat a közösségi oldalakról és folyamatosan tartsák maguknál a fegyverüket, mert az elmúlt 24 órában “alvó sejteket” aktiválhattak a terroristák Franciaországban – jelentette a CNN.

Törölniük kell magukat a Facebookról és a többi közösségi oldalról a francia rendőröknek, miután a gyanú szerint “alvó sejteket” aktiválhattak a terroristák, és a rendőröket vették célba – közölte egy rendőrségi forrás a CNN szerint.

A rendőrök olyan utasítást is kaptak, hogy folyamatosan tartsák maguknál a fegyverüket. A CNN szerint Amedy Coulibaly, a párizsi kóser üzletben túszokat ejtő egyik terrorista sok telefonbeszélgetést folytatott a francia rendőrök megtámadásáról.

A Népszava 2006-ban számolt be egy hivatalos magyar dokumentumról, mely szerint aggályos lehet a kapcsolatkereső oldalakon való megjelenés. A Belügyminisztérium, humánpolitikai főcsoportfőnöke valamennyi alárendelt szerv vezetőjét levélben értesítette erről. „Az interneten az utóbbi időszakban több kapcsolatkereső oldal jelent meg.

Ennek egyik tipikus példája az iWiW kapcsolatokat feltérképező internetes rendszer és szolgáltatás, amely jelenleg a legnagyobb magyar nyelvű közösségi oldallá vált. Segítségével feltérképezhető a felhasználók kapcsolatrendszere is.

A keresési paraméterek megadásával szinte korlátlan lehetőségek nyílnak bizonyos meghatározott szempontból érdekes személyek felkutatására és azonosítására (…), biztonsági szempontból megállapítható, hogy ezek lehetőséget nyújthatnak arra is, hogy például szervezett bűnözői körök saját céljaikra használják fel a rendszerben fellelhető adatokat.

Ez a fontos, bizalmas munkakört ellátókon túlmenően a teljes állományra veszélyt, kockázati tényezőt jelent. Hívják fel az állomány figyelmét a részletes személyi adatok megadását igénylő internetes oldalak használatából fakadó esetleges biztonsági kockázatokra!".

Ezen túlmenően kérik, hogy „a közigazgatásban fontos és bizalmas munkakört betöltő személyek külön is megkeresést kapjanak, amelyben felhívják figyelmüket, hogy az ilyen internetes közösségekbe történő jelentkezés során milyen magatartást tanúsítsanak. Megelőző jelleggel célszerű felhívni a figyelmet az ilyen kapcsolatokból adódó egyéb veszélyekre is".

Hogy időközben – a Facebookkal kapcsolatban – bocsájtottak-e ki hasonló figyelmeztetést, arról nincs információnk, de tudható: a titkosszolgálatok folyamatosan figyelemmel kísérik a közösségi oldalakat, és ha szükséges, intézkednek a veszélyesnek ítélt profilok eltávolításáról. Hogy a franciához hasonló külön figyelmeztetés most született volna Magyarországon, arról nem jelent meg tájékoztatás.

Szerző

Megtalálták a lezuhant gép fekete dobozait

Az AirAsia december 28-án lezuhant gépének roncsai után kutató indonéz alakulatok úgy vélik, hangradarral felfedezték az Airbus A320-200-as gép törzsét. 

Búvárokat küldtek a mélybe, de a rossz látási viszonyok miatt nem tudták ezt megerősíteni, megtalálták viszont a gép egyik fekete dobozát. A QZ8501-es járat farokrészét szombaton kiemelték, de a várakozással ellentétben nem találták a helyükön a fekete dobozokat.

Több kutatóhajó berendezései fogták ugyanakkor a fekete dobozok által kiadott elektromos jeleket, mintegy négy kilométerre attól a helytől, ahol a farokrészt sikerült felszínre hozni. Remélik, hogy azt a dobozt találták meg, amely a pilótafülkében felvett beszélgetéseket tartalmazza, s az adatok feldolgozása nyomán választ kapnak arra, mi játszódhatott le a baleset előtti utolsó pillanatokban.

A szonárok tíz méter hosszú, négy méter széles és 2,5 méter magas tárgy jelenlétét mutatták ki, ez megfelel a géptörzs méreteinek. Feltételezések szerint a törzsben – üléseikbe beszíjazva - rábukkannak majd az áldozatok többségére. 162 ember utazott az indonéziai Szurabajából Szingapúrba indult repülő fedélzetén, senki nem élte túl a katasztrófát. Eddig 48 áldozat holttestét találták meg. Az indonéz államfő korábban azt ígérte, első számú prioritás az áldozatok tetemének felszínre hozása és azonosítása.

Szerző