Előfizetés

Terrortámadás - Franciaország 10 ezer katonát mozgósít

Franciaország 10 ezer katonát mozgósít kedd estétől az "ország érzékeny pontjainak" biztosítására a párizsi terrortámadásokat követően Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter tájékoztatása szerint.

"Francois Hollande államfő felkérte a hadsereget, hogy vegyen részt az ország érzékeny pontjainak a védelmében" - fogalmazott hétfőn a tárcavezető az elnöki hivatalban tartott belbiztonsági válságtanácskozást követően. Le Drian szerint "az óriási terrorfenyegettség" mértékéhez megfelelően "valóságos belföldi mozgósítás" kezdődik.

"Ez az első alkalom, hogy az erőinknek ekkora méretű mozgósítására kerül sor az ország teljes területén" - hangsúlyozta a miniszter. Elmondta, hogy a mobilizálás már hétfő reggel megkezdődött, "s az erők nagy professzionalizmusának és nagyon gyors reagálásának köszönhetően folytatódni fog, (a hadsereg) ezzel is hozzájárul" Franciaország biztonságának szavatolásához. Arra az újságírói kérdésre, hogy mik számítanak az "ország érzékeny pontjainak", a miniszter azt válaszolta, hogy azt jobb nem nyilvánosságra hozni.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter közölte, hogy a 717 zsidó iskola és vallási hely védelmére már hétfőn közel 5 ezer rendőrt és csendőrt rendel ki, akikhez a következő 48 órában a katonák is csatlakoznak. A belügyminiszter ezt annak a kóser boltnak a közelében jelentette be, ahol Amedy Coulibaly, az egyik dzsihadista a pénteki túszejtés során megölte négy zsidó túszát. Néhány perccel korábban Manuel Valls kormányfő a BFM hírtelevízióban azt mondta, hogy az "üldözés folytatódik", mert a rendőrség feltételezése szerint a három megölt terroristának valószínűleg voltak tettestársaik.

Francois Hollande francia államfő péntek esti beszédében éberségre kérte honfitársait, mert szerinte nem ért véget a terrorfenyegetettség Franciaországban azzal, hogy a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban pénteken egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő, előző nap pedig egy rendőrnővel végző iszlamista fegyverest.

A három napig tartó merényletekben 17-en haltak meg és húszan sebesültek meg. A támadássorozat óriási összefogást váltott ki az országban: vasárnap közel 4 millióan vettek részt a terrorizmus elleni felvonulásokon, ekkora méretű megmozdulás még soha nem volt Franciaországban.

Akik hiányoztak Párizsból

Biztonsági megfontolásokkal indokolta a Fehér Ház, hogy sem Barack Obama elnök, sem John Kerry külügyminiszter nem vett részt a párizsi terrorellenes demonstráción, amelyen több mint ötven állam- és kormányfő vonult fel Francois Hollande francia elnök mellett. 

Párizsban tartózkodott ugyan Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter, egy terrorizmus elleni biztonságpolitikai konferencián vett részt, s több interjút is adott, de ő sem volt ott a menetben. Washingtont hivatalosan Jane Hartley, a Párizsban akkreditált amerikai nagykövet képviselte.

John Kerry, aki éppen Indiában tárgyalt, újságíróknak elmondta, bár szeretett volna, korábban megszervezett útja miatt nem tudott ott lenni Párizsban. Az amerikai külügyminiszter a tervek szerint csütörtökön érkezik majd a francia fővárosba. Kerry szerint Washington jelentős rendőrségi, hírszerzési támogatást nyújtott a francia hatóságoknak a terrortámadások megoldásához.

A CNN-nek egy fehérházi illetékes név nélkül azt mondta, biztonsági megfontolások nem teszik lehetővé, hogy az amerikai elnök, vagy az alelnök ilyen jellegű rendezvényen megjelenjen. Josh Ernest fehérházi szóvivő bejelentette, hogy február 18-án Washingtonban terrorizmus-ellenes csúcstalálkozót tartanak. 

Rövidhír: Moszkva cáfolja Janukovics kiadatási kérelmét

Oroszország legfőbb ügyésze interjúban cáfolta, hogy kapott volna Viktor Janukovics volt ukrán elnökre vonatkozó kiadatási kérelmet.

A Rossziszkaja Gazetanak adott interjúban Jurij Csajka azonban hangsúlyozta, hogy amennyiben kapnak ilyen megkeresést, hivatala a nemzetközi törvényeknek megfelelően fog eljárni. Jelezte, fenntartja a kapcsolatot ukrán kollégájával