Járvány a láthatáron?

Publikálás dátuma
2015.01.19. 06:19

Itthon az influenzás betegek száma még nem érte el a járványküszöböt, de Európa több országában egyre több az influenzás megbetegedés. Az ÁNTSZ figyelmeztet: még mindig nem késő igényelni az influenza elleni vakcinát. Ám van, hogy ez sem segít: lapunkat felkereső olvasóink annak ellenére betegedtek meg, hogy hetekkel korábban megkapták a védőoltást.

Egyre csak nő az influenzások száma Európában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) jelentése szerint. Több országban is kiterjedt járvány van, az influenzaszerű tünetekkel jelentkezők légúti mintáiból a laborvizsgálatok mind többször mutatták ki a vírust, amely jelenleg leginkább az északi területeken - Finnországban, Svédországban, Hollandiában - aktív.

Hazánkban mindössze egyetlen hét alatt háromszorosára nőtt az influenzások száma, az orvosok becslése szerint január 5. és 11. között nagyon sok beteg, körülbelül 11 700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - csak a múlt héten 3 700-an mentek orvoshoz. A betegek 13 százaléka kisgyermek, 44 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt. A 35-59 év közöttiek 29 százaléka, míg a 60 év felettiek 14 százaléka jelentkezett egyre súlyosbodó tünetekkel háziorvosánál.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) tájékoztatása szerint Pest, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében látogattak el a legtöbben orvoshoz, a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba pedig 17 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett. A beküldött 10 minta közül négy esetben influenza A(H3), egy betegnél influenza B, egy másik esetben pedig RS vírust mutattak ki.

Az OEK jelentése kitért arra is, hogy a második héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett: egy Tolna megyei szakközépiskolában 405 tanuló és 44 dolgozó közül 84 diák és 15 dolgozó betegedett meg magas láz, végtagfájdalom, köhögés, orrfolyás, torokfájás tüneteivel.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) korábbi közleménye szerint még az egyre sokasodó megbetegedések ellenére sincs járvány, ugyanakkor figyelmeztetnek: a védőoltás a legjobb módja a megelőzésnek. Az oltás után egy héttel ellenállóbb lesz a szervezet, két hét után pedig teljes védettséget biztosít. Az ÁNTSZ javaslata szerint a következő napokban érdemes kérnie a védőanyagot annak, aki szeretne védekezni a betegség ellen.

Bár lapunknak többen jelezték: hiába kapták meg az oltást hetekkel ezelőtt, mégis megbetegedtek. Egyik olvasónk elmondta: a betegség miatt két hétig ágyba kényszerült, háziorvosa pedig közölte: ez egy "agresszív" vírus, nem könnyű tőle megszabadulni, bízni kell a nem túl hatékonynak bizonyuló antibiotikum erejében. Lapunk több szakértőt is megkeresett a rejtélyes ellenálló influenzavírussal kapcsolatban, ám nyilatkozni nem akartak, mondván: még nem tudnak semmi biztosat.

Szerző
Frissítve: 2015.01.18. 22:13

Hihetetlen: már beindult a pollenszórás

Publikálás dátuma
2015.01.16. 21:18
FOTÓ: Getty Images, Johannes Simon
A mogyoró pollenszórása a hétvégén helyenként már tüneteket okozhat az arra allergiásoknak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken hivatalos Facebook-oldalán.

Az enyhe idő hatására egyes kora tavaszi allergén növények pollenszórása már január elején elkezdődött. A mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából egyelőre jellemzően csak egy-egy szem van jelen a levegőben.
Ugyanakkor a meteorológiai előrejelzések alapján várható szél miatt, elsősorban az ország délnyugati részében, a mogyoró pollenkoncentrációja a hétvégén már eléri a tüneteket okozó közepes szintet.

Szerző

Halálosabb a mozgáshiány az elhízásnál

Publikálás dátuma
2015.01.15. 19:23
Fotó: Thinkstock
Az elhízásnál is halálosabb a testmozgás hiánya: majdnem kétszer annyi ember halálát okozhatja, mint a túl magas testtömegindex - derült ki egy hosszú távú, igen nagy létszámú brit tanulmányból.

A Cambridge-i Egyetem kutatói megállapították, hogy évente körülbelül 676 ezer európai haláleset írható a mozgáshiány számlájára, miközben az elhízás mintegy 337 ezer ember korai halálát okozta a kontinensen - tudósított a BBC az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozás-tudományi szaklapban megjelent tanulmányról.

Következtetésük szerint napi húsz perc tempós séta alapvető változást hozhatna.

Az elhízás és a mozgáshiány gyakran kéz a kézben járnak, ám az is ismeretes, hogy a vékonyaknak is nagyobb eséllyel lesznek egészségügyi problémái, ha nem mozognak.

A kutatók 334 161 európai lakost követtek nyomon 12 éven át. Felmérték, mennyit mozognak, milyen a derékbőségük és feljegyeztek minden halálozást.

"Az idő előtti halál leginkább azokat sújtotta, akik nem mozogtak, és ez a normális súlyúakra, a túlsúlyosakra és az elhízottakra egyaránt igaz volt" - mondta Ulf Ekelund, a kutatás egyik résztvevője.

Hozzátette: ha a mozgáshiányt felszámolnák Európában, az majdnem 7,5 százalékkal csökkentené a halandósági rátát, míg az elhízás felszámolása csak 3,6 százalékkal. Mégsem arról van szó, hogy vagy az egyikkel, vagy a másikkal kell megküzdeni: az elhízás arányait is mérsékelni kell, ám fontos, hogy a testmozgást jelentős közegészségügyi stratégiaként ismerjék el - vélte a norvég szakember, aki maga sífutó, hetente öt órát intenzíven edz.

Az egészséges változáshoz azonban elég lenne napi húsz perc tempós séta vagy ennek megfelelő más testmozgás, amely akár munkába járáskor, akár az esti tévénézés helyett beleférne a legtöbb ember 24 órájába - tanácsolta Ekelund.

A mozgáshiány és az elhízás okozta betegségek - köztük a szív- és érrendszeri zavarok - szinte megegyeznek, a 2-es típusú cukorbetegség azonban gyakoribb az elhízottak közt.

"Az életmódváltás segít megőrizni a szív egészségét, ám a testmozgást mindig könnyebb elkezdeni és tartósan folytatni, ha nem cipeljük a túlsúly extra terhét" - kommentálta az eredményeket a Heart Research brit kutatóintézet munkatársa.

(http://www.bbc.com/news/health-30812439)

Szerző